Jak rozšířit bungalov o více prostoru

Jak rozšířit bungalov o více prostoru

30. 03. 2016
Diskuze (0)
Sdílet

Když vám špatný stav domu a přísný stavební úřad rozpráší všechny plány a představy o prostornějším bydlení, neházejte hned flintu do žita. S trochou odvahy a fantazie lze vykouzlit velkorysý domov i na mnohem menší ploše, než byste čekali. A co víc, nemusí to být vůbec drahé!

Původně si majitelé chtěli rozšířit svůj dům s rozlohou 74 metrů čtverečních o další patro. Průzkumy však ukázaly, že stávající konstrukce by takovou tíhu neunesla, a architekti museli přijít se záložním řešením. Jako spásná se zdála myšlenka dvoupatrové přístavby na dvorku bungalovu, ale stavební úřad odmítl schválit cokoliv, co by převyšovalo stávající dům. Prostor se tak povedlo rozšířit jen o několik málo metrů, přesto jsou majitelé díky originálnímu přístupu architektů z výsledku nadšeni.

Průchozí kuchyň se stala srdcem celého domu. I tady interiéru dominuje dřevo ve všech možných barvách a podobách. foto Marc-Andre Plasse

Průchozí kuchyň se stala srdcem celého domu. I tady interiéru dominuje dřevo ve všech možných barvách a podobách.
foto Marc-Andre Plasse

Podlaha z voskovaného javorového dřeva opticky sjednocuje celý prostor původního domu.

Původní stav. Majitelé chtěli rozšířit svůj bungalov o další patro, ale konstrukce domu jim to nedovolila. foto Marc-Andre Plasse

Původní stav. Majitelé chtěli rozšířit svůj bungalov o další patro, ale konstrukce domu jim to nedovolila.
foto Marc-Andre Plasse

Nová přístavba dostala fasádu z černých prken a ocelového plechu s galvanickou povrchovou úpravou. foto Marc-Andre Plasse

Nová přístavba dostala fasádu z černých prken a ocelového plechu s galvanickou povrchovou úpravou.
foto Marc-Andre Plasse

Terasa materiálově navazuje na podlahu jídelny.

Omezení jako motor kreativity

Vedle prostorových omezení se architekti museli utkat také s velmi omezeným rozpočtem. Tyto okolnosti je přinutily přehodnotit přístup k projektu a začít o domě přemýšlet úplně jinak. Cestu k působivému výsledku našli v zachování původních materiálů a především v rozdělení vnitřního prostoru do několika výškových úrovní. V nově přistavěné části domu díky tomu vznikly hned tři samostatné pokoje. Z prostorné jídelny lze po třech schodech sejít do útulného obývacího pokoje s televizí, nebo vystoupat do jedné z ložnic. K pocitovému rozšíření interiéru přispívá i možnost propojení s venkovní terasou skrze velkorysé prosklené dveře, které zároveň přivádějí do domu velké množství přirozeného světla. Právě dobře řešené přirozené osvětlení interiéru si majitelé velmi pochvalují a potvrzují, že má na vnímání velikosti prostoru zásadní vliv.

Jídelna v nově vybudované části domu je po většinu dne zalita sluncem. Hlavní zásluhu na tom mají prosklené dveře, které spojují jídelnu s venkovní terasou. foto Marc-Andre Plasse

Jídelna v nově vybudované části domu je po většinu dne zalita sluncem. Hlavní zásluhu na tom mají prosklené dveře, které spojují jídelnu s venkovní terasou.
foto Marc-Andre Plasse 

Světlo do interiéru přivádí také střešní okno nad jídelnou.

Obývací pokoj je zapuštěný pod úroveň terénu.

Jednoduše řešená kuchyň je nejdůležitějším prostorem v domě. Dřevěný ostrůvek se zapuštěným dřezem slouží i jako stůl pro posezení s přáteli, nebo pro rychlou snídani. foto Marc-Andre Plasse

Jednoduše řešená kuchyň je nejdůležitějším prostorem v domě. Dřevěný ostrůvek se zapuštěným dřezem slouží i jako stůl pro posezení s přáteli, nebo pro rychlou snídani.
foto Marc-Andre Plasse

Černě natřená prkna jsou v domě použita vícekrát, částečně tvoří i vnější fasádu přístavby.

Klišé, ale platí

V jednoduchosti je krása. Rezidence St. Hubert v Montrealu je důkazem, že moderně vyhlížející interiér lze vytvořit i bez extrémně drahých kamenných obkladů nebo složitě řešených prosklených ploch. S cílem srazit rozpočet na únosnou míru se architekti rozhodli pracovat co nejvíce s původními materiály. Například stropní konstrukce byla ponechána zcela obnažená − dodává tak hlavnímu prostoru jedinečný charakter, který je umocněn využitím zemitých barev v celém interiéru. Atmosféru této zdařilé rekonstrukce dokresluje i nádherná voskovaná podlaha ze starých javorových prken, která hraje nekonečným množstvím odstínů dřeva a vytváří krásný kontrast k jednoduchým bílým stěnám.

Pouhé natření na bílo udělalo z původního stropu originální interiérový prvek.

Moderní ráz přestavby podtrhují abstraktní obrazy na stěně jídelny, které záměrně narušují harmonickou zemitou barevnost celého interiéru. foto Marc-Andre Plasse

Moderní ráz přestavby podtrhují abstraktní obrazy na stěně jídelny, které záměrně narušují harmonickou zemitou barevnost celého interiéru.
foto Marc-Andre Plasse

Podlaha jídelny je tvořena cementovláknitými deskami, které se běžně používají především na fasádách.

Prostorová hra umožnila splnit představy majitelů navzdory nízkému rozpočtu a velmi omezeným možnostem rozšíření domu. foto Marc-Andre Plasse

Prostorová hra umožnila splnit představy majitelů navzdory nízkému rozpočtu a velmi omezeným možnostem rozšíření domu.
foto Marc-Andre Plasse

Za dveřmi se skrývá šikovná šatna a schodiště k horní ložnici.

Vzdušný a prostorný interiér se architektům podařilo vykouzlit chytrým přeorganizováním a prosvětlením starého domu. Výrazně pomohla i bílá barva použitá na stěnách, stropě, a také na nábytku. foto Marc-Andre Plasse

Vzdušný a prostorný interiér se architektům podařilo vykouzlit chytrým přeorganizováním a prosvětlením starého domu. Výrazně pomohla i bílá barva použitá na stěnách, stropě, a také na nábytku.
foto Marc-Andre Plasse

půdorys stavby 1 hala 2 šatna 3 ložnice 4 koupelna 5 vstup 6 hudební pokoj 7 kuchyně 8 jídelna 9 obývací pokoj 10 terasa Naturehumaine

půdorys stavby
1 hala
2 šatna
3 ložnice
4 koupelna
5 vstup
6 hudební pokoj
7 kuchyně
8 jídelna
9 obývací pokoj
10 terasa
Naturehumaine

Naturehumaine
„Nejen hezké obrázky v magazínech, ale opravdové prostory pro opravdové lidi,“ tak zní krédo kanadských architektů z ateliéru Naturehumaine. Tvoří ho duo Marc-André Plasse a Stéphane Rasselet. Věnují se především rodinným domům, kterým umí vtisknout jedinečný charakter, ať už jde o novostavbu nebo rekonstrukci. Jejich poznávacím znamením je nápaditá hra s prostorem a využívání přírodních materiálů, díky kterým jejich realizace působí harmonicky a útulně.
http://naturehumaine.com/

text Veronika Benešová
foto Marc-Andre Plasse
zdroj časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: bungalov bungalov půdorys rekonstrukce rodinny dum
Sdílejte článek

Diskuze