U našich sousedů postavili nápadité bydlení: Tři velká kulatá okna jako oči domu

Na malé náhorní plošině nad rakouskou obcí se během staletí usadilo několik zemědělců. Vzhledem k tradicím i zdravému rozumu stavěli statky ze dřeva. Nacházela se tu i farma, která byla už půl století opuštěná a zanedbaná. Na jejím místě dnes stojí nový dům, postavený s úctou k minulosti místa a k přírodě.
Reklama
dum s očima

Foto: Adolf Bereuter

Zničenou stavbu nahradila nová

Původní stavba byla do značné míry znehodnocená vlivem počasí a už se ji nepodařilo zachránit. Postavit na místě novou, navazující na původní, bylo pro architekty zajímavou výzvou.

Podmínkou bylo respektovat omezení týkající se objemu novostavby, který měl být stejný jako u původní stavby. Projektování stěžoval i požadavek majitelů na soukromé vnější prostory. Jako odkaz na bývalou stavbu použili charakteristický křížový štít.

Foto: Adolf Bereuter

Sklep, hobby místnost, terasa

Výsledkem je projekt podsklepeného domu pro čtyři osoby s hobby místností, technickými a skladovacími prostory a s garáží pro tři auta. Denní obytná zóna poskytuje výhled do údolí Rýnu.

Na kuchyň s jídelním koutem navazuje terasa, přes kterou je možné přejít do zahrady. Zpříjemňuje ji fontána a přístřešek. Úzké schodiště vede do obýváku umístěného možná trochu překvapivě na horním podlaží domu.

Foto: Adolf Bereuter

Tři velká kulatá okna

Obývací pokoj je velkým otevřeným prostorem s barem, krbem s otevřeným ohništěm a množstvím denního světla. To vstupuje do hlavní obytné místnosti ze tří směrů – přes tři velká kulatá okna, která architekti nazývají očima domu.

Tím, že každé z nich je orientované jiným směrem, do interiéru dostali různé obrazy okolní krajiny: hory, údolí, stromy.

Obytný prostor od ložnic rodičů a dětí, které se nacházejí ve východní části domu, odděluje vstup a schodiště. Velkorysou terasu najdete i na horním podlaží – pod výřezem na střeše. Dostanete se na ni z koupelny, která slouží také jako wellness centrum.

Foto: Adolf Bereuter

Beton, dřevo a měď

Z konstrukčního hlediska dům využívá dvě stavební metody: nižší podlaží má pevnou betonovou konstrukci, vyšší moderní dřevěnou. Díky použití mnoha prefabrikovaných prvků výstavba trvala krátce.

V interiéru dominuje dub v různých formách (podlahy, nábytek), krbové ohniště je z místního pískovce. Betonové přízemí je zahaleno do mřížové fasády ze dřeva. Fasádu vrchního podlaží tvoří kulaté šindely. Stejně jako dřevo, i měděná střecha získá časem patinu a stane se nenápadnou součástí přírodního prostředí.

Foto: Adolf Bereuter

Dům se třema očima ve zkratce

architektonické studio: Innauer-Matt Architekten

lokalita: Weiler, Vorarlberg, Rakousko

velikost pozemku: 440 m2

podlahová plocha: 613 m2

projekt: 2015 až 2016

realizace: 2016 až 2017

Sabína Zavarská
Foto: Adolf Bereuter

Reklama

Komentovat