Při rekonstrukci tradiční chalupy se podařilo zachovat duši původního domu

Když se starý dům otevřel dialogu s okolím, obohatil ho výhled na majestátní lípu a fascinující horské scenérie.
Reklama
Foto: Alexandr Hudeček

Foto: Alexandr Hudeček

Tři v jednom

Při obnovení tradiční chalupy bylo snahou architekta skloubit tři základní požadavky: vytvořit design, který by se netloukl s ostatními domy v obci, a zároveň byl moderní; udržet a pokud možno ještě zesílit genia loci horské vesnice; naplno zapracovat životní styl investora rekonstrukce.

Foto: Alexandr Hudeček

Foto: Alexandr Hudeček

Každá jedna z úloh byla náročná, nejnáročnější však bylo skloubit všechny tři dohromady.

Foto: Alexandr Hudeček

Foto: Alexandr Hudeček

Dispozice chalupy

Každé podlaží má jinou funkci. Přízemí, které má nejintenzivnější kontakt s přírodou v okolí, se stalo denní částí domu. Do podkroví architekt umístil noční část – ložnice. Přístavby k základnímu objemu domu jsou řešeny v původním stylu. Nových, zvenku viditelných úprav, se dočkaly vchod a bývalá dílna na výrobu korálků. Z dílny je dnes udírna využívající původní komín, který dotváří působivou atmosféru na přilehlé terase. Ta je také postavena nově tak, aby poskytovala domácím dostatek soukromí. Orientace na jih a umístění za kuchyní zvyšuje kvalitu odpočinku rodiny na hranici mezi interiérem a exteriérem.

Staronové změny

Nová okna v podkroví jsou sice inspirována lokální stavební tradicí, ale zároveň i moderním řešením. Díky nim vešlo do domu přirozené světlo a domácím poskytují výhled do údolí a na větve vzácné lípy.

Foto: Alexandr Hudeček

Foto: Alexandr Hudeček

Dvůr, do kterého směřuje nově vybudovaná terasy, splňuje hned několik funkcí najednou. Část tvoří předzahrádku, další část představuje lavička pod lipou a poslední venkovní posezení kolem udírny. Majitelé rekonstruované stavby do budoucna plánují i další venkovní prostor: úkryt mezi dvěma skalami na zalesněném svahu za domem.

Foto: Alexandr Hudeček

Foto: Alexandr Hudeček

Z barev převládá šedá a přírodní

Vizuálně střízlivý interiér i exteriér si přál majitel a je více než pravděpodobné, že i tak by ho architekti neřešili jinak kvůli přírodnímu prostředí. Barevná paleta prochází od tmavošedé střechy, přes našedlé tóny stárnoucího dřeva na fasádě až po přirozenou barvu betonových a kamenných stěn. Za pohled stojí i sklep. Moderní sprcha u kamenné zdi a stropu z odhalených cihel působí velmi atmosféricky.

Foto: Alexandr Hudeček

Aby nezemřela duše původního domu

Za zmínku stojí i další zajímavost: kamenný portál v interiéru mezi kuchyní a obytným prostorem je původním vstupním portálem domu. Byl zachován, protože podle místní tradice „vykopáním prahu a zrušením vchodu zemře duše domu“. Upraven byl jen opískováním a stojí v interiéru na původním místě jako artefakt odkazující na historii domu.

Foto: Alexandr Hudeček

Foto: Alexandr Hudeček

Dům J1 ve zkratce

architektonický ateliér: CUBE.A

lokalita: Janov nad Nisou, ČR

užitková plocha: 194 m2

zastavěná plocha: 133,5 m2

plocha pozemku: 2 031,3 m2

realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Alexandr Hudeček

Reklama

Komentovat