Pečlivá přestavba zemědělské usedlosti na rodinný dům

Když majitelé zakoupili bývalou zemědělskou usedlost, zamýšleli provést jen nezbytné úpravy v interiéru obytného stavení a nastěhovat se. Při bližším průzkumu se však ukázalo, že vzhledem k vlhkým stěnám ze smíšeného zdiva bude nutné do stavby zasáhnout výrazně víc.
Reklama

Rekonstrukce se chopili architekti Tomáš a Alena Bezpalcovi, kteří za tuto realizaci získali zvláštní cenu vydavatelství Jaga Media v rámci soutěžní přehlídky BRICK AWARD 2012-2013 Cihla v 21. století.

Pouhá rekonstrukce se u zemědělské usedlosti ve středočeské vesnici Hronětice nejevila jako dobré řešení, protože sanovat a odizolovat stávající vlhké zdivo by bylo neúnosně nákladné. Architekti uvažovali i o možnosti staré objekty zbořit a vystavět na pozemku zcela nový dům. Ukázalo se však, že stávající obytný objekt má nejlepší možné umístění na pozemku, že jeho základy jsou kvalitní a krov zachovalý. Architekti tak společně s majiteli došli k rozhodnutí využít z původního materiálu vše, co se dá, a držet se stávajícího půdorysu. Díky tomuto rozhodnutí, které znamenalo dlouhou a pečlivou práci na přestavbě, mají teď majitelé bydlení s jedinečnou atmosférou starých dobrých časů.

Rodinný dům v Hroněticích

Takhle vypadala usedlost před celkovou přestavbou

Rodinný dům v Hroněticích

Původní chlívek je mimo jiné využitý jako garáž, jejíž vjezd je mimo hlavní průčelí

Na pozemku stálo hned několik stavení. Zatímco při východním okraji nadále stojí velká stodola, výměnek umístěný přímo uprostřed pozemku byl zbourán a otevřel tak krásný výhled z domu do zahrady. Samotný obytný dům je u severního okraje pozemku a přiléhá k němu původní chlívek, který doznal jen několika málo oprav.

Průčelí do ulice se zazděným původním vjezdem

Průčelí do ulice se zazděným původním vjezdem

Vybourané cihly z obvodových zdí byly použity jako předezdívka hlavního průčelí

Vybourané cihly z obvodových zdí byly použity jako předezdívka hlavního průčelí

Ze samotného obytného stavení byl dočasně sundán funkční krov a obvodové zdi byly ubourány do jednoho metru výšky nad bývalou podlahou. Vnitřní prostor mezi zdmi byl následně zasypán a překryt železobetonovou deskou, na které mohly být nově vyzděny obvodové zdi, tentokrát z cihel Porotherm. Výšku budovy nově určilo plánované využité podkroví pro další ložnice.

V přízemí je krásná pec na dřevo, ale kromě ní je objekt navíc vytápěn elektrokotlem

V přízemí je krásná pec na dřevo, ale kromě ní je objekt navíc vytápěn elektrokotlem

Díky odstranění výměnku je pohled do zahrady mnohem působivější

Díky odstranění výměnku je pohled do zahrady mnohem působivější

Vysoké stropy umožňují nápaditá řešení, například obsáhlou knihovnu s žebříkem, jak ze starobylých knihoven

Vysoké stropy umožňují nápaditá řešení, například obsáhlou knihovnu s žebříkem, jak ze starobylých knihoven

Přestavba rodinného domu v Hroněticích
architekt: Akad. Arch. Ing. Alena Bezpalcová, Ing. Arch. Tomáš Bezpalec
investor: Vladislava a Martin Lejnarovi
realizace: Hronětice, 2006

Přestavba rodinného domu v Hroněticích

Půdorysy a řezy rodinným domem

Půdorysy a řezy rodinným domem

Text: Veronika Benešová
zdroj: www.wienerberger.cz

Reklama

Komentovat