Rodinný dům měl před rekonstrukci spoustu nedostatků. Jak si s nimi architekti poradili?

Je těžké si představit, že by vila v jižní Francii v Castelnau-le-Lez mohla trpět nedostatkem denního světla. Přesto, že byla v 90. letech postavena ve slunečné oblasti, její dispozice měla spoustu nedostatků. Po jejich odstranění ale dům nabízí zcela příjemné bydlení.
Reklama
Nejdůležitějším požadavkem majitelů vily bylo propojení interiéru se zahradou. Mise byla splněna a zahrada je ve dne volným pokračováním domu a dům v noci svítilnou zahrady. FOTO JULIEN KERDRAON

Nejdůležitějším požadavkem majitelů vily bylo propojení interiéru se zahradou. Mise byla splněna a zahrada je ve dne volným pokračováním domu a dům v noci svítilnou zahrady. FOTO JULIEN KERDRAON

Reklama
Zařízení interiéru je ovlivněno přírodními tvary a barvami. FOTO JULIEN KERDRAON

Zařízení interiéru je ovlivněno přírodními tvary a barvami. FOTO JULIEN KERDRAON

Nejvýraznějším prvkem obývacího pokoje je nástěnná dekorace. Zelená s bílou a přírodním dřevem se v domě opakují. FOTO JULIEN KERDRAON

Nejvýraznějším prvkem obývacího pokoje je nástěnná dekorace. Zelená s bílou a přírodním dřevem se v domě opakují. FOTO JULIEN KERDRAON

Linda a Phillipe, majitelé nemovitosti, si ke spolupráci přizvali architektonické studio s graficky pojatým názvem (ma!ca), aby dosáhli celkového ozdravení atmosféry domu. Zvolili správně. Architekti, kteří se v názvu studia inspirovali druhem zeleného čaje matcha známého pro své povzbuzující účinky, dodali – stejně jako energizující nápoj tělu – domu energii prostřednictvím denního světla. Museli se vyrovnat s poměrně specifickou perspektivou.

Vila byla postavena na úzkém dlouhém pozemku a domem vedla 15 metrů dlouhá chodba. Jedna stěna domu, která stojí na samé hranici pozemku, neměla vůbec žádná okna. Vnitřek domu byl ponořen do neustálého přítmí i díky ocelové stěně, která oddělovala dům od okolí. Kuchyň byla velmi tmavá a koupelny kromě nedostačující funkčnosti také trpěly nedostatkem světla. Cílem projektu tedy bylo zlepšit světelnou prostupnost domu.

Patnáct metrů dlouhá chodba je teď díky skleněné stěně oddělující kuchyň dostatečně světlá a tvoří příjemnou spojnici domem. FOTO JULIEN KERDRAON

Patnáct metrů dlouhá chodba je teď díky skleněné stěně oddělující kuchyň dostatečně světlá a tvoří příjemnou spojnici domem. FOTO JULIEN KERDRAON

Ke vzdušnosti prostoru pomáhá i subtilnost svítidel a minimalistické pojetí zařízení. FOTO JULIEN KERDRAON

Ke vzdušnosti prostoru pomáhá i subtilnost svítidel a minimalistické pojetí zařízení. FOTO JULIEN KERDRAON

Kýžený výsledek přinesla celková změna dispozice. Dvě nově vytvořené koupelny jsou propojeny oknem. Centrálním místem domu se stala kuchyň, která je nyní úzce propojená se zahradou. Provázání domu a zahradní zeleně podporuje i zelená tapeta s grafickým vzorem aplikovaná po celé délce stěny. Linda, Philippe a jejich tři děti si mohou dosytosti užít zahradu, která byla hlavním zdrojem inspirace při rekonstrukci.

Koupelna s volně stojící vanou je obložena bílým lesklým obkladem. Velkoformátová dlažba opticky zvětšuje prostor. FOTO JULIEN KERDRAON

Koupelna s volně stojící vanou je obložena bílým lesklým obkladem. Velkoformátová dlažba opticky zvětšuje prostor. FOTO JULIEN KERDRAON

Koupelna s volně stojící vanou je obložena bílým lesklým obkladem. Velkoformátová dlažba opticky zvětšuje prostor. FOTO JULIEN KERDRAON

FOTO JULIEN KERDRAON

Příroda v domě

Když už se podařilo do domu dostat čerstvý vzduch a slunce, bylo na místě využít bohatství přírody a nechat se inspirovat jejími tvary, texturou i barvami. Dřevěné podlahy, dřevěnou terasu a prosklené plochy doplňuje ve správném poměru zelená barva. Objevuje se na tapetách, na rámu prosklené stěny oddělující kuchyň od dlouhé chodby i na nástěnné dekoraci evokující závoj vytvořený z rostlinných výhonů. Tvary, které známe z přírody, se opakují na sedacím nábytku. Skupina pufů vypadá jako kameny, které by si mohli majitelé přivézt z dovolené u divoké řeky, ale ve skutečnosti jsou oblázky měkké, vycpané polyuretanovou pěnou a připravené nabídnout chvilku relaxace.

Nábytek byl zvolen ve světlých tónech, převažuje bílá a jemnosti barvy odpovídá i jeho lehká konstrukce. Bělostná je i minimalistická koupelna s velkou, volně stojící vanou. Ohromnou výhodou domu je jeho otevřenost. Na terasu se dá vyběhnout z kuchyně, u obývacího pokoje i z koupelny a lehkými záclonami může dovnitř skrz otevřené prosklené stěny povívat středomořský vánek. Když by chtěl člověk shrnout svůj dojem z domu do pár slov, určitě by řekl, že je svěží, energizující a jiskřivý.

Ze zahrady vypadá dům sympaticky prázdninově. Očekávání, která vyvolává, se pak uvnitř naplní i díky tomu, jak pohodově a nenásilně je interiér zařízen. FOTO JULIEN KERDRAON

Ze zahrady vypadá dům sympaticky prázdninově. Očekávání, která vyvolává, se pak uvnitř naplní i díky tomu, jak pohodově a nenásilně je interiér zařízen. FOTO JULIEN KERDRAON

Děti svobodu pohybu a otevřenost domu milují. Jasně, že je lákavé běhat bosky po prohřáté dřevěné terase a pozorovat, kdy už se bude chystat večeře. FOTO JULIEN KERDRAON

Děti svobodu pohybu a otevřenost domu milují. Jasně, že je lákavé běhat bosky po prohřáté dřevěné terase a pozorovat, kdy už se bude chystat večeře. FOTO JULIEN KERDRAON

FOTO JULIEN KERDRAON

FOTO JULIEN KERDRAON

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: JULIEN KERDRAON
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat