Krásné řešení jednopodlažního domu na okraji Kunovic

05. 01. 2021
Diskuze (2)
Sdílet

Moderní domy se často nacházejí v jedné ze dvou poloh – buď jsou až tak neuvěřitelně jednoduché, že začínají nudit a chybí jim „vlastní názor“, nebo naopak, jsou překombinované tak, že ztrácejí smysl využití prostoru v interiéru a okolo domu.

Architekti Jiří Vokřál, Josef Žufánek, Ivana Smětáková vytvořili sice jednoduchý, ale zajímavý a členitý rodinný dům, jehož hlavním motivem je přímá osa. Bílá jednopodlažní stavba se nachází na okraji Kunovic – malého města nedaleko Uherského Hradiště. Z ulice vyznívá nenápadně, otevírá se do zahrady.

Vchod do domu

Bílá jednopodlažní stavba z ulice vyznívá nenápadně, otevírá se do zahrady. Zdroj: Lukáš Němeček

Podstatná část fasády orientované do zahrady je prosklená. Uprostřed mezi dvěma hlavními celky, které spojuje užší chodba, se nachází otevřené atrium, chráněné ze tří stran. Kromě funkce kryté venkovní terasy s posezením se právě díky atriu dostává do interiéru mnoho přirozeného světla.

Přečtěte si také:
Jednoduchý dům snů pod kalifornským sluncem

Jako větve rostoucí z kmene či hrozny na střapci

Na centrální osu, která je hlavním motivem domu, se od jejího začátku až po konec napojují zleva a zprava jednotlivé místnosti – jako větve vyrůstající z kmene stromu. Tato osa protíná jednotlivé zóny domu, přičemž začíná vstupní cestičkou, podél které je kryté parkovací stání pro dvě auta, a pokračuje vchodem do domu.

Vstupní část domu

Vstupní cestička. Zdroj: Lukáš Němeček

Podél čelní fasády jsou rozmístěny obslužné a technické místnosti. Za nimi se otevírá velký prostor spojeného obývacího pokoje s jídelnou a kuchyňským koutem (osa domu odděluje obývací část od jídelní). Z obývací části s velkým rohovým prosklením je přímý výstup na terasu. Tato denní zóna je jedinou místností otevřenou přes celou šířku domu. Pýchou v ní je velké akvárium majitele, které opticky odděluje kuchyň s jídelnou od obývací části.

Akvárium opticky odděluje kuchyň s jídelnou od obývací části.

Akvárium majitele opticky odděluje kuchyň s jídelnou od obývací části. Zdroj: Lukáš Němeček

Obývací pokoj

Obývací pokoj s terasou. Zdroj: Lukáš Němeček

Noční zóna se nachází za atriem

Na osovou chodbu za atriem dále navazuje noční zóna se dvěma dětskými pokoji a ložnicí rodičů, k níž patří samostatná koupelna, šatna a pracovna. Pokud byste si mysleli, že chodba končí slepou uličkou, mýlili byste se. Na konci chodby je od podlahy až po strop okno, které nabízí nejen přirozené osvětlení chodby, ale i příjemný výhled do okolní krajiny.

moderní koupelna

Krásná moderní koupelna. Zdroj: Lukáš Němeček

Prosklenná chodba

Na konci chodby je od podlahy až po strop okno. Zdroj: Lukáš Němeček

Celistvost interiéru podtrhuje polyuretanová stěrka

V interiéru převládá bílá a světlé barvy, exteriér je kombinován s kontrastní tmavší šedou.

„Jednotlivé prostory jsou zařízeny především funkčně s důrazem na čistotu ploch. Nosný prvek – ústřední osu – podtrhuje i použitá světle šedá polyuretanová stěrka. Ještě více umocňuje celistvost a propojenost jednotlivých prostorů domu. S celkovým pojetím interiéru korespondují i stropní svítidla, zapuštěná v podhledu,“ popisují interiér autoři projektu.

Přečtěte si také:
Mladá rodina získala úpravou domu rodičů moderní prostor

Betonové pásy, keramické tvárnice, minerální vata

Základy stavby tvoří betonové pásy. Nosná konstrukce stěn je z keramických tvárnic zateplených minerální vatou. Finální vrstva je v podobě silikonové tenkovrstvé omítky. Stěny nesou železobetonovou monolitickou stropní desku. Střecha je řešena jako plochá, jednoplášťová.

Přízemní rodinný dom

Na centrální osu, která je hlavním motivem domu, se od jejího začátku až po konec napojují zleva a zprava jednotlivé místnosti. Zdroj: Lukáš Němeček

Rodinný dům v Kunovicích

architekti: Jiří Vokřál, Josef Žufánek, Ivana Smětáková
spolupráce: Zdeněk Šuchma, Peter Babka, Michaela Vokřálová, Anna Krištofová
zahradní a sadové úpravy: Ladislava Nagyová (GARD&N)
lokalita: Kunovice, ČR
zastavěná plocha domu: 267
zastavěná plocha přístřešek a vstup: 54,4
obestavěný prostor: 1000
projekt: 2013 – 2015
dokončení realizace: leden 2019

Sabína Zavarská
foto: Lukáš Němeček

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: jednopodlažní domy moderni bydleni přízemné rodinné domy
Sdílejte článek

Diskuze

  • Snad tam bydlí aspoň 6 lidí.

    Viki Vikina
  • Ta první fotka s bodlákama je fakt super…. Někdo si dal hodně práce s článkem….

    Richard