Rekonstrukce libockého řadového domu v neutrálním tónu

Architekt a klient by měli být vždy naladěni na stejnou notu, jinak hrozí zklamání a nutné ústupky na jedné či obou stranách. Aby této situaci zabránili, obrátili se majitelé libockého řadového domku na architektonický ateliér Stempel & Tesař. Podle dosavadní práce architektů totiž ihned poznali, že narazili na ty pravé.
Reklama
V rámci rekonstrukce získal řadový dům také novou fasádu, která je tvořena kontaktním zateplením starého zdiva z plných cihel a pokrývá ji probarvovaná omítka. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

V rámci rekonstrukce získal řadový dům také novou fasádu, která je tvořena kontaktním zateplením starého zdiva z plných cihel a pokrývá ji probarvovaná omítka. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Na míru vyrobený kuchyňský nábytek pokrývá dvě stěny od podlahy až ke stropu, čímž vznikla spousta úložného prostoru. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Na míru vyrobený kuchyňský nábytek pokrývá dvě stěny od podlahy až ke stropu, čímž vznikla spousta úložného prostoru. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Hodiny i dřevěnou skříňku si majitelé přivezli z předchozího bytu. Staré kusy nábytku moderní interiér příjemně doplňují. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Hodiny i dřevěnou skříňku si majitelé přivezli z předchozího bytu. Staré kusy nábytku moderní interiér příjemně doplňují. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Domácí úkol

Na prvním setkání dostala rodina se dvěma dospívajícími dětmi od architektů jasný úkol: každý člen domácnosti si měl přesně promyslet, co má rád, co by se v jeho vysněném domově mělo objevit, ale také co rád nemá a co si v novém interiéru mít nepřeje. Majitelka například věděla jistě, že její kuchyňská linka nesmí být červené barvy, či jiného podobně křiklavého odstínu. Rodina se také shodla na tom, že si přeje spíše jednodušší interiér, bez přílišných rustikálních prvků. Dalším požadavkem bylo bezpodmínečně začlenit do interiéru dva kusy starožitného nábytku – hodin a dřevěné skříňky a několika obrazů, které měli majitelé už ve svém předchozím bytě a ke kterým měli vztah.

Reklama

Vestavěné skříně jsou instalované také po celé ploše stěny v pracovně. Díky bílé barvě ale působí téměř neviditelně. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Vestavěné skříně jsou instalované také po celé ploše stěny v pracovně. Díky bílé barvě ale působí téměř neviditelně. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Efekt vznášejících se schodů vytváří speciální zámečnická konstrukce, instalovaná ve zdi, na kterou jsou třívrstvé nášlapné plochy zavěšeny. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Efekt vznášejících se schodů vytváří speciální zámečnická konstrukce, instalovaná ve zdi, na kterou jsou třívrstvé nášlapné plochy zavěšeny. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Změna dispozic

Nejdříve si ale architekti museli poradit s celkovou dispozicí řadového domu z roku 1936, která před rekonstrukcí vypadala zcela odlišně. Objekt byl rozdělen do tří menších samostatných bytů, což si majitelé přáli změnit. Došlo tedy k propojení bytů v prvním a druhém podlaží vnitřním schodištěm, čímž vznikla ve dvou patrech jedna větší samostatná jednotka, kterou nyní obývá čtyřčlenná rodina. K dispozici mají i menší byt v horním patře, který nechali architekti oddělený samostatným schodištěm, což jej bez problému umožňuje využít k pronájmu, nebo v budoucnu pro děti.

Pod střechou se nachází půdní byt, odkud je překrásný výhled do okolí. Oddělené vnitřní schodiště zajišťuje bytu soukromý přístup. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Pod střechou se nachází půdní byt, odkud je překrásný výhled do okolí. Oddělené vnitřní schodiště zajišťuje bytu soukromý přístup. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Po mlynářských schodech, které jsou tvořeny policemi z mořeného dubového masivu, se dá vystoupat do ložnice. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Po mlynářských schodech, které jsou tvořeny policemi z mořeného dubového masivu, se dá vystoupat do ložnice. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Soulad

S celkovým výsledkem rekonstrukce jsou majitelé nadmíru spokojeni. Chválí si jednak nově upravenou dispozici, spokojeni jsou i s vyváženým začleněním starých kusů nábytku do moderního prostoru, který se tak stal útulným, a obzvlášť je těší i několik jedinečných prvků včetně krbové stěny s benátským štukováním nebo zapuštěného schodiště, které se „vznáší“ do prvního patra.

Dřevo v kombinaci s bílou a šedou barvou se objevuje i v koupelně. Větší obdélníkové obklady pokrývají stěny i podlahu. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Dřevo v kombinaci s bílou a šedou barvou se objevuje i v koupelně. Větší obdélníkové obklady pokrývají stěny i podlahu. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Na ideálně velikém pozemku má rodina dostatek místa k venkovnímu posezení i k pěstování okrasných rostlin. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Na ideálně velikém pozemku má rodina dostatek místa k venkovnímu posezení i k pěstování okrasných rostlin. FOTO FOTES, JIŘÍ VANĚK

Dům v kostce

Místo: Praha, Liboc

Architekti: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jakub Tesař

Spolupráce: Aleš Herold, Stanislav Frolík

Zahrada: Lucie Vogelová (Terra Florida)

Projekt a výstavba: 2014–2017

Pozemek: 545 m2

Zastavěná plocha: 212 m2

Užitná plocha: 379 m2

TEXT: VERONIKA SLOMKOVÁ
FOTO: FOTES, JIŘÍ VANĚK
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat