Z úsporného prvku hlavní prostor domu: Víkendové bydlení z prefabrikátů

„Surfer house“ byl postaven jako víkendový dům pro rodinu surfaře ve Francii. Nejvýraznější charakteristickým rysem tohoto domu je dost rozměrná přechodná část mezi interiérem a vnějším prostředím. Je zastřešená a může být zcela uzavřena, ale i otevřená, podle aktuálních potřeb obyvatel domu.
Reklama
Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier

Reklama
Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier 

Odpočinek pro rodinku Pařížanů

Rodinný víkendový či prázdninový dům definuje životní styl mladého páru, který žije v Paříži. S příjemnou myšlenkou postavit si oddychový dům oslovili architekty z ateliéru Java Architecture.

Během návrhu domu se jim narodilo první děťátko, a tak se změnily i některé z jejich cílů a potřeb – což bylo adekvátně zapracovány do projektu. Důležitým momentem však stále zůstával fakt, že čerstvý tatínek má v oblibě surfování a všichni milují pobyt venku.

Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier

Do roka a s nízkým rozpočtem

Aby nebylo vše tak jednoduché, projekt domu měl být zrealizován do jednoho roku, a navíc v omezeném rozpočtu. Pozemek se nachází na lesním svahu, proto bylo důležité, aby celý stavební proces a následné fungování domu měly minimální vliv na okolní prostředí. Na základě všech těchto požadavků se architekti spolu s majiteli rozhodli vybudovat dům s použitím prefabrikovaných modulů a na vrcholu kopce – tak nebylo nutné vykácet žádný z existujících stromů.

Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier

Od hustého objemu až po otevřenou přírodu

Fasáda domu je pokryta obložením z tmavého dřeva, které ladí s vertikálním rytmem okolního borovicového lesa. Zajímavým řešením je přechod hustého objemu domu až po otevřený prostor. V zadní „nejhustší“ části domu jsou umístěny ložnice a soukromé místnosti, následuje spojený prostor obytné zóny s kuchyní jídelním koutem a obývacím pokojem. Zde je otevřený prostor i ve vertikálním smyslu – až po střechu.

Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier

Na tento společenský prostor navazuje krytá veranda, chráněná před nepřízní počasí svrchu střechou domu a ze stran vlnitým polykarbonátem. Na ni navazuje venkovní terasa, tedy „nejřidší“ objem domu.

Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier

Z úsporného prvku hlavní prostor domu

„Tato veranda otevírá obytný prostor a rodinný život směrem ven. Nejdříve byla navržena jako prvek, který šetří rozpočet, ale dnes je hlavním prostorem domu, kde se rodina velmi ráda setkává a tráví spolu volný čas,“ vysvětlují architekti. Interiér je řešen v jemných odstínech světlého dřeva.

Foto: CaroLine Dethier

Foto: CaroLine Dethier

Dom pro surfaře ve zkratce

Architektonický ateliér: Java Architecture

Lokalita: Soorts-Hossegor, Francie

Plocha: 100 m2

Realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: CaroLine Dethier

Reklama
Reklama

Komentovat