Elegantní snoubení historie s modernou

V malebném prostředí Beskyd se nachází velmi netradiční budovy. Jakoby se ztrácely a vynořovaly mezi stromy. Atypická architektura zaujme na první pohled. Hotel a Garden U Holubů je výjimečný v mnoha ohledech.
Reklama

Je zasazen v údolí hory Smrk a Kněhyně, kousek od splavu řeky Čeladenky. Jedinečná krajina dává jeho majitelům stálou inspiraci a radost z proměny stárnoucího objektu na živé místo, přinášející pohodu a klid nejen jejich hostům.

HISTORIE PŮVODNÍ STAVBY

Začátkem roku 1930 si arcibiskupský nadlesní a správce arcibiskupského majetku Jan Holub nechal postavit rodinnou rekreační vilu v Beskydech na Čeladné. Hlavní bydliště měl v Kroměříži. Pečlivě se o majetek staral. Postupně k vile přistavěl bazén, kuželník, skleník, ovocný sad, zeleninovou zahradu a rybník. Vedle byl malý statek a krásné lesy v okolí. Po návratu z koncentračního tábora v Buchenwaldu, záhy zemřel. Po jeho smrti se o majetek starala jeho dcera s manželem panem Karlem Kornelem, který byl politický a ekonomický poradce bývalého předsedy exilové vlády v Londýně a poté náměstek předsedy první poválečné vlády. V únoru 1948 byl K. Kornel zatčen a rodina byla poté nucena emigrovat do Francie. Veškerý majetek byl novou vládou zabaven. Na začátku 50. let vila sloužila jako rekreační sídlo pro velitele, později prošla různýma rukama, pak byla velmi hrubě a nevkusně přestavěna na podnikovou ubytovnu, vedle které byl postaven samostatný objekt „restaurace“. Po roce 1989 byl majetek vrácen vnučkám pana Holuba, sestrám Kornelovým. V roce 1998 nastoupil pan Zbyněk Barnet jako ředitel hotelu a v roce 2008 se stal spolumajitelem. Postupně ze zchátralé socialistické „noclehárny“ (2 sprchy pro 45 lůžek!) stvořili designový hotel.

Původní historická vila

Původní historická vila

REKONSTRUKCE HISTORICKÉ VILY

Veškeré rekonstrukce a přístavby se prováděly postupně za provozu. Interiér vily musel být kompletně přestavěn. Z historické části se podařilo zachovat pouze vstupní halu, schodiště a jídelnu, která se nyní stala nejoblíbenějším pokojem hotelu – History apartmán.  V těchto místech mohou hosté vnímat prvorepublikovou atmosféru české moderny 40. let 20. století. Ostatní pokoje již nenavazují na původní stav, ale mají velmi osobitý styl. Celá koncepce je v myšlence francouzského boutique hotelu. „Veškeré řešení designu interiéru, včetně výběru materiálů, zařízení a doplňků jsme si navrhovali sami. Snažíme se o to, aby každý pokoj měl svůj charakter,“ říká spolumajitel pan Barnet s manželkou. Dnes je v historické části vily celkem 7 pokojů a 2 apartmány – History apartmá a jeho protiklad moderní Exclusive apartmán se samostatným soukromým vstupem. Z Exclusive apartmánu vede tajný vchod přímo do privátního wellness.

Hotel a Garden U Holubů se nachází na samém konci obce Čeladná, na úpatí dominantní beskydské hory Smrk. Vedle něj protéká říčka Čeladenka a okolo se rozprostírají husté lesy

Hotel a Garden U Holubů se nachází na samém konci obce Čeladná, na úpatí dominantní beskydské hory Smrk. Vedle něj protéká říčka Čeladenka a okolo se rozprostírají husté lesy

Historická vila s přístavbou designbloku.

Historická vila s přístavbou designbloku.

Komplexní budova v Beskydech s osobitým šmrncem a fazónou

Restaurace se zimní zahradou.

Restaurace se zimní zahradou.

Komplexní budova v Beskydech s osobitým šmrncem a fazónou

TAJEMSTVÍ DESIGNBLOKU

„Kapacita pokojů byla nedostačující, a proto jsme se rozhodli pro přístavbu. Otázka zněla, jaký architektonický styl zvolit…? Jelikož mezitím byla provedena rekonstrukce restaurace dle návrhu Arch. Jana Konečného, rozhodli jsme se, že budeme stavět v moderním stylu,“ vysvětlují majitelky sestry Kornelovy. Přístavba Designbloku vyžadovala velké zásahy do zadní části původní historické vily. „Abychom dosáhli kapacity šesti prostorných pokojů, rozhodli jsme se nestavět vnitřní schodiště a vstup do jednotlivých pater vést přes historickou vilu. Pouze přízemní část má samostatný bezbariérový přístup,“ dodává spolumajitel. Na přístavbu designbloku jsou použity šedé tvárnice. Původní vila má základ a přízemí z přírodního kamene. První a druhé patro s podkrovím je dřevostavba – tzv. dřevěný kuláč vycpaný slámou. Vnitřní stěny vily jsou kombinací rákosu se sádrou.

Dominantou vily pana Holuba bývaly výrazné okenice, které bohužel dávno zmizely. Společně s novou přístavbou dostala i vila nový kabát ze dřeva. Pan architekt Jan Konečný navrhl pro přístavbu designbloku ve skice pouze předběžnou podobu hmoty krychle, ale vše další si řešili majitelé sami, technické a stavební věci samozřejmě se statikem a stavební firmou. Vybrali tvar a umístění oken, tak aby byl každý pokoj dle své výšky a daného výhledu co nejvíce vizuálně a až pocitově propojen s okolní přírodou. Pokoje jsou originální a dýchají zajímavým designem.

Zajímavě řešené schodiště vede na recepci hotelu, ale i do místa netradičních kulinářských zážitků.

Zajímavě řešené schodiště vede na recepci hotelu, ale i do místa netradičních kulinářských zážitků.

DESIGN RESTAURACE ZE STRAVOVNY

Když komunisté předělali historickou vilu na ubytovací rekreační „noclehárnu“, přistavěli budovu jídelny sloužící nyní jako restaurace. V průběhu let 2008 – 2012 byla dle návrhu pana architekta Jana Konečného provedena její kompletní rekonstrukce s myšlenkou propojit čistotu a jednoduchost přírody s moderním designem. „Prvotní nápad a tvar rekonstruované restaurace pocházel od pana architekta, nicméně my jsme věděli, co chceme, takže spolupráce byla o to snazší,“ shodují se majitelé. Stavebně jde o škvárobetonové tvárnice, uvnitř byl umakart, tapety, atd. Při rekonstrukci zůstalo pouze obvodové zdivo a střecha, vše další, včetně oken, podlah, nábytku a ekologické kotelny (topí se peletami), je nové. Z dřívější „stravovny“ se stala čistá a elegantně řešená restaurace splňující požadavky i náročnější klientely.

Restaurace má nadčasový design s prvky skla, nerezy, dřeva a kamene. Její prostory jsou velké, průchodné a bezbariérové, což přináší komfort pro hosty a zároveň se zde mohou konat i velké svatby, konference, teambuildingy, jazykové pobyty, taneční nebo fotbalové soustředění.  Prosklená zimní zahrada s krbem tvoří samostatný prostor s intimní atmosférou. Nyní se majitelé pustili do úprav okolí hotelu a snaží se část prostoru proměnit v upravenou zahradu (garden) s altánem, jezírkem a cestičkami a zároveň zachovat přírodní horský ráz rozsáhlého pozemku.

Komplexní budova v Beskydech s osobitým šmrncem a fazónou

Komplexní budova v Beskydech s osobitým šmrncem a fazónou

Komplexní budova v Beskydech s osobitým šmrncem a fazónou

Původní apartmán

Původní apartmán

Foto: archiv Barnet
Text: Jana Středulová

Reklama

Komentovat