Jak dosáhli s nízkým rozpočtem tak velkorysé rekonstrukce řadového domku?

Na začátku byl malý řadový domek, jaký najdete téměř v každém městě v Čechách. Nalepený na sousedy z obou stran, krčící se pod sedlovou střechou, s nevelkou zahrádkou za domem.
Reklama

Dnes tyto domy vyžadují rekonstrukci. Ještě chaotičtěji než z ulice vypadají z pohledu ze zahrady. Každý majitel si totiž časem řešil přístavbu a každá je jiná. Autory rekonstrukce jednoho z takovýchto domků v Chotuticích jsou architekti Pavel Podlipný ze studia 2xpa a Kateřina Pohlová.

Rekonstrukce řadového domku

Venkovní fasáda má světlou omítku, střechu chrání tradiční bobrovka.

Dům v Chotuticích měl na rozdíl od svých sousedů původní okna na výšku, kazetové vchodové i vnitřní dveře, dřevěné podlahy, dokonce i původní obklady a dlažby. Od doby, kdy byl postaven, se v něm mnoho nezměnilo. Právě tato původní atmosféra architekty nabádala, aby co nejvíce z původního ponechali. Jenže když se důsledněji podívali na stav, v jakém se dům a jeho součásti nacházejí, nedalo se to v tomto duchu realizovat. Dům bylo jednoznačně nutné přizpůsobit potřebám moderních majitelů a současnému životu.

Rekonstrukce řadového domku

Velkorysý prostor ze tří celků

Ani po rekonstrukci stavba nepřišla o poetiku minulosti. Architekti úspěšně zachovali původní atmosféru i v moderně upraveném interiéru. V přízemí se nacházejí hlavní denní místnosti: kuchyně s jídelnou je otočena směrem do ulice, obývací pokoj do zahrady.

venkovní posezení v dome
Přečtěte si také:

Jak zrekonstruovat řadový dům při jeho omezených možnostech

Dominantním prvkem v obytné místnosti je velké okno s výhledem. Kuchyně a obývací pokoj jsou spojeny schodištní halou. Otevřete-li dveře, vznikne jeden velkorysý prostor. Sjednocuje ho dřevěná podlaha.

Rekonstrukce řadového domku

V přízemí se nacházejí hlavní denní místnosti: kuchyně s jídelnou je otočena směrem do ulice, obývací pokoj do zahrady.

Jak vystačili s nízkým rozpočtem?

„Toto řešení je velkorysé, ale přitom efektivní a ekonomické. Muselo být, protože jsme byli výrazně omezeni nízkým rozpočtem. Proto jsme zvolili cestu „kvalitního základu“, který jsme doplnili o to, co bylo finančně dostupné,“ vysvětlují autoři proměny. Schodiště vede do nově vybudovaného podkroví. Zde našly místo ložnice a koupelna. Světlo do nich přivádějí nová střešní okna.

Rekonstrukce řadového domku

Architekti úspěšně zachovali původní atmosféru i v moderně upraveném interiéru.

Bílá, smrkové dřevo a překvapivá zpestření

V interiéru dominuje bílá barva stěn a smrkové dřevo. Některé dlažby zůstaly původní a připomínají někdejší atmosféru domu. Okna a dveře jsou přesné kopie původních.

Navzdory tomu, že interiér je laděn decentně, architekti společně s investorem použili několik ozvláštňujících moderních prvků. Vyniká nové betonové schodiště, které je povrchově upraveno červenou stěrkou. Za povšimnutí stojí výrazná modrá pohovka a svítidlo nad ní.

Rekonstrukce řadového domku

Vyniká nové betonové schodiště, které je povrchově upraveno červenou stěrkou.

Jsou to detaily, které osvěžují a rozveselují celý interiér. Všimněte si šikovného využití prostoru pod schody – nachází se v něm toaleta a skříň s pračkou a úložným prostorem.

Venkovní fasáda má světlou omítku, střechu chrání tradiční bobrovka.

Přečtěte si také:

Dvoupodlažní řadový dům plný zajímavých nápadů pro kutily

Rekonstrukce řadového domku

architekti: Kateřina Pohlová, Pavel Podlipný (2xpa)

lokalita: Chotutice, Středočeský kraj, ČR

projekt: 2017 až 2018

realizace: 2018 až 2019

zastavěná plocha: 95,5 m2

Sabína Zavarská

foto: Michal Ureš

Reklama

Komentovat