V Hlučíně stojí dům jako z Notting Hillu

Zrekonstruovaný dům v Hlučíně se pyšní historickou fasádou z lícových cihel, která připomíná anglickou architekturu v georgiánském stylu. Režnou fasádu rozjasnila decentní štuková výzdoba a barevné řešení oken a vchodových dveří.
Reklama
FOTO finalfin

FOTO finalfin

Reklama

V kraji režných cihel

Režné zdivo je pro moravskoslezský kraj typické. V regionu se nacházela bohatá ložiska surovin, vznikalo zde hodně cihelen a lidé si dokonce cihly vyráběly podomácku sami. Po 2. světové válce se však poničené fasády z režného zdiva začaly postupně ztrácet pod vrstvami omítek. Rodinný dům v Hlučíně patří k těm, které si svůj autentický ráz uchovaly. Dům z roku 1921 prošel nedávno kompletní rekonstrukcí a modernizací. Ústředním motivem celé akce se stala právě jeho originální fasáda z lícových cihel. Spolu s ostatními historickými prvky byla pracně renovována.

Moderní osvětlení v kuchyni propojené s obývacím pokojem je výrazným designovým prvkem. FOTO finalfin

Moderní osvětlení v kuchyni propojené s obývacím pokojem je výrazným designovým prvkem. FOTO finalfin

Bílý nábytek v jednoduchých a čistých tvarech doplňují prvky přírodního dřeva. FOTO finalfin

Bílý nábytek v jednoduchých a čistých tvarech doplňují prvky přírodního dřeva. FOTO finalfin

Nová naděje

Projektantům se staré a nové podařilo citlivě skloubit a vytvořit prostor, který odpovídá požadavkům na moderní komfortní bydlení. Stačilo přitom málo a namísto původního domu stál jiný. Stavba byla vybydlená a zchátralá a investor zvažoval její demolici. Dosáhnout požadovaných tepelně-technických a uživatelských parametrů se jevilo jako nereálné a finančně náročné. Dílčí stavební úpravy, které si zpočátku investor koordinoval sám, nedávaly smysl.

Majitelé se přesto rozhodli dát domu šanci a se svým záměrem oslovili projektanty z projekční a stavební firmy DK1. S historickou fasádou vytvořila dokonalou symbiózu moderně řešená střecha s prosklenými vikýři. „Vikýře nám umožnily získat dostatečnou plochu pro vnitřní dispozici podkroví a výstup na terasu. U klasických střešních oken by to nebylo možné,“ zdůvodňuje konstrukci střechy Ing. Daniel Kozel, majitel DK1.

Chodba se schodištěm je díky původním i novým oknům plná světla a působí vzdušně. FOTO finalfin

Chodba se schodištěm je díky původním i novým oknům plná světla a působíChodba se schodištěm je díky původním i novým oknům plná světla a působí vzdušně. FOTO finalfin vzdušně. FOTO finalfin

Od sklepa po střechu

Vnitřní dispozici podkroví musel být uzpůsoben i nový krov, kombinovaný s ocelovou konstrukcí. Spolu s krovem se měnila i poničená původní krytina. Nahradily ji betonové tašky BRAMAC Classic v barvě břidlicově černá, které jsou charakteristické elegantním a symetrickým profilem. „S Bramacem máme velmi dobré zkušenosti. Betonové tašky se vyznačují rozměrovou přesností, krásně hladkým povrchem, ale také sladěným příslušenstvím. Všechny tyto aspekty se podílí na výsledném designu střechy. Krytina působí velmi kompaktně, nemluvě o jejích uživatelských přínosech,“ pokračuje projektant, který s výrobcem spolupracuje více než 20 let.

Jinak se začínalo se vším znovu takřka od nuly. Bylo nutné vyměnit krov, zpevnit obvodové zdivo ztužujícími železobetonovými věnci a ocelovými táhly. Zvětralé režné zdivo se muselo přezdít, sklep odvodnit a odvětrat. „Celý proces byl o hledání kompromisů. Původní prvky jsme museli přizpůsobit novým požadavkům na stavby. Problematické bylo už jen to, že nikde nebyly pravé úhly,“ dodává za DK1 Daniel Kozel.

FOTO finalfin

FOTO finalfin

Chodba se schodištěm je díky původním i novým oknům plná světla a působí vzdušně. FOTO finalfin

Chodba se schodištěm je díky původním i novým oknům plná světla a působíChodba se schodištěm je díky původním i novým oknům plná světla a působí vzdušně. FOTO finalfin vzdušně. FOTO finalfin

FOTO finalfin

FOTO finalfin

Vyladěná symbióza

Díky vnitřnímu zateplení domu se podařilo snížit jeho energetickou náročnost, přitom ale zachovat vnější ráz. Přestavba rozšířila obytnou plochu na 95 m2 a celkovou rozlohu domu na 192 m2. V přízemí se nachází kuchyň a hlavní obývací místnost, v podkroví klidová část domu (ložnice, šatna, koupelna, domácí tělocvična a terasa). Rodinný dům v Hlučíně oplývá po rekonstrukci zvláštní směsí nostalgie, romantiky a vintage. Jako by dával tušit, že za zelenými vchodovými dveřmi se nachází domov s mimořádně útulným a domáckým prostředím. Originální přestavba objektu právem získala Hlavní cenu v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje 2017.

TEXT: KRISTÝNA LIŠKOVÁ
FOTO: finalfin
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentáře

  • Máte to moc pěkné, Martičko. Právem je to dům roku 2017.

    Oldřich Kapoun

Komentovat