Zelený dům na okraji města po rekonstrukci tancuje v čase a prostoru

21. 07. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

U starých a dlouhodobě opuštěných domů je často na zvážení, zda je ještě rekonstruovat, nebo rovnou zbourat. Podobné úvahy se týkaly i zeleného domu na okraji portugalského města Santo Tirso. Ten měl štěstí v neštěstí, neboť se do něj přímo zamilovali dnes už majitelé stavby a rozhodli se objekt rekonstruovat, navzdory pokročilému stádiu degradace.

Lokalita, v níž dům stojí, má už spíše venkovský charakter než městský, i když je v blízkosti rušné cesty. Kromě toho, že je starý více než století, se na jeho velmi zlém stavu podepsal i fakt, že nebyl více než třicet let obýván. Stále však nesl nepopiratelný potenciál, majestátnost a krásu.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce dvoupodlažního domu vyzdvihla původní architekturu

Výjimečné je i jeho umístění na pozemku. Velkorysý pozemek s čerstvou tekoucí vodou je ideálním místem pro relaxaci. Více než stoletý dům profituje i z nasměrování vůči slunečním paprskům, interiér je díky vhodně umístěným oknům různých velikostí plný světla. Ačkoliv byla stavba už zanedbaná a v mnohém nefunkční, základní pozitiva zůstala a vyplatilo se je zachránit pro další generace.

Třípodlažní zelený dům s jezírkem v Portugalsku

Velkorysý pozemek s čerstvou tekoucí vodou je ideálním místem pro relaxaci. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Touha zachovat všechno, co se dá

Zelený dům, který upoutal majitele, po pár dnech prohlídky fascinoval i architektku Lilianu Maciel. Spolu se svým týmem – Rui Vasco Saldanha a Margarida Padrão – připravila projekt, který stavbě vdechl druhý život. Rozhodujícím pilířem rekonstrukce byla touha po rehabilitaci, uchování vzpomínek a identity původní stavby.

Hydraulická mozaika v domě

Hydraulická mozaika se nachází i na dalších místech v rámci celého zrekonstruovaného prostoru. Zdroj: Ivo Tavares Studio

K tomu přibylo hledání moderního řešení z hlediska tepelného, ​​akustického a estetického pohodlí interiéru. Výsledkem je synchronizovaný „tanec“ v čase a prostoru. Přízemí patří vzpomínkám na historii objektu, v prvním podlaží se nachází kuchyň a velký obytný prostor. O poschodí výše jsou ložnice s koupelnami.

Zachovaná hydraulická mozaika vnořena dřevěné podlahy

Největší ikonou stavby je zachovaná hydraulická mozaika, která je spolu s původními kamennými zdmi vnořena do nové dřevěné podlahy – jako silný odkaz na minulost. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Stará mozaika, původní kamenné zdi

Největší ikonou stavby je zachovaná hydraulická mozaika, která je spolu s původními kamennými zdmi vnořena do nové dřevěné podlahy – jako silný odkaz na minulost. Nachází se však i na dalších místech v rámci celého zrekonstruovaného prostoru.

Přečtěte si také:
Vestavba v ruině: Projekt, který boří představy o tom, jak zacházet se starými domy

Odhalený kámen zesiluje atmosféru venku i uvnitř. Moderní dominantou stavby po rekonstrukci se stalo černé kovové točité schodiště, které spojuje všechna tři podlaží. Původní prvky jsou zvýrazněny a moderní potlačeny nenápadnou bílou barvou, včetně vestavěného nábytku na míru.

Původní stěna historického objektu v hlavní místnosti

Přízemí patří vzpomínkám na historii objektu, v prvním podlaží se nachází kuchyň a velký obytný prostor. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Zelený dům po rekonstrukci

architektonický ateliér: LILIANA MACIEL ARQUITETURA

architektka: LILIANA MACIEL ve spolupráci s RUI VASCO SALDANHA a MARGARIDA PADRÃO

lokalita: Santo Tirso, Porto, Portugalsko

celková zastavěná plocha: 503,12 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská
Foto: Ivo Tavares Studio

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: historické stavby mozaiková podlaha přírodní kámen prosvětlení interiéru rekonstrukce historických objektů rodinne domy třípodlažní domy
Sdílejte článek

Diskuze