V budově z 19.století se podařilo vybudovat moderní a bohatě prosvětlené bydlení

Původně to byl dům pro služebnictvo jednoho ze zámku v anglickém městě Winchester, ale už pěknou řádku let chátral. Ujali se ho noví majitelé, kteří bytostně milují sklo a rozhodli se pro zásadní přestavbu a dostavbu tohoto tradičního cihlového domu. S pomocí britského AR Design Studia se jim podařilo v této budově z devatenáctého století vybudovat moderní a bohatě prosvětlené bydlení plné jejich oblíbeného skla.
Reklama

Po náročné fázi projektování přišla v létě loňského roku na řadu samotná stavba, jenže při vykopávání základů udělali stavitelé nečekaný nález- hned tři lidské kostry. Byli přizváni policisté a záhy i archeologové, kteří odhalili, že jde o pozůstatky římského původu. Nastalo období intenzivních vykopávek, při kterých bylo nalezeno ještě mnoho římských pohřebních uren a dalších artefaktů. Vše bylo pečlivě vyjmuto a přeneseno do místního muzea, takže samotná stavba mohla konečně začít.

02_skleneny_dum_prosveleny_interier

03_skleneny_dum_prosveleny_interier

04_skleneny_dum_prosveleny_interier

05_skleneny_dum_prosveleny_interier

Směrem do zahrady navrhli architekti jednoduché a elegantní rozšíření domu, tedy kompletně prosklenou přístavbu. V té se nachází kuchyň s velkorysou jídelnou, která je tak doslova na hranici mezi interiérem a exteriérem. V teplých měsících lze otevřít prosklenou stěnu a rázem tak majitelé sedí přímo v zahradě svého domu.

06_skleneny_dum_prosveleny_interier

07_skleneny_dum_prosveleny_interier

08_skleneny_dum_prosveleny_interier

Původní rozčlenění domu na malé a tmavé pokoje pro služebnictvo doznalo značných změn a výsledkem je prostorný a velkoryse prosvětlený interiér, který nezapře vášeň majitelů pro sklo.

09_skleneny_dum_prosveleny_interier

11_skleneny_dum_prosveleny_interier

14_skleneny_dum_prosveleny_interier

13_skleneny_dum_prosveleny_interier

12_skleneny_dum_prosveleny_interier

Glass House

architekt: AR Design Studio

realizace: Anglie, 2012

-vb-

zdroj: AR Design Studio

foto: Martin Gardner

Reklama

Komentovat