Rodinný dům jako dokonalý dovolenkový úkryt

05. 03. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Španělské stavby s oblibou kombinují dva kontrastní materiály – studený kámen a teplé dřevo. Když se k těmto materiálům přidají velká bezrámová prosklení a prostorná terasa s venkovní kuchyní, obývacím pokojem a bazénem, začíná se to podobat nesplněnému snu mnoha z nás. Ani bychom nemuseli tuto luxusní nemovitost vlastnit, stačilo by v ní trávit dovolenou – co říkáte?

Z této realizace je už na první pohled znát pozitivní energie a relaxace vyzařuje nejen z exteriérových prostorů stavby, ale i z jejího interiéru. Dům je položen na nejvyšším bodě svažujícího se pozemku tak, aby majitelé mohli využít co nejvíce z exteriéru. Díky sklonu pozemku je část stavby ukryta v terénu – tvoří suterén luxusního rodinného domu.

Terasa s bazénem

Přechodu mezi exteriérem a interiérem si prakticky ani nevšimnete. Je to díky velkorozměrným bezrámovým sklům, která se dají otevřít. Zdroj: Fotografía de Arquitectura Jordi Anguera 

Na terase to žije

Nejdůležitější pro klienty bylo propojení vnitřních prostorů s venkovní částí, otevření místností do zahrady a vizuální komunikace interiéru s okolní přírodou. Přechodu mezi exteriérem a interiérem si prakticky ani nevšimnete.

Obývací pokoj s trámy

Na stěnách najdete vápenný štuk, kamenné zdi přecházejí z venku dovnitř a staré dřevo dodává prostorům útulnost. Zdroj: Fotografía de Arquitectura Jordi Anguera 

Je to díky velkorozměrným bezrámovým sklům, která se dají otevřít. Terasa není jen prostor, kam si jdou domácí večer posedět. Je to plnohodnotná venkovní denní zóna s kuchyní, jídelnou, posezením, lehátky a velkým bazénem.

Přečtěte si také:
Drsný luxus, který není pro každého: Čeští architekti navrhli betonovou vilu v džungli

Přízemí tvoří dva propojené domky

Všechny hlavní místnosti se nacházejí v přízemí více než čtyřsetmetrové stavby. V suterénu si našla prostor parkoviště, sklady a technické místnosti. Je tu též herna. Přízemí netvoří jeden celek. Díky rozdělení hlavní hmoty domu na dvě samostatné části získali architekti ze studia dům Arquitectura hned několik výhod.

Terasa a bazén

Dům je položen na nejvyšším bodě svažujícího se pozemku tak, aby majitelé mohli využít co nejvíce z exteriéru. Zdroj: Fotografía de Arquitectura Jordi Anguera 

„Tato strategie a dispozice nám umožňuje ovládnout zahradu a využít jí ve všech jejích směrech. V jednom z těchto celků se nachází jídelna a kuchyň. Jsou orientovány na jih a před nimi je veranda. V druhém jsou ložnice s koupelnami orientované na jih a východ. Obě části jsou propojeny dvorem s množstvím zeleně a dekorativních prvků,“ popisuje zajímavé řešení architekt Pablo Serrano Elorduy.

Luxusná kuchyň

Luxusná kuchyň. Zdroj: Fotografía de Arquitectura Jordi Anguera 

Kámen, malta, barvený beton

Fasáda celého domu kombinuje velké části kamenných zdí s horním pásem z malty. „Vždy používáme přírodní materiály a přirozené barvy, které integrují dům s místem, kde stojí. Venkovní chodníky v rámci zahradních ploch a přístupová cesta pro auta jsou z barveného betonu. Z téhož materiálu je vnitřní dlažba. Použili jsme ho též na venkovní obytné prostory,“ vysvětluje materiálové pojetí stavby architekt.

Přečtěte si také:
Víkendový dům s nádechem hotelového luxusu
Pohled do ložnice s koupelnou

Jednotlivé místnosti domu nabízejí rozmanité výhledy. Zdroj: Fotografía de Arquitectura Jordi Anguera 

Sklon střechy využili i v interiéru

Hlavní místnosti jsou otevřené až po krov. Všimněte si ukládání dřevěných trámů. Dalšími použitými materiály se autoři projektu snažili dát domu tradičnější středomořský vzhled. Na stěnách najdete vápenný štuk, kamenné zdi přecházejí z venku dovnitř a staré dřevo dodává prostorům útulnost.

Terasa s jídelnou

Terasa je plnohodnotná venkovní denní zóna s kuchyní, jídelnou, posezením, lehátky a velkým bazénem. Zdroj: Fotografía de Arquitectura Jordi Anguera 

Výsledkem je jedinečná atmosféra, která doslova vyzývá k odpočinku. Jednotlivé místnosti domu nabízejí rozmanité výhledy. Úžasný kus přírody vidíte dokonce přímo z vany.

Přečtěte si také:
Jednoduchý rodinný dům s čistými liniemi vytvořil se sousedními domy jeden celek

Rodinný dům Costa Brava

architektonický ateliér: dom arquitectura

hlavní architekt: Pablo Serrano Elorduy

interiérový design: Blanca Elorduy

lokalita: Montras, Costa Brava, Španělsko

plocha: 417 m²

projekt: 2018

realizace: 2019 až 2020

Sabína Zavarská

Foto: Fotografía de Arquitectura Jordi Anguera 

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: bazény dřevěné trámy luxusní vily obytné terasy přírodní kámen rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze