Po rekonstrukci chaty se mladá rodina těší z trvalého bydlení nedaleko Prahy

03. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Mnoho mladých lidí dnes uvažuje nad bydlením jiným způsobem než kdysi. Už nebaží po velkých domech či bytech v luxusních čtvrtích velkých měst. Stále více z nás hledá únik před ruchem a stresem v klidu přírody.

I kvůli úspornějším řešením se někdejší chaty či hospodářské budovy využívají k novému účelu. Po rekonstrukci se z nich stává trvalé bydlení pro rodiny. Tímto případem je i dům v Petrově u Prahy, který vyšel z dílny ateliéru 3+1 architekti.

Přečtěte si také:
Chalupa v Kořenově poskytuje dokonalou pohodu na romantické samotě

Malý domek v zahradě plně odrostlých stromů je lákavá představa. Této představě majitelů pozemku se potěšili i architekti z ateliéru 3+1 architekti. Jejich úkolem byla evoluční proměna místa s výrazným charakterem, která spočívala v rekonstrukci původního rekreačního prostoru v moderní trvalé bydlení.

Tradiční lesná chata na kopci

Původní stav. Zdroj: Pavel Plánička

Rekonstrukce bez zbytečných vazeb

I když u podobných přeměn obvykle hraje roli minulost a zážitky spojené se stavbou, v tomto případě tomu bylo jinak. Stavebníci neměli k původní chatě žádnou intimnější vazbu. Nepotřebovali připomínat příběhy, které se tu odehrály. V tomto případě to bylo kladem, protože architekti mohli proměnu řešit podle svých pocitů a představ bez jakýchkoliv omezení, samozřejmě kromě rozpočtu a souhlasu majitelů.

Rodinný jednopodlažní dům s velkými oknami

Malý domek v zahradě plně odrostlých stromů byla lákavá představa majitelů, která se splnila. Zdroj: Pavel Plánička

Pomalá realizace byla kladem

„Původní chata se nám líbila, a tak jsme se pokusili o jakousi podpovrchovou kontinuitu. Půdorys původního objektu se stal základem proporcí nového domu. Novostavba také reinterpretuje některé původní detaily a konstrukční principy,“ vysvětluje architekt Pavel Plánička. Zajímavostí proměny, která obvykle nebývá kladem, byla postupná zdlouhavá realizace. V tomto případě však byla spíš plusem než mínusem.

Přečtěte si také:
Výjimečná novostavba v Liberci vyrostla na stoletých žulových blocích starého sklepa

Všechno podstatné dům má, nepodstatné „vyselektoval“ čas

„Postupné budování přineslo ovoce v rozlišení podstatného od nepodstatného. Podstatné je hotové, a to, co není splněno, je nepodstatné. Stylová jednota a formální dokonalost kvalitu života nenesou. Bůh je jinde než v detailu,“ dodává Pavel Plánička. Architekt si též pochvaluje inspirativnost, životní jednoduchost a energii, která vycházela ze samotných majitelů domu.

Pokoj s velkým oknem a výstupem na terasu

Východ na terasu. Zdroj: Pavel Plánička

Jednoduchá dispozice zahrnuje noční a denní křídlo

Interiér jednopodlažního domu s mírně „zlomeným“ obdélníkovým půdorysem je členěn na denní a noční zónu. Noční zahrnuje ložnici rodičů, dva dětské pokoje, koupelnu a šatnu. Všechny místnosti jsou propojeny úzkou chodbou.

Kuchyň s jídelnou a přechodem na terasu

Kuchyň. Zdroj: Pavel Plánička

Denní zóna obsahuje obývací pokoj s výstupem na terasu a do zahrady, kuchyň s jídelnou – místnosti nejsou samostatné, ale jsou propojeny velkým otvorem. Blízko ke středu stavby se nachází menší pracovna a technická místnost. V interiéru dominuje šedá a černá v kontrastu s bílou a dřevem.

Přečtěte si také:
Minimalistický byt v horách, který vás překvapí

RD Petrov

architektonický ateliér: 3+1 architekti

lokalita: Petrov u Prahy, Česká republika

projekt: 2014

realizace: 2016

užitná plocha: 114 m2

zastavěná plocha: 135 m2

plocha pozemku 3 427 m2

Sabína Zavarská

Foto: Pavel Plánička

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: chaty jednopodlažní domy novostavby Otevřený prostor rekonstrukce chaty rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze