Malá hospodářská stavba ve vinici se po rekonstrukci proměnila v moderní kamenný dům

Portugalští architekti mají velký smysl pro historické hodnoty. Je to vidět na moderních stavbách, které se často přidržují tradičních prvků, ale též na rekonstrukcích. Podívejte se, jak architekti z ateliéru Krafna proměnili starý kamenný domek u vinice.
Reklama

Částečně zničená zemědělská stavba u vinice si navzdory pokročilému věku udržovala speciální kouzlo. Právě díky němu se rozhodli architekti z ateliéru Krafna zachovat malebný vzhled stavby a povznést ho na přidanou hodnotu pohodlného víkendového bydlení.

Kamenný dům byl charakteristický výraznou fasádou s nepravidelně rozloženými otvory. Autoři proměny tento originální vzhled ponechali. Zachovali všechny otvory tak, jak byly v původní stavbě, a přidali jedno větší okno. Nové okno se zvědavě dívá do ulice.

Rekonstrukce domu Cha House

foto Fábio Veríssimo Santos

Jednoduchá dispozice s částečným podkrovím

V interiéru nenajdete nic z původní hospodářské stavby. Změna byla nutná, protože se výrazně změnil i její účel. Centrem prostoru je kuchyň, na kterou navazuje obývací pokoj. Vlevo od něj se nachází schodiště do horního poschodí, vpravo koupelna ukrytá za zrcadlovými dveřmi. Hravým prvkem v klasické kompozici interiéru je „špionážní“ okénko. Je otočeno o pětačtyřicet stupňů a umístěno do zobytněné části podkroví.

Z horního podlaží, kde je ložnice, se tímto netradičním otvorem můžete dívat do přízemí, přímo do obývací místnosti. Díky dvěma oknům umístěným proti sobě vidíte zvenku skrz celý dům.

Rekonstrukce domu Cha House

foto Fábio Veríssimo Santos

Prostor domu se najednou zvětšil

Architekti tvrdí, že během celé rekonstrukce dům prakticky stále objevovali. Proces tvorby byl přímo nekonečný. Zdánlivě malý domek se díky zajímavým řešením v interiéru a částečnému zobytnění podkroví (nad obývacím pokojem je otevřený krov) aktuálně jeví jako podstatně větší. Zajímavě působí i krb umístěný přesně mezi dvě vysoká okna.

Rekonstrukce domu Cha House

foto Fábio Veríssimo Santos

Kontrast mramoru a světlého dřeva

Použitím mramorových prvků, černé kuchyňské linky a dalších moderních řešení je z něj praktické a velmi charizmatické bydlení na víkend. Interiér je vybaven skrytými úložnými prostory. Mramor zdobí i prostor na vaření a koupelnu. Dřevěné dveře, schody a dřevěný strop harmonizují použití chladného, ale vznešeného kamene.

Rekonstrukce domu Cha House

foto Fábio Veríssimo Santos

Cha House

architektonický ateliér: Krafna
autoři: Carolina Leite, Ricardo Mendes
lokalita: Rua do Silvar, S. Roque, Oliveira de Azeméis, Portugalsko
plocha: 45 m2
realizace: 2018

Sabína Zavarská
foto: Fábio Veríssimo Santos

Reklama

Komentovat