Rodinný dům lže na první pohled: Není kostkou a nemá dvě podlaží

Na první pohled jednoduchá kostka – aby dům zapadl do bezprostředního okolí. Když se však podíváte blíže, uvidíte, že to není úplně tak. Nejde o kostku, ale o dům s půdorysem nepravidelného čtyřúhelníku. A také nemá dvě podlaží.
Reklama
foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

Reklama

Atrium – zdroj světla a soukromí

Dalším specifikem tohoto (na pohled obyčejného) domu je atrium, které architekti vytvořili uprostřed prostoru na stavbu. Kolem tohoto prostoru se celý dům obtáčí. Nevelké zatravněné atrium je ze tří stran obklopeno domem a má důležitou funkci. Přes něj vniká do interiéru světlo, aniž domácí přišli o soukromí. Vnějšími žaluziemi lze ovlivnit intenzitu světla, které proniká dovnitř, jakož i míru soukromí, kterou chtějí mít obyvatelé domu v interiéru.

foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

Tři podlaží – jedno skryté

„Navrhli jsme rodinný dům se dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím. Hlavní podlaží je v přízemí a je z něj přímý výstup do zahrady. Celé vrchní podlaží je koncipováno jako velká pracovna s vlastním zázemím a samostatným vstupem. Z materiálů jsme použili zejména horizontální škrábanou omítku, plech a pohledový beton,“ vysvětlují koncepci domu architekti.

V suterénu domu se nachází bazén, garáž, sklep a technická místnost. V hlavním podlaží – tedy v přízemí – se nachází byt, jehož součástí je předsíň, pracovna, ložnice, obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, hygienické zázemí a atrium.

foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

Linie dotažené pilíři

V architektuře domu hraje důležitou roli ucelená geometrie. Proto je i část domu, kde je atrium otevřené, uzavřena alespoň opticky pilíři, které vodorovně dotvářejí základní tvar kubusu. Na patře tak vznikly terasy oddělené vzdušným prostorem, přes který můžeme vidět na pozemek, respektive na samotné atrium.

Jasné tvary i barvy

Celá estetika domu je řešena minimalisticky: jednoduché a přímé geometrické tvary, bílá barva v kombinaci s šedou, jednoduchý kovový plot přeťatý betonovou částí, ve které je ukryta poštovní schránka a technické skříňky.

foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

RD Strašnice ve zkratce

Architektonický ateliér: ma3 architekti

Autoři projektu: Ing. arch. Jan Adámek, Ing. arch. Štěpán Malý

Lokalita: Strašnice, Praha 10, ČR

Podlahová plocha: suterén cca 60 m2, přízemí cca 130 m2, poschodí cca 100 m2

Rok projektu: 2015

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ma3 architekti

Reklama
Reklama

Komentovat