Starý dům s moderní „helmou“: Přístavba, která nezasáhla do zahrady

Málokdy najdete dům, který je zároveň klasický, ale i moderní, má sedlovou střechu hned dvakrát, používá tradiční materiály a barvy, ale i ty nejmodernější.
Reklama

Při tom všem vůbec nepůsobí chaoticky. Právě naopak. Ještě vzácněji se setkáváme s rozšířením a modernizací, která neznamená zásah do zahrady. Takový dům stojí v Kodani a navrhlo ho architektonické studio Werk.

Aby nemuseli odejít z města

Prostředí v Kodani je dost nepřející pro klidný život – město je hustě osídlené a trh s bydlením velmi tvrdý. Je pochopitelné, že v takovém prostředí je velmi obtížné najít dům pro průměrně velkou rodinu za přijatelnou cenu. Architekti ze studia Werk tvrdí, že podle nich by měla být jakékoliv rodině z Kodaně dopřána možnost zůstat ve městě. To je vedlo k cíli přeměnit běžný dům na mimořádně architektonické dílo: aby se rodina nemusela stěhovat pryč.

Pozemek rozšířením neutrpěl

„Helmet House“, jak nazývají svůj projekt architekti, je vlastně rozšíření stávajícího staršího domu, aniž byl nutný zásah do zahrady a pozemku. Jediné možné rozšíření tedy znamenalo zvětšit obytné prostory směrem do výšky. Tímto způsobem se podařilo architektům zdvojnásobit obytnou plochu, přičemž zahrada zůstala nedotčena.

Staré světlé, nové tmavé

Kromě propojení starého a nového bylo jednou z hlavních myšlenek nechat vyznít kontrast mezi původním domem a přístavbou.

„Proto jsme se rozhodli zachovat mnohé rysy starého domu – okna, stěny, podlahy, materiály. Udělali jsme jen malou obnovu starých fasád, zdi původního domu dostaly světle šedou barvu. Fasáda nového rozšíření má tmavě šedou barvu a je vyrobena z gumy Firestone. Materiál je vodotěsný a trvanlivý, mohli jsme ho zároveň použít i na zastřešení,“ vysvětlují autoři projektu.

Výsledný efekt je jasný

Už z ulice vidět, která část domu je původní, a také jeho moderní nasazenou „helmu“. Přesto moderní i původní část tvoří jeden celek, jeden vzájemně propojený objem. Rozdíly jsou vidět i zevnitř. Dřevěnou podlahu ve staré části domu v moderní přístavbě nahrazuje měkká masivní gumová podlaha. Interiér přístavby je světlý, naplněný sluncem, které se rozptyluje i do spodního podlaží. Speciální atmosféru poskytuje zimní zahrada s exotickými rostlinami, která je perfektním místem pro trávení nejen letních večerů.

Spojení-nespojení

Velmi zajímavým způsobem je řešeno propojení interiéru ze staré části do nové. Kontrast mezi dvěma „světy“ podtrhuje schodiště. To z nového moderního podlaží doslova visí a vůbec nepřichází do kontaktu s podlahou staré části domu.

Helmet House ve zkratce

Architektonický ateliér: Werkt

Hlavní architekti: Lasse Grønnerup Johannesen & Tobias Mürsch

Lokalita: Kodaň, Dánsko

Plocha: 192 m2

Rok realizace: 2016

Sabína Zavarská

Foto: Rasmus Hjortshøj

Reklama

Komentovat