Přízemní dům ve vesnici u Prahy navržený tak, aby vyhovoval potřebám mladé čtyřčlenné rodiny

Pro realizaci svého rodinného domu si rodina vybrala pozemek ve vesnici u Prahy. Má ideální severojižní orientaci a mírně se svažuje k jihu. Zadáním bylo vytvořit přízemní dům, obývaný převážně v létě a o víkendech, který bude navržený tak, aby vyhovoval potřebám mladé čtyřčlenné rodiny.
Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Reklama

Jednopodlažní dům

Přístupová komunikace je na severní straně. Dům je jednopodlažní, nepodsklepený s plochou střechou. Stavba je navržena jako jednoduchá kubická forma na půdorysu nepravidelného kříže. Objekt se skládá ze dvou základních objemů: klidová část – introvertní dřevěný „otesaný špalík“ pokrytý různě velkými čtvercovými otvory – okny, nepravidelná kompozice oken umocňuje kompaktnost objemu – dřevěný cedrový špalek je narušen nepravidelně se objevujícími suky (okny); denní část – extrovertní betonová slupka obytného a vstupního prostoru, která jakoby „požírá“ dřevěný špalík.

01_Vanek_MG_0905
Přečtěte si také:

Jednopodlažní dům propojený se zahradou a přilehlým parkem u řeky

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Betonová slupka je vyplněna skleněnou membránou (resp. černým alucobondem), která maximalizuje kontakt obytného prostoru se zahradou.

Ve vzájemném průniku obou hmot se nachází centrální hala, která obsluhuje všechny funkční segmenty.

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Dům rozdělen na čtyři části

Ze severní strany navazuje na halu prostor vstupu. Ten je propsán na severní fasádě, kde je pod betonovou střechou závětří osvětlené střešním světlíkem. To přechází do uzavřeného zádveří, ze kterého se vstupuje přes prosklené dveře do „zelené“ centrální haly. Na zádveří je napojená garáž a servisní prostory – kotelna a sklad.

foto: Martin Gardner
Přečtěte si také:

Moderní rodinný dům ze starých koňských stájí

Další částí, ve kterou vyústí vstupní hala je prostor s kuchyňským koutem a jídelnou. Za ním je za krbovou stěnou ukryt obytný prostor, který díky velkým pevným sklům bez zasklívacích profilů volně přechází do zahrady. Celá tato část se dá od domu oddělit velkými posuvnými dveřmi z cedru, navazujícími na dřevěnou fasádu klidové části.

Z centrální haly se na jednu stranu, přes malou šatnu, vstupuje do pokoje pro hosty s vlastní koupelnou ze které se vstupuje i do prostoru parní kabiny.

Poslední částí je klidová zóna s ložnicemi, koupelnami a šatnou. Ta je opět přístupná z centrální haly a je skryta za posuvnými dveřmi.

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Terasa a velké prosklené plochy

V sevření segmentů obytného a ložnicového v exteriéru se nachází rozlehlá pobytová terasa orientovaná na jihozápad.

Velké prosklené plochy domu jsou v létě před přehřátím chráněny přesahem betonové střechy, naopak v zimním období se slunce do interiéru dostane a tak přispívá k tepelné pohodě v interiéru.

foto: Martin Gardner
Přečtěte si také:

Moderní rodinný dům ze starých koňských stájí

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

mnich-rez

ROOM architects
Ing. arch. Adéla Středová
Ing. arch. Erik Hocke

www.roomarch.cz

Návrh zahrady : Filip a Petra Adámkovi
Návrh kuchyně a vybavení pokojů: Kateřina Doušová
Foto : Milan Mošna, Erik Hocke

Komentáře

  • dom faj, ale ja to nechapem, to akoze mlada čtyřčlenná rodina nema potrebu cerstveho ovocia a zeleniny bez chemie? Aspon pro ty decka? Kde su ovocne stromy? V zahrade sama sterilita.

    ferdo

Komentovat