Rekonstrukce typického rodinného domu s pavlačí a se zahradou

Pokud jste měli prarodiče na venkově, určitě si pamatujete na typické podlouhlé domy s pavlačí sahající hlouběji do pozemku. Za domem zpravidla býval další dvůr, kde domácí chovali drůbež a dobytek, a za ním následovala zahrada.
Reklama

foto: atelier11.sk

Podobný dům v Jabloňovce se stal předmětem moderní rekonstrukce. Podívejte se, jak tuto proměnu realizovali architekti Martin Mihaly a Matej Mihalič.

foto: atelier11.sk

Dlouhé úzké pozemky, stejné domy

Jabloňovce jsou rozlehlá vesnice, která se táhne po úpatí Štiavnických vrchů. Parcely, na kterých stojí původní domy, tvoří úzké pásy, podobně jako v mnoha slovenských vesnicích. Takové jsou i domy, které mají svou hierarchii i uvnitř. Možná víte, že „přední pokoj“ byl kdysi nejcennější a sloužil pouze jako reprezentativní prostor. Hospodářské části byly na opačném konci. Téměř každý takový pozemek měl i stodolu.

foto: atelier11.sk

Z hospodářských částí společenské

Jednou z nejdůležitějších funkčních změn rekonstruovaného domu byla proměna hospodářské části na společenský prostor a hospodářského dvora na odpočinkovou zónu. Tak vznikla nová denní část domu, napojená na venkovní terasu. Samozřejmě, důležité pro majitele i architekty bylo ponechat domu původní venkovský charakter.

foto: atelier11.sk

Co udělali nejdříve?

Architekti nejdříve odstranili hospodářskou část domu, čímž vznikl dostatečný prostor pro nové místnosti. „Výrazným prvkem původního objektu byla střecha a konstrukce krovu, dřevo dávalo domu rustikální charakter, jednoduchost a čitelnost konstrukce zas pocit účelnosti. Princip tradiční organizace domu byl zhmotněný v jednotné linii střechy. Patina staré krytiny zároveň objektu dává nádech trvanlivosti. To vše byly momenty, které jsme chtěli přetavit i do budoucího domu,“ vysvětlují základ koncepce rekonstrukce.

foto: atelier11.sk

Dva v jednom

Tím, že obytná zóna byla přesunuta do centra zahrady, bylo třeba postarat se o její soukromí. Situaci vyřešilo uzavření pozemku ze západní strany. Přáním majitelů bylo, aby dům po rekonstrukci měl i saunu, sklad a garáž. Inspirací architektem byly sousední stodoly. Nový objekt je uložen tak, aby vytvářel chráněný venkovní prostor – soukromý dvůr. Stále zůstalo dost pozemku na pěstování zeleniny. I tato nová „stodola“ přísně vychází z podoby místních stodol.

foto: atelier11.sk

Jak je řešena dispozice?

Po vstupu do zrekonstruovaného domu se ocitnete mezi dvěma světy. Napravo jsou místnosti starého domu, které autoři proměny ponechali beze změny. Nalevo je nová přístavba ze dřeva a skla. Nad jídelnou a kuchyní vznikl půdní prostor, kde je pokoj pro hosty s výhledem do obývacího pokoje. Denní zónu představuje převýšený prostor, který má přímý kontakt se zahradou. Mezi obývákem a kuchyní se nachází krb. Výrazným prvkem interiéru jsou V-sloupy, které budou vyplněny knihami.

foto: atelier11.sk

Veranda musí být

Přistavěná část domu navazuje na původní architekturu i prodloužením pavlače, která ohraničuje sloupoví. Na přední fasádě se mnoho nezměnilo – záměrně. Hmota nové části domu i nová střecha se napojují na původní stavbu bez rušivého momentu.

foto: atelier11.sk

Rekonstrukce RD Jabloňovce ve zkratce

architektonický ateliér: atelier11.sk

architekti: Ing. arch. Martin Mihaly, Ing. arch. Matej Mihalič

lokalita: Jabloňovce, SR

projekt: 2013 až 2014

realizace: 2014

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: atelier11.sk

Reklama

Komentáře

  • Krása, i když domy co vlastně mají tak vysoký strop, kde mohl být prostor využit na další místnosti…ložnice, dětský pokoj…nemám ráda, je to dle mého názoru škoda nevyužít daný prostor…

    Olga Krejčíková

Komentovat