Pohoda ve vesnickém stavení

Reklama

Starý dům… Tato dvě slova v nás mohou evokovat mnoho pocitů, a to i značně protikladných. Někdo se zachvěje v romantickém opojení, jiný se otřese hrůzou při představě nákladné a náročné rekonstrukce. Jisté je však jedno – starý dům má svou duši. Pokud k ní budete mít respekt a nepošlapete ji, dům se vám odvděčí pocitem přívětivé jistoty a útulna.


V malé vesničce v západních Čechách, nedaleko malebného kostelíku, stál starý zanedbaný dům… Ne, tohle není začátek pohádky, ale skutečného příběhu pana Viktora a jeho rodiny. Manželka pana Viktora zakoupila neudržované vesnické stavení s bývalou stodolou a rozlehlou zahradou s podnikatelským záměrem. Po čase však byla nucena od tohoto záměru ustoupit – zjistila totiž, že náklady, které by bylo zapotřebí do objektu investovat, přesahují její možnosti. Oba manželé si dlouho nelámali hlavu s tím, jak s domem naložit – místo se jim líbilo, neboť skýtalo možnosti zázemí, klidu a odpočinku. Do krajského města také není daleko. Rozhodnutí tedy padlo záhy – zrekonstruujeme stavení k příjemnému bydlení.

„Stavební úpravy domu probíhaly v letech 2000 až 2006. Trvalo nám to déle, protože jsme si nebrali hypotéku, ale financovali rekonstrukci z vlastních příjmů. Celkové náklady dosáhly pěti milionů korun,“ říká pan Viktor. Jeho znalosti a zkušenosti ve stavební výrobě a projektování staveb mu přišly vhod, protože na budově a jejím okolí bylo třeba provést řadu stavebně-technických úprav. Dům je nyní kompletně zateplen, má novou střechu z pálených tašek a nová okna. Otázku, co se stodolou, vyřešili majitelé prakticky a zároveň elegantně – přestavěli ji na krytý, celoročně využívaný bazén.
Jen žádné náhražky
Dům, který pan Viktor se ženou a dvěma dětmi vlastní, sestává z původní obytné a hospodářské části. Obytná část je situována v přízemí a při rekonstrukci přišla na řadu jako první. Jejím centrem je velká místnost zahrnující obývací pokoj, jídelnu, kuchyni a první dva roky také ložnici. Dále se zde nachází pokoj pro hosty a komfortní koupelna s rohovou vanou, bidetem a záchodem. Největší rekonstrukcí prošla hospodářská část a podkroví obou částí domu, kde vznikla další samostatná bytová jednotka. Zde jesituováno klidové zázemí rodiny, ale zároveň se zde odehrává i její společenský život. Hospodářská část má samostatný vchod do dvoupodlažní haly, kde je umístěno prostorové dvouramenné dřevěné schodiště, končící na galerii. Odtud jsou vstupy do všech místností bytu v podkroví. Středobodem je zde denní část, která stejně jako v přízemí spojuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni v jeden funkční celek. Kuchyň není dosud vybavená, protože k tomu nebyl důvod. Její interiér je však mnohem zajímavější – na první pohled zaujmou zejména letitě vypadající dřevěné trámy, v nichž se snoubí nosná a estetická funkce. „Tesané trámy jsou skutečně původní, jen jsme je zbrousili smirkem a naimpregnovali. Snažili jsme se ctít původní styl a navíc nemáme rádi náhražky. Všude jsme použili dřevo, na střechu jsme zvolili keramiku a měděné okapy nahradily dočasný plast,“ vypočítává pan Viktor. Kromě trámů potěší oko návštěvníkovo i prostorový francouzský krb, který si majitelé sami navrhli tak, aby barevně i dispozičně zapadal do okolního prostředí. Také při výběru nábytku projevili manželé vkus a cit – stylové dřevěné prvky se nijak neprosazují, a dotvářejí tak dojem dokonalého souladu.
Cesta ke světlu
Celá místnost působí starobylým a vznešeným dojmem. Nehledejme zde ale ponurost či zatuchlost – světlo i vzduch sem mají volný přístup. O důkladné prosvětlení a provětrání prostoru se starají kyvná střešní okna. „Okna mají vynikající izolační a tepelné vlastnosti, navíc je lze umístit do jakékoliv krytiny,“ vysvětluje pan Viktor. Střešních oken je v podkroví použito celkem patnáct – pět v hlavní místnosti, po jednom ve dvou dětských pokojích, ložnici, šatně a spojovací chodbě u sauny, dvě v koupelně spojené se záchodem a tři nad schodišťovou halou. V dětských pokojích a hlavní místnosti jsou navíc klasická okna v obou štítech domu. Všechna okna jsou umístěna ve správné výšce, což obyvatelům poskytuje dobrý výhled ven, topení pod nimi pak zabraňuje vzniku kondenzace. Téměř veškerá střešní okna jsou vybavena roletami různých typů. V jednom dětském pokoji a ložnici jsou použity zcela zatemňující rolety v kombinaci s plisovanou roletou, která umožňuje vytvořit příjemný stín i během horkého léta nebo úplnou tmu. V koupelně a šatně jsou zastiňovací rolety v přírodním (režném) odstínu a v hlavní místnosti plisované rolety v béžovém odstínu.
Pan Viktor a jeho rodina přistupovali k rekonstrukci nejen s láskou, ale i s rozumem. Osobnost starého domu, který před nimi obývaly generace předchozích majitelů, nepotlačili, naopak, díky citlivé a šetrné přestavbě jí umožnili vyniknout. Vhodnou volbou a rozmístěním oken pak do domu vpustili světlo a nechali ho, aby se nadechl. Jejich chalupa jim tak poskytuje možnost odpočinku a tolik potřebný pocit volnosti a svobody.
TEXT: Johana Hrabalová
FOTO: Jaroslav Hejzlar
Reklama
Reklama

Komentovat