Rodinný dům na okraji Varnsdorfu vznikal pro potřeby rodiny s dospívajícím synem

Rodinný dům na okraji severočeského Varnsdorfu vznikal pro potřeby rodiny s dospívajícím synem. Architekti měli při navrhování nelehký úkol zakomponovat stavbu do stávající zástavby, kterou tvoří mix novějších domů v různých stylech i původní, tradiční architektura.
Reklama

Obdélníkový pozemek o rozloze 2 400 m2, který se mírně svažuje k jihu, se nachází v lokalitě zvané Pod Hrádkem v okrajové části města Varnsdorf (ve východní části šluknovského výběžku nedaleko německých hranic).

„Majitelé tu chtěli postavit jednoduchý dům se sedlovou střechou, který by citlivě zapadl do daného místa a umožňoval pohodlné bydlení, přímý kontakt s přilehlou zahradou a ničím nerušené výhledy na panorama Lužických hor,“ popisuje výchozí situaci architekt Radomír Grafek.

Kompaktní, nepodsklepený dům s obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou citlivě doplnil zástavbu okrajové části města v podhůří Lužických hor.

Kompaktní, nepodsklepený dům s obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou citlivě doplnil zástavbu okrajové části města v podhůří Lužických hor. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Ze západní fasády z prostoru obývacího pokoje vystupuje skrze zasklení kubická hmota krbu, která funguje jako vizuální propojení interiéru s exteriérem.

V přímém sousedství s tímto pozemkem stojí stavby rodinných domů různého stáří i podob včetně několika tradičních staveb, tzv. podstávkových domů, charakteristických pro tuto lokalitu.

„Architektonická forma těchto tradičních domů, se sklonem střechy kolem 55°, byla také prvotní inspirací pro nově navrhovanou stavbu. V žádném případě jsme se však nesnažili napodobit tvarosloví místních chalup, ale záměrně jsme podobu řešili soudobým architektonickým výrazem,“ vysvětluje architekt.

Hlavní hmotu domu se sedlovou střechou doplňuje kubická hmota garáže, kterou odlišuje kromě tvaru i pojetí fasády.

Hlavní hmotu domu se sedlovou střechou doplňuje kubická hmota garáže, kterou odlišuje kromě tvaru i pojetí fasády. Tmavě hnědý dřevěný obklad působivě kontrastuje s bílou omítkou. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

S úctou k místu, s přihlédnutím k současnosti

Protože si majitelé přáli co nejvíce prosluněný interiér a velkorysé výhledy do krajiny i přilehlého okolí, umístili architekti dům do horní části pozemku. Další požadavek na jednoduchý tvar splnili díky kompaktní, nepodsklepené přízemní hmotě s obdélníkovým půdorysem o rozměrech 9 × 15,5 m. Střechu navrhli sedlovou bez přesahů s již zmíněným sklonem 55° a výškou hřebene 10 m. Do té ze severní části „zasunuli“ přízemní kubickou hmotu garáže s plochou střechou. Hlavní hmotu domu v jeho nárožních částech částečně vyřízli, čímž vytvořili zastřešený vstupní prostor i krytou terasu v jižní části domu. Jednoduchý tvar domu podtrhuje materiálové a barevné řešení fasády – v exteriéru se střídají bílé omítnuté plochy s obklady z ohoblovaných, impregnovaných prken s přiznanou spárou. Výsledný dojem samozřejmě umocňuje umístění oken, která byla zásadním prvkem pro splnění požadavku na prosvětlenost interiéru.

Interiér je navržený v jednoduchém střízlivém designu – dřevěné dekory se střídají s bílými plochami.

Jednoduše, moderně. Interiér je navržený v jednoduchém střízlivém designu – dřevěné dekory se střídají s bílými plochami. Srdcem domu je společný obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývací částí. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Interiér domu je navržený v jednoduchém střízlivém designu s důrazem na provedení jednotlivých detailů a interiérových prvků.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje velký jídelní stůl a minimalisticky pojaté schodiště.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje velký jídelní stůl a minimalisticky pojaté schodiště. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Vizuální dominantou obývací části je působivé těleso krbu, které skrze zasklení prostupuje ven.

Vizuální dominantou obývací části je působivé těleso krbu, které skrze zasklení prostupuje ven. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Domov na třech úrovních

Přízemní část dispozice tvoří dva funkční celky: hlavní obytný prostor domu a garáž s technickou místností. Obytný prostor s kuchyňskou částí, obývacím pokojem s krbem a jídelnou, ze které je umožněn vstup na přestřešenou terasu u domu, ponechali architekti v souladu s aktuálními zvyklostmi otevřený. Do přízemní garáže umístili také prádelnu s WC. V podkroví se v první úrovni kolem galerie se schodišti nacházejí ložnice rodičů se šatnou, dětský pokoj a koupelna. Ve druhé zbylo místo na fitness a domácí pracovnu, ze které je nádherný výhled na panorama Lužických hor a místní dominantu Hrádek. Vizuálního propojení všech úrovní domu, ale i žádaných světelných efektů architekti docílili tím, že otevřeli část stropní konstrukce v prostoru obou galerií.

Kombinace světlých a tmavých dřevěných dekorů si skvěle rozumí s bílou.

Kombinace světlých a tmavých dřevěných dekorů si skvěle rozumí s bílou. Výsledkem je čistý dojem, jehož „chlad“ zjemňuje svěží zeleň použitých pokojových rostlin a drobné dekorativní doplňky. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Schodiště z přízemí do podkroví je navrženo v podobě dřevěných stupňů vetknutých do konstrukce stěny s jednoduchým minimalistickým zábradlím.

Kuchyňskou pracovní plochu zcela v duchu moderních trendů osvětluje úzké pásové okno.

Kuchyňskou pracovní plochu zcela v duchu moderních trendů osvětluje úzké pásové okno. Kombinace černo-bílých ploch a doplňků nasvícená přirozeným světlem působí stylově a nadčasově. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Technické informace

Svislé a vodorovné konstrukce domu jsou z cihelného systému Porotherm. Vnitřní povrchy tvoří suché sádrokartonové omítky a snížené sádrokartonové podhledy. Fasádu zateplili kontaktním izolačním systémem. Na výplně otvorů zvolili hliníkové profily Heroal v antracitovém odstínu s tepelně izolačním zasklením. Sedlová střecha je provedena tesařskou konstrukcí hambalkového krovu. Na střešní plášť použili falcovanou plechovou krytinou Rheinzink v předzvětralém provedení. Prosvětlení dvou úrovní podkrovních prostorů domu umožnila střešní okna Velux. Západní fasádu domu dotváří kubická hmota krbového tělesa s nerezovým fasádním komínem Schiedel. Dům vytápí teplovodní podlahové topení v kombinaci s podlahovými konvektory, napojené na závěsný plynový kotel. Rozvody vody, kanalizace, elektřiny a plynu zajišťují veřejné sítě.

Příliš výrazných barev v interiéru nenajdeme – o to silnější dojem vyvolávají, když na ně narazíme.

Příliš výrazných barev v interiéru nenajdeme – o to silnější dojem vyvolávají, když na ně narazíme. Pléd v teplých tónech na sedací soupravě v obývací části místo zútulní a navíc mu dodá šmrnc. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Impozantní prostor podkroví je zalitý světlem díky velkorysému použití střešních oken.

Jako v katedrále. Impozantní prostor podkroví je zalitý světlem díky velkorysému použití střešních oken. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Strmé schodiště propojující oba podkrovní prostory je kovové ze svařovaných profilů.

Střízlivě, jednoduše, pečlivě

Interiér domu je navržený v jednoduchém střízlivém designu s důrazem na provedení jednotlivých detailů a interiérových prvků. Hlavní obytný prostor protínají dvě schodiště. Jednotlivé místnosti dělí atypické bezfalcové dveře na celou výšku místnosti s dýhovou úpravou Wenge. V tomto dekoru jsou také všechny dřevěné podlahy domu.

Ve stejném duchu a barevné kombinaci jako zbytek interiéru se nese také koupelna.

Ve stejném duchu a barevné kombinaci jako zbytek interiéru se nese také koupelna. Plochy z keramických obkladů s imitací dřeva Wenge doplňuje bílá sanita a exotická dracéna. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Naopak v dětském pokoji dopřáli majitelé svému potomkovi veselé barvy – na stěnách a povlečení.

Naopak v dětském pokoji dopřáli majitelé svému potomkovi veselé barvy – na stěnách a povlečení. Zbytek vybavení se ovšem opět nese v nadčasovém duchu a umožní pokoji růst spolu s dítětem. FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

Dům v kostce

Rodinný dům Varnsdorf

Autor: Radomír Grafek, RG architects studio
Spolupráce: Zdeněk Navrátil, RG architects studio
Statika: Ing. David Mareček
Dodavatel: svépomoci, Zednictví Marcel Moldaschl
Plocha pozemku: 2 385 m2
Zastavěná plocha: 182 m2
Obytná plocha: 163 m2
Realizace: 2009

Foto-RG-team

Ateliér RG architects studio
(na obr. zvleva Radomír Grafek, Daniel Koloč, Zdeněk Navrátil) vznikl v roce 2013 jako volné pokračování ateliéru RG projekt, který působil na architektonické scéně od roku 1995. Snahou ateliéru pod vedením Radomíra Grafka je vytvářet originální architekturu založenou na principech jednoduchosti, čistoty, rovnováhy a světla, která vychází z prvotních představ stavebníka a ze vzájemného dialogu s jednotlivými investory s důrazem na silný koncept, provedený detail a jedinečnost daného místa.
www.rgarchitects.cz

TEXT RED
FOTO JAROSLAV HEJZLAR PRO VELUX
ZDROJ časopis HOME 11-12/2015, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat