Jak si obchodní prostor předělali pro účely bydlení

Úpravy hospodářských budov na obytné sídlo jsou dnes dost častou, dokonce módní záležitostí. Co řeknete však na přeměnu obchodního prostoru pro účely bydlení? I to je možné.
Reklama
Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Reklama

Zajímavě si s touto myšlenkou pohrálo studio Atelier Barda architecture, které ji v kanadském Montrealu i realizovalo.

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Namísto obchodu s potravinami

Atelier Barda architecture propracoval budovu, kde byl původně v přízemí obchod s potravinami a na patrech dva samostatné byty, na rodinnou rezidenci. Pozemek byl kdysi využíván pro vykládání a skladování zboží. Fasáda přízemí je věrná svému bývalému charakteru, nadále připomíná výklad obchodu díky centrálně umístěným dřevěným dveřím i dvěma velkým oknům po bocích dveří.

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Jaké byly představy majitelů?

Majitelé domu chtěli z dvora udělat zahradu. Zahrady jsou v této lokalitě hustě obydlené čtvrti raritou. Samozřejmě, jejich nejdůležitější představou a požadavkem bylo kompletně zrekonstruovat obchodní prostor a spojit ho s bytem v prvním patře. Tím mělo vzniknout rodinné sídlo. Byt ve druhém patře plánovali ponechat jako samostatný, aby ho mohli pronajímat. Nad existující garáží bylo vytvořeno jedno podlaží, kde se nachází další obývací pokoj s terasou s výhledem na ulici.

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Vztah mezi soukromým a veřejným

Hlavním problémem, který architekti řešili, bylo vytvoření vztahu mezi soukromým a veřejným v nové rezidenci. Orientace fasády a boční stěny totiž na jedné straně nabízela otevření a potřebný průnik přirozeného světla, ale na straně druhé by takto obyvatelé domu přicházeli v místnostech v přízemí o své soukromí.

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Hra mezi viděným a neviděným – viditelným a neviditelným

„Celý redesign se nesl v rámci dvou doplňkových témat: hrou mezi viděným a neviděným a také kinematografickým rámcováním. Bývalé skleněné vitráže byly zachovány, a to nejen kvůli světlu, ale i kvůli tomu, aby vytvořily rozpor mezi tím, co je ukázáno, a tím, co je skryté,“ vysvětlují zajímavou myšlenku autoři projektu.

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Problém soukromí řeší servisní blok

Na to, aby dosáhli tohoto efektu, vytvořili před oknem servisní blok. Knihovna a skříň tvoří přechodný prostor k soukromí v přízemí. Zde se nachází obývací pokoj, jídelna a kuchyň. Takže okna zůstala, jak byla, a rodina nepřišla o soukromí, protože zvenku je vidět pouze útržky jejich života – když přecházejí do soukromí.

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Světlé barvy a závěsy

Velkou roli v interiéru hrají i závěsy, díky jimž dostal obývák přímo divadelní ráz. I použití světlých barev – bílé a béžové – pomáhá vyrovnávat prostor. Zajímavým detailem je, že z ulice má servisní blok nádech jemné růžové. Nazelenalý odstín kuchyně zase doplňuje betonovou dlažbu na terase.

Foto: Maxime Desbiens

Foto: Maxime Desbiens

Rezidence Villeneuve ve zkratce

Architektonický ateliér: Atelier Barda architecture

Lokalita: Montreal, Kanada

Termín dokončení: duben 2017

Plocha: 232,26 m2

Sabína Zavarská
Foto: Maxime Desbiens

Reklama
Reklama

Komentovat