Promyšlená rekonstrukce prvorepublikového bytového domu

Dům ze třicátých let se sedmi jednotkami už nevyhovoval standardům bydlení ve 21. století. Týmu šikovných architektů z No architects se precizní a do detailu promyšlenou rekonstrukcí podařilo nejen těchto standardů dosáhnout, ale dokonce je v mnohém i překonat.
Zateplením rekonstrukce zdaleka neskočila. Původní řešení domu totiž bylo nevýhodné pro obyvatele bytů ve vyšších patrech. Sice žili v domě se zahradou, ale nemohli se dostat na čerstvý vzduch jinak, než dlouhou cestou přes společné schodiště. Proto pečliví a kreativní architekti přišli s originálním nápadem. „Pomohli jsme tuto disproporci dorovnat velkými, nenápadně zastřešenými terasami. Část terasových prken je proložena pochozím plexisklem tak, aby spodní byty nepřišly ani o paprsek světla,“ vysvětluje architekt Jakub Filip Novák. foto tomáš brabec

Zateplením rekonstrukce zdaleka neskočila. Původní řešení domu totiž bylo nevýhodné pro obyvatele bytů ve vyšších patrech. Sice žili v domě se zahradou, ale nemohli se dostat na čerstvý vzduch jinak, než dlouhou cestou přes společné schodiště. Proto pečliví a kreativní architekti přišli s originálním nápadem. „Pomohli jsme tuto disproporci dorovnat velkými, nenápadně zastřešenými terasami. Část terasových prken je proložena pochozím plexisklem tak, aby spodní byty nepřišly ani o paprsek světla,“ vysvětluje architekt Jakub Filip Novák. foto tomáš brabec

Fasáda směrem do ulice nijak nevybočuje. „Jako dobří sousedé jsme projekt se všemi okolo dopředu probrali. Jedni  sousedé byli nervózní, zda naše nová barva fasády bude ladit k jejich, ale teď jsou  spokojení,“ říká jedna z majitelek. foto tomáš brabec

Fasáda směrem do ulice nijak nevybočuje. „Jako dobří sousedé jsme projekt se všemi okolo dopředu probrali. Jedni  sousedé byli nervózní, zda naše nová barva fasády bude ladit k jejich, ale teď jsou  spokojení,“ říká jedna z majitelek. foto tomáš brabec

Tento sympatický domek se zahradou prošel pod taktovkou Jakuba Filipa Nováka a Daniely Novákové Baráčkové celkovou rekonstrukcí.

„Cílem bylo především snížení nákladů na bydlení, změna koncepce vytápění a úpravy interiéru,“ vysvětluje jedna ze spolumajitelek. Měnily se tu rozvody a okna, upravovaly dispozice a v neposlední řadě se také zateplovalo a omítalo. A právě v případě zateplení se projevily zkušenosti architektů z praxe – ti se důmyslným řešením rozhodli předejít některým neduhům, které po zateplení starší domy trápí.

Reklama

„Technickou zajímavostí je náš patent, unikátní systém větracích šachet, čítající půl kilometru drážek rozvedených pod novým zateplením. Ten kompenzuje absenci řádné hydroizolace původní spodní stavby a předchází vzlínání vlhkosti a vzniku plísní, s nimiž se potýkají sousední zateplené domy,“ objasňuje architekt. Že systém funguje, potvrzují i ti, kdo v domě bydlí. „Báli jsme se, abychom neměli problémy s vlhkostí, jako některé sousední zateplené domy, ve kterých se podle jejich obyvatel téměř nedá bydlet. Jsme rádi, že architekti zrealizovali všechna technická řešení projektu nad rámec typických postupů. Díky jejich inovativnímu přístupu je dům po více než roce užívání stále úplně suchý,“ chválí si paní spolumajitelka.

1
Přečtěte si také:

Před rekonstrukcí byl byt zahlcen odpadem, dnes je k nepoznání

Majitelé podkrovního bytu si přáli terasu kuchyňské části, což se původně jevilo jako nesplnitelné. Nakonec si však zkušení a kreativní architekti poradili. foto tomáš brabec

Majitelé podkrovního bytu si přáli terasu kuchyňské části, což se původně jevilo jako nesplnitelné. Nakonec si však zkušení a kreativní architekti poradili. foto tomáš brabec

Před rekonstrukcí. Dům potřeboval zateplit, vyměnit okna a vylepšit vytápění. foto tomáš brabec

Před rekonstrukcí. Dům potřeboval zateplit, vyměnit okna a vylepšit vytápění. foto tomáš brabec

Bydlení pod střechou

Atmosféra bytu v nejvyšším patře čerpá z přirozeného potenciálu podkroví. Architekti naplno využili přístup přirozeného světla a byt prosvětlili bílými plochami, které zkombinovali s kontrastními černými prvky i přirozenými dřevěnými povrchy. Majitelé měli kromě běžného obecného přání dodržet rozumnou výši rozpočtu několik konkrétních požadavků: zdánlivě nemožné přání mít terasu u kuchyně a privátní terasu u ložnice, dále hezký výhled, úložné prostory v komplikovaných podkrovních podmínkách, a také zabudované stmívavé LED osvětlení v truhlářských nábytcích ovládané dotykem, ale hlavně pozitivní prostředí.

„Chtěli jsme se tu cítit každý den jako na dovolené,“ prozrazuje paní majitelka. Proto se s architekty dohodli, že když už se budou dělat kompromisy, tak rozhodně ne na úkor komfortního řešení či atmosféry bytu.

S prvorepublikovou noblesou. Díky vzhledu nových vchodových dveří i „staromilskému“ dláždění před vchodem dům připomíná éru, v níž vznikl. foto tomáš brabec

S prvorepublikovou noblesou. Díky vzhledu nových vchodových dveří i „staromilskému“ dláždění před vchodem dům připomíná éru, v níž vznikl. foto tomáš brabec

Stará dobrá dlažební kostka dnes zažívá renesanci. Působí dobře ve spojení s opravenými venkovskými staveními i moderními městskými domy v minimalistickém a funkcionalistickém stylu.

Jednoduchou a nadčasovou kombinaci bílých kuchyňských skříněk a pracovní desky z přírodního dřeva ozvláštňuje jemný černo-bílý dekor za linkou. foto tomáš brabec

Jednoduchou a nadčasovou kombinaci bílých kuchyňských skříněk a pracovní desky z přírodního dřeva ozvláštňuje jemný černo-bílý dekor za linkou. foto tomáš brabec

Aby se architektům podařilo všechny požadavky splnit a přitom se cena projektu nevyšplhala do astronomických výšin, rozhodli se pro vybavení relativně levným, „spotřebním“ a snadno nahraditelným nábytkem. „Nábytek jsme záměrně zvolili takový, jaký se člověk nebojí zničit používáním. Podle nás spočívá práce architekta v navrhování řešení, která nestojí víc, než odpovídá zdravým životním poměrům majitele − tak, aby se v novém interiéru nebudil v noci hrůzou, jestli ho vůbec splatí,“ přibližuje sympatickou filozofii No architects Daniela Nováková Baráčková.

Majitelé inklinovali k přírodním materiálům, ale s moderním designem – interiér s přesně takovou atmosférou, jakou si představovali, jim navrhl Michal Staško. Uvědomovali si plusy i minusy bytu, ale protože si nechali poradit, podařilo se negativa potlačit. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI
Přečtěte si také:

Příběh nově postaveného mezonetu: Velké přednosti, ale i velká negativa

Černý jídelní stůl dominuje kuchyňské části a tvoří jakýsi magnetický střed světlého interiéru, k němuž se poutá veškerá pozornost. foto tomáš brabec

Černý jídelní stůl dominuje kuchyňské části a tvoří jakýsi magnetický střed světlého interiéru, k němuž se poutá veškerá pozornost. foto tomáš brabec

Obývací kout si dopřává barev nejen v podobě doplňků, ale i díky velkorysým výhledům na okolí. Umístění pod šikminou mu dodává na pocitu útulnosti. foto tomáš brabec

Obývací kout si dopřává barev nejen v podobě doplňků, ale i díky velkorysým výhledům na okolí. Umístění pod šikminou mu dodává na pocitu útulnosti. foto tomáš brabec

Maximum světla vnášejí do interiéru klasická i střešní okna. Byt tak těží z potenciálu podkroví skutečně maximum. Převažující bílá tento pocit ještě umocňuje. foto tomáš brabec

Maximum světla vnášejí do interiéru klasická i střešní okna. Byt tak těží z potenciálu podkroví skutečně maximum. Převažující bílá tento pocit ještě umocňuje. foto tomáš brabec

Kumšt spočívá v kombinaci. Nadčasově laděný interiér v minimalistickém duchu tvoří jednoduchý nábytek v barvách bílé a přírodního dřeva. Kontrastní barvou se tu stala černá, sem tam se v interiéru objevuje „koření“ v podobě několika barevných detailů. foto tomáš brabec

Kumšt spočívá v kombinaci. Nadčasově laděný interiér v minimalistickém duchu tvoří jednoduchý nábytek v barvách bílé a přírodního dřeva. Kontrastní barvou se tu stala černá, sem tam se v interiéru objevuje „koření“ v podobě několika barevných detailů. foto tomáš brabec

Kumšt spočívá v kombinaci. Nadčasově laděný interiér v minimalistickém duchu tvoří jednoduchý nábytek v barvách bílé a přírodního dřeva. Kontrastní barvou se tu stala černá, sem tam se v interiéru objevuje „koření“ v podobě několika barevných detailů. foto tomáš brabec

Dům v kostce

Projekt: rekonstrukce prvorepublikového bytového domu
Návrh: No Architects
Provedené práce: rekonstrukce vytápění, elektro, osvětlení, vody, odpadů a plynu, úprava dispozic a nový interiér ve 2. a 3. NP, rekonstrukce schodiště, úprava a výměna oken, osazení předokenních rolet na jih, sanace zdiva, drenáže, zateplení, vikýře, terasy, terénní práce na zahradě, nové chodníky, venkovní schody a plot, rekonstrukce garáže.
Typ izolace: zdi − systém ETICS 12–16cm, difuzně otevřená omítka, střecha − minerální vlna, reflexní parotěsná fólie
Omítky: vnitřní cementové, vnější silikonové
Okna: posuvná dřevěná, předokenní hliníkové rolety
Materiály terasové konstrukce: KVH hranoly bíle mořené, prkna z borovice, průhledná část − 20mm čiré plexisklo

Ateliér No Architects

MgA. Jakub Filip Novák
Mgr., MgA. Daniela Nováková Baráčková
založili v roce 2009 No Architects jako spolupráci architekta a umělkyně. „Nezajímá nás architektura, zajímá nás autentická odpověď na individuální situaci našich klientů. Jako studio umíme vše a děláme vše. Naší prioritou je dotahovat záměry do realizace, kvůli čemuž se zaměřujeme na tři složky: provedení povolovacími procesy, náklady v mezích očekávání a radost z užívání výsledku. Architektura pak přichází sama.“
www.noarchitects.cz

text: dominika záveská ve spolupráci s no architects
foto: tomáš brabec
zdroj: časopis HOME speciál jaro 2016

Komentovat