V souladu s přísnými místními předpisy proměnili historickou budovu na nádherný rodinný dům

V hlavním městě Německa se nachází množství architektonických skvostů z různých období vývoje architektury. Jednou z takových budov je i stavba Müllerhaus na ulici Metzer strasse, jejíž rekonstrukce podléhala přísným lokálním předpisům.
Reklama
Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Nádherná starosvětská ulice s listnatou alejí je vydlážděná původními dlažebními kostkami a lemuje ji množství vzácných historických staveb. Renovace byla provedena v roce 2016 a patří do portfolia kreativních architektů ze studia asdfg Architekten.

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Historická povaha budovy a omezující předpisy znamenaly pro architekty velkou výzvu. Zároveň však v tomto projektu viděli velké možnosti, protože budova nabízela prostor, v němž mohli vytvořit skutečně unikátní příbytek pro rodinu v rámci jedné z nejoblíbenějších městských částí Berlína.

Modernizace vily ze 30.let minulého století nedaleko Sříbrné Skalice
Přečtěte si také:

Modernizace vily ze 30.let minulého století nedaleko Sříbrné Skalice

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Protože stavba je nejstarší v části Prenzlauer Berg (okrsek Pankow), představitelé městské části vyžadovali rekonstrukci fasády chráněné historické budovy podle zachované podoby na kresbě z roku 1844. Architekti se zaměřili na to, aby ukázali původní rysy fasády, ovšem aniž by se museli tvářit, že nová fasáda skutečně je 170 let stará.

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: MFoto: Michael Pfistererichael Pfisterer

Pustili se do interpretace originálních linií na základě historické kresby, přičemž v návrhu využívali starodávné techniky a materiály. Bylo nutné vypracovat několik různých studií a návrhů, nejen v rámci virtuální vizualizace, ale také v podobě fyzických modelů, dokud finální vizuál nepřesvědčil místní představitele o způsobilosti architektů pustit se do realizace této náročné rekonstrukce.

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Vzhledem k dřívějšímu využití budovy, která slouží jako policejní stanice a dílna, následně byla dlouhou dobu opuštěná, byl její stav poměrně špatný a nacházelo se zde mnoho malých místností. Bylo tedy nutné provést generální změnu dispozice. Architekti se rozhodli ponechat pouze plášť budovy a jednu masivní nosnou stěnu v interiéru. K této stěně následně „přichytili“ schodiště, kuchyň a některé prostory určené pro ložnice.

Foto: Alfredo Vanotti
Přečtěte si také:

Z ruiny v horách vytvořil architekt nádherný prosvětlený dům s rustikální atmosférou

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

V prvním patře se nachází rodičovská ložnice, kterou je možné od otevřené galerie oddělit velkými posuvnými dveřmi. Schodiště je rozděleno na dvě části, přičemž jedna vede pěti schody na malé pódium, díky kterému je možné procítit plnou výšku budovy. K vytvoření schodiště a kuchyně byly využity staré dřevěné trámy, které se zachovaly v dobré kvalitě. Původní cihlové stěny jsou přiznány a tvoří významnou část interiérového designu.

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Foto: Michael Pfisterer

Interiér je zařízen jednoduše a elegantně, klient v úzké spolupráci s architekty a designéry si dali záležet na kvalitě materiálů i vypracování jednotlivých solitérů. Kromě kuchyně a nábytku jsou na míru vyrobeny dokonce i vany či umyvadla. Dům, který zvenku působí vznešeně a starosvětsky, uvnitř ukrývá útulný svět plný stylových a moderních interiérových řešení.

Text: Anna Martausová
Foto: Michael Pfisterer
Zdroj: homedsgn.com

Reklama

Komentovat