Rekonstrukce chaty z padesátých let: Proměna na minimalistický rodinný dům

První otázkou, která vždy nastane u pozemku se starým domem nebo chatou je: Přestavět nebo zbourat a postavit znovu? Ne vždy totiž vyjde přestavba ekonomičtěji. V případě chaty přestavěné pro účely každodenního bydlení architektonickým ateliérem Nordic zen investor tuto otázku zvažoval téměř celý jeden rok. Nakonec se rozhodl pro rekonstrukci s minimální dostavbou. Jaký je výsledek?
foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

Reklama
foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

Podlahu a dveře využili z původní chaty

Původní rekreační chata, která na pozemku stála, pocházela z padesátých let minulého století. Architekti navrhli rekonstrukci exteriéru i interiéru, spolu s přístavbou, která má přibližně 20 metrů čtverečných. Při rekonstrukci se podařilo využít část existující podlahy a též interiérové dveře. Podlaha je tvořena z bukových parket a smrkových desek. Samozřejmě, jejich obnova byla potřebná.

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

Nový vstup do domu

Když jde o poměrně malý obytný prostor, dispoziční řešení zůstalo původní. Změny se však dočkal vstup do domu – byl přesunut na východní stranu a je umístěn v malé přístavbě s rovnou střechou, obložené Cembonitem. V přístavbě si našla místo i prosvětlená šatna v minimalistickém pojetí, na severní straně je umístěná koupelna a alkovna.

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

Nejen do šířky, ale i do hloubky

Původní chata byla zateplená minerální vatou, výměny se dočkala okna, která byla nahrazena hliníkovými – změněný byl i jejich tvar kvůli lepšímu prosvětlení interiéru. Střecha se dočkala pokrytí krytinou z asfaltových pásů. Stavbu architekti rozšířili nejen do šířky, ale i do hloubky. Pod přístavbou totiž vznikl suterén. Minimalistický přístup architektů se projevil i na výběru barvy – šedá fasáda a obložení způsobují zdánlivou neviditelnost domu na pozemku. Proměněné chatě nechybí ani terasa z dubových desek, umístěná na východní straně stavby.

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

Namísto obrazů krásný výhled

Interiér byl řešen velmi střízlivě a jednoduše. Malé místnosti si přímo žádaly prosvětlit bílou barvou stěn, stejně i velké části nábytku. Bílou doplňují světle šedé odstíny. Zajímavé je, že v domě nenajdete žádné obrazy, závěsy, dekorace či koberce. Dekorativní funkci sehrává krásny výhled do lesa a zahrady. Na stěnách v koupelně najdete moderní pohledový beton. Místnosti, přesto, že jsou malé, působí velmi příjemně, čistě a útulně, stejně jako koutek určený pro odpočinek a čtení.

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

Severský minimalizmus a zenová estetika

Nemůžeme nevzpomenout fakt, že architektonický ateliér je pozitivně ovlivněn severským minimalizmem a zenovou estetikou. „Při navrhování interiérů prosazujeme jednoduchost, minimalizmus, funkčnost, nadčasovost, přírodní materiály a barvy. Domov by měl být útočištěm před vnějším světem a místem vhodným k odpočinku. Dobře vyřešené úložné prostory, minimum nábytku bez zbytečného množství rušivých dekorací a dostatek denního světla poskytují čistotu mysli a pokoj duše,“ popisují svůj záměr architekti. Jinak to nebylo ani v tomto případě.

foto: Jiří Ernest

foto: Jiří Ernest

Rekonstrukce a dostavba rekreační chaty Stará Boleslav

Architektonický ateliér: Nordic zen

Architekt: Ing. Arch. Zdeněk Duroň, Radka Duroňová

Lokalita: Stará Boleslav, ČR

Obytná plocha: 50 m²

Přístavba 20 m²

Sabína Zavarská
foto: Jiří Ernest

Komentovat