Prototyp rodinného domu v Posázaví

Z jedné strany ukrytý za stromy, z druhé chráněný vodou a strmými břehy. Místem experimentu s prototypem rodinného domu se stal bývalý žulový lom v Posázaví. Jeho cílem bylo ověřit konstrukční, typologické a uživatelské vlastnosti prototypu. A my vás zveme na návštěvu.
Reklama

Dům stojí na hraně skály nad jezerem. Zachovává vzrostlou zeleň, zhodnocuje výhled na vodní plochu a umožňuje přístup na louku uprostřed lesa. I když by se mohlo na první pohled zdát, že se jedná o „obyčejný“ hranol (15 x 15 x 4 m), jeho interiér je navržen mnohem složitěji. A – důmyslněji.

Přečtěte si také: Praktický rodinný dům, kde není nic zbytečného

FOTO TOMÁŠ RASL

FOTO TOMÁŠ RASL

Dům získal nominaci na Českou cenu za architekturu 2016

Dům se zrcadlí v hladině a naopak, odraz světla kreslí zajímavé efekty a zdech interiéru. FOTO TOMÁŠ RASL

Dům se zrcadlí v hladině a naopak, odraz světla kreslí zajímavé efekty a zdech interiéru. FOTO TOMÁŠ RASL

Organicky tvarovaný labyrint vnitřního obytného prostoru umožňuje lepší proslunění a prosvětlení, výhledy a průhledy z hloubky dispozice. Dům není klasicky ani založen – architekti se rozhodli stavbu osadit nad terén a objekt díky tomu levituje. Ocelový montovaný roznášecí rošt podepírají stávající žulové bloky: „Jedná se o zbytky zdejší těžební aktivity,“ říká architekt Prokop Tomášek z A69-architekti. Na roštu pak stojí vlastní konstrukce – zde jako sloupková dřevostavba v systému „two-by-four“. Strop je z dřevěných sbíjených vazníků. Architekti ze studia A69 jsou známí svým důrazem na detail – v návrhu i realizaci, a tak přesto, že stavba byla provedena svépomocí, ani bližší pohled laickému návštěvníkovi tuto skutečnost neodhalí.

Reklama

Bílá interiéru jednoznačně dominuje – bílé jsou i židle, lampy, dokonce i deska jídelního stolu v centru dispozice je bělená. FOTO TOMÁŠ RASL

Bílá interiéru jednoznačně dominuje – bílé jsou i židle, lampy, dokonce i deska jídelního stolu v centru dispozice je bělená. FOTO TOMÁŠ RASL

Přírodní ozvěny

Prototyp rodinného domu důsledně ctí unikátnost místa. Přírodní materiály se tak objevují nejen ve formě výše popsaných „základů“ a konstrukci, ale i v dalších prvcích – kupříkladu i plochá střecha je řešená jako „zelená“ osázená extenzivní zelení. Fasáda je provětrávaná z dřevěných hranolů. Jen okna jsou hliníková – materiál byl vybrán kvůli jeho specifickým vlastnostem. Vzniklá posuvná skleněná stěna tak umožňuje propojit obytný prostor s venkovní terasou na louce. „Udržitelnost“ konceptu navíc podtrhuje fakt, že celý objekt je demontovatelný, může zmizet beze stopy.

Namísto tradičního sofa je zde jakýsi odpočinkový ostrov – s originálním výhledem na neustále se měnící přírodu za oknem. FOTO TOMÁŠ RASL

Namísto tradičního sofa je zde jakýsi odpočinkový ostrov – s originálním výhledem na neustále se měnící přírodu za oknem. FOTO TOMÁŠ RASL

„Celý objekt je demontovatelný, může zmizet beze stopy.“

Prokop Tomášek, A69 – architekti

Založení domu na žulových blocích umožnilo ponechat v těsné blízkosti stavby i vzrostlé břízy. FOTO TOMÁŠ RASL

Založení domu na žulových blocích umožnilo ponechat v těsné blízkosti stavby i vzrostlé břízy. FOTO TOMÁŠ RASL

Bílá oáza

S roční a denní dobou se měnící barevnost výhledů, tmavá fasáda a zrcadlová hladina jezera poskytují obyvatelům dostatek barevných podnětů. Interiér je proveden v monochromatické barevnosti ve variantách bílé. Dokonce i zařizovací předměty jsou ve velké většině bílé. Navzdory tomu dům rozhodně není sterilní – jeho organická vnitřní kompozice, všudypřítomné výhledy a hlavně přímo hmatatelná přítomnost unikátního místa, kterou lze cítit i v kterémkoli místě interiéru, dělají z nadbytečných barevných akcentů čistě módní zbytečnost. Bílá je dobrá!

Přečtěte si také: Jednopodlažní rodinný dům z Olomouce poskytuje dostatek soukromí i otevřený prostor

V létě se interiér domu propojí s loukou před domem – zde nástupné schodiště a terasa ukrytá ve stínu. FOTO TOMÁŠ RASL

V létě se interiér domu propojí s loukou před domem – zde nástupné schodiště a terasa ukrytá ve stínu. FOTO TOMÁŠ RASL

FOTO TOMÁŠ RASL

FOTO TOMÁŠ RASL

Půdorys

Půdorys

DŮM V KOSTCE

Autor: A69 – architekti s.r.o. – Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig, Michal Nohejl / www.a69.cz
Stavební řešení: Omega project s.r.o. Jan Škopek, Miroslav Fejfar, statika – Radek Brandejs
Dodavatel: stavba svépomocí, dřevěná konstrukce – tesařství Jiří Kotík, okna – Nevšímal a.s.
Projekt: 2011–2012
Realizace: 2013–2015
Obestavěný prostor: 975 m3
Zastavěná plocha: 235 m2
Hrubá podlažní plocha: 210 m2
Užitná plocha: 204 m2

A69_8112_1_cb

A69 – architekti

Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig

Všechny tři architekty spojuje kromě roku narození ambice vytvářet autorskou architekturu reagující na místo, čas a okolnosti jejího vzniku. Za dobu trvání má za sebou ateliér desítky realizací a stovky projektů všech rozsahů, velikostí a typologických druhů. Kromě samotného navrhování a realizování staveb se členové ateliéru věnují publikační, popularizační a pedagogické činnosti.

www.a69.cz

TEXT RED
FOTO TOMÁŠ RASL
ZDROJ časopis HOME 7-8/2016

Reklama
Reklama

Komentáře

  • Dobrý den, mohla bych vědět -jen úplně „zhruba“ -cenu?

    děkuji Milena H.

    Milena

Komentovat