Zvenku tradiční šindelová chalupa, uvnitř ohromující nadčasový design!

Necelých 100 kilometrů od slovensko-polských hranic vyrostl dům, který stojí za povšimnutí. Dům plný příjemných kontrastů pochází z dílny architektonického studia DOOM, které se zabývá navrhováním tradičních, ale i atypických a unikátních staveb.
Foto: Piotr Lipecki

Foto: Piotr Lipecki

Architekti se rozhodli prostornost domu promítnout nejen do horizontální, ale i do vertikální roviny, a to velmi kreativním způsobem. Dům díky svému půdorysu a dispozici nabízí skutečně štědré prostory přesto, že zvenčí působí poměrně běžným dojmem průměrně velkého domu.

Reklama

Foto: Piotr Lipecki

Foto: Piotr Lipecki

Foto: Piotr Lipecki

Foto: Piotr Lipecki

K dosažení prostornosti tedy netřeba megalomanské řešení a masivní rozlehlé půdorysy. Stačí správným způsobem na sebe „naskládat“ jednotlivé úrovně a vytvořit tak prostor, který je v některých částech otevřený, v některých uzavřený, některá místnost má výšku jednoho patra, zatímco jiná se táhne vertikálně přes několik úrovní. Tento způsob výstavby bere v úvahu i krásu okolního prostředí a zajišťuje možnost unikátních výhledů. Konečně i samotný dům je pojmenován příznačně – „Dům s výhledem“.

Foto: Marc Lins Photography
Přečtěte si také:

Chata jako „kostka cukru“ ukrývá tradiční interiér

Foto: Piotr Lipecki

Foto: Piotr Lipecki

Při pohledu na průčelí domu z ulice ihned zaujmou krásné tradiční dřevěné šindele, které jsou hlavním designovým motivem celé budovy. Šindele architekti umístili nejen na střechu, ale obložili jimi i plot, který ohraničuje příjezdovou část budovy. Postarali se tak o nevšední kompozici, která v kombinaci se svěžím travnatým pozemkem a suchým okolním porostem vytváří krásný přírodní obraz. Linie domu jsou čisté a tradiční – střecha je sedlová, pravidelné úhly, dřevěná terasa kolem domu a bílé fasády pláště tvoří na pohled tradiční, jednoduchý vesnický dům. O to víc člověk zůstane překvapen poté, co vstoupí do interiéru.

Foto: Piotr Lipecki

Foto: Piotr Lipecki

V ostrém (ale přirozeném) kontrastu s exteriérem je vnitřek domu zařízen velmi moderně, s důrazem na geometričnost a neutrální paletu barev. Převládá kombinace světlých a tmavých tónů šedé či hnědé v kombinaci s černou a bílou. I zde jsou přítomny zejména přírodní materiály a čisté linie. Díky množství oken a prosklených ploch je interiér zalit přirozeným světlem.

Foto: Alexandre Mermillod, onixstudio.com
Přečtěte si také:

Okouzlující chata ze staré kůlny

Foto: Piotr Lipecki

Foto: Piotr Lipecki

Ústředním prvkem jsou mírně točité schody umístěné v centrální části domu, které vedou do horních pater, podobně jako točité schodiště vedlo v zámcích do věže.

V přízemí se nachází společenská část tvořena kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, přičemž určitý podíl má otevřenou výšku. Z obývacího pokoje i jídelny je umožněn přímý vstup na terasu. Najdeme zde i jednu koupelnu. Na patře se nachází galerie a privátní části domu jako ložnice a koupelny.

Foto: Piotr Lipecki

Foto: Piotr Lipecki

Résidence Bromont
Přečtěte si také:

Nenápadná rekreační chata překvapí vzdušným interiérem

Přehled:

Lokalita: Mogilany, okres Krakov, Polsko
Architektonické studio: doomo studio architektoniczne
Plocha: 142,4 m² + 37,7 m² garáž
Projektový tým: Basia Borowik-Krysiak, Jarek Krysiak
Interiérový design: Marta Pala-Szczerbak (www.minimoo.pl)
Realizace: 2016

Text: Anna Martausová
Foto: Piotr Lipecki
Zdroj: homedsgn.com, doomo.pl

Komentovat