Moderní rodinný dům ze starých koňských stájí

Psal se rok 1946, když kůň Lovely Cottage zvítězil ve Velké Národní, nejvýznamnějším dostihu britských ostrovů. Zasloužený koňský důchod si následně užíval v zámeckých stájích poblíž Winchesteru, které však po jeho odchodu zůstaly nevyužity a začaly rychle chátrat. Jejich spása přišla při rozsáhlé revitalizaci celého panství, kdy se rozhodlo o přestavbě historických stájí na moderní rodinný dům.
foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

Reklama

Historické souvislosti a působivá okolní krajina anglického kraje Hampshire vedla architekty z AR Design Studia k maximálně citlivému přístupu. Architekti se při přestavbě snažili v maximální míře zachovat nejen vnější vzhled budovy, ale zároveň i vnitřní vybavení stájí. Díky tomu získal interiér rodinného domu naprosto jedinečný nádech, protože místo fádních sádrokartonových stěn tu od sebe jednotlivé pokoje oddělují původní dřevěné příčky s kovovým pobitím.

Foto: Alfredo Vanotti
Přečtěte si také:

Z ruiny v horách vytvořil architekt nádherný prosvětlený dům s rustikální atmosférou

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

Právě tyto dřevěné příčky si architekti vybrali k tomu, aby připomínaly slávu zdejších stájí, tak se rozhodli dřevo pouze důkladně očistit, ale více již do jeho autentické patiny nezasahovat. Opotřebovanému dřevu a rezivějícím mřížím dali architekti ještě více vyniknout minimalistickým pojetím světlého interiéru.

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

Architekti našli v moderním rodinném domě využití i pro jiné původní prvky stájí. Originální umyvadla vznikla renovací původních koňských žlabů a ručníky visí na starých úvazových kroužcích. Při přestavbě vznikly místo koňských boxů tři ložnice, z toho dvě vybavené vlastní koupelnou, které doplňuje ještě třetí prostorná koupelna v druhé části domu. Historie stájí na obyvatele nejvíce dýchá v kuchyni a jídelně, které tvoří samotné srdce celé rekonstruované budovy.

Foto Lukáš PELECH
Přečtěte si také:

Manželský pár si „adoptoval“ starou stodolu a vdechl jí nový styl života

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

Při přestavbě byl dům vybaven novou lesklou betonovou podlahou a v ní ukrytým topením. Světlo do původně tmavých stájí přivedli architekti zvětšením původních oken a doplněním o četná střešní okna.

„Dali jsme mu opět život a světlo.“
Přečtěte si také:

Po koupi zchátralého domu je považovali za blázny. Pět let svépomocných prací a všechno se změnilo

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

foto: Martin Gardner

Manor House Stables

Architekt: Andy Ramus / AR Design Studio
Klient:Soukromá osoba
Realizace: 2013, Anglie

-vb-
zdroj: AR Design Studio
foto: Martin Gardner

Komentovat