Zdroj: Matej Hakár

Půvabná rekonstrukce starého domu s příjemnou atmosférou v lůně přírody

01. 09. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Mnozí z nás v náročných dnech hledají únik, místo, kam se mohou utáhnout a v klidu tvořit. Takové místo hledal i slovenský režisér. Nepředstavoval si ho však jako moderní novostavbu. Pátral po domku s příjemnou atmosférou v lůně přírody. Když našel nemovitost, která splňovala jeho představy o klidném ateliéru bez techniky a moderních vymožeností, oslovil architektku Janu Benkovou ze studia benkobenkova.

Protože režisér a majitelé ateliéru benkobenkova jsou přátelé, přizval je na prohlídku – zajímal ho odborný názor na stavbu. Jedním z kritérií jeho výběru byla dostupnost vlakem, respektive veřejnou dopravou. Hledal ticho, místo, kde by tvořil. Ačkoliv dům nebyl v horách, ale na rovině, i architektka se do něj zamilovala na první pohled.

Přečtěte si také:
I takto může vypadat pocta tradicím. Dřevěný venkovský dům postavili na louce

Jednoduchá krychle s přístavbou ve špatném stavu

„Byl to jednoduchý dům – krychle s přístavbou orientovanou do zahrady. Ačkoliv byl v původním stavu, měl silnou atmosféru. Zvenčí působí nenápadně i po rekonstrukci, fasádu jsme řešili minimálně – břízolit je scelený jemným nátěrem či lazurou.

Rekonstruovaný starší dům se světlým moderním interiérem

Po úpravách vznikl příjemný vzdušný prostor s maximální dávkou pohodlí. Zdroj: Matej Hakár

Tedy fasáda je v zásadě původní, až na nové perforace a vysprávky po starých otvorech do dvora. Střešní konstrukce je taktéž původní. Vzhledem k ateliéru a jeho využívání studenty či přáteli investora jsme neodolali představě otevřít část střechy v centrálním prostoru. Tvarování střechy jsme ponechali,“ vysvětluje Jana Benková.

Rekonstruovaný starší dům se světlým moderním interiérem

Zařízení domu plně vyplynulo z představy, že tu bude občas bydlet i větší počet lidí. Zdroj: Matej Hakár

Co se dalo zachovat, to i zůstalo

Kvůli snaze zachovat původní atmosféru stavby se autoři rekonstrukce snažili zužitkovat vše, co se dalo recyklovat. Přáním režiséra bylo, aby byl dům schopen pojmout dostatečné množství lidí (deset až dvanáct), jakousi úzkou filmovou rodinu, respektive štáb. Měl tedy fungovat též jako základna při filmování, filmový „základní tábor“ s domácí atmosférou.

Přečtěte si také:
Světlý rodinný dům, ve kterém hraje hlavní roli měď

Velký stůl, pohoda na peci, pokoj pro hosty

Zařízení domu plně vyplynulo z představy, že tu bude občas bydlet i větší počet lidí. Z toho důvodu nechybí velký stůl, pec s možností vylehávání na ní, schody na „palandu“. Za rohem se nachází kuchyňka. Součástí hlavní místnosti je pohodlné sofa a za ním pokoj pro hosty. Soukromá místnost pro majitele se nachází v přístavbě, která byla v polorozpadlém stavu a s děravou střechou. Po úpravách vznikl příjemný vzdušný prostor s maximální dávkou pohodlí, i když nic navíc tu nenajdete – jen to, co je skutečně potřebné.

Rekonstruovaný starší dům se světlým moderním interiérem

Původní prvky (trámy, odhalené cihlové zdi natřené na bílo, dveře) jsou kombinovány s moderními, jemnou barevnost oživují modré schody, které vedou k relaxačnímu prostoru pod střechou u zděného komína. Zdroj: Matej Hakár

Vnitřek a venkovní prostory spojuje pergola

Touhou režiséra bylo, aby byl interiér intenzivně propojen s venkovní zahradou a okolím. Přechod mezi vnitřními a vnějšími prostory ztělesňuje pergola, která vytváří přímo scénické obrazy. Byla realizována jako jeden z posledních prvků rekonstrukce. Někdy pod ní najdete stín, jindy vytváří šachovnicový obraz, neustále se dynamicky mění. Proč pergola?

Přečtěte si také:
Nezvyklý rodinný dům u starého mlýna oživil zmizelou historickou stopu známé dominanty

Cílem architektů bylo získat potřebný stín, avšak nevzít světlo domu a zároveň chránit osazenstvo na terase před deštěm. Postupně na ní porostou popínavé rostliny, což bude nejen praktické, ale i velmi působivé a příjemné. Autoři proměny pod pergolu zasadili nový platan, který má díky volnému poli v rastru pergoly dostatečný prostor pro růst. Za pergolou se rozprostírá zahrádka se starou studnou.

Rekonstruovaný starší dům se světlým moderním interiérem

Za rohem se nachází kuchyňka. Zdroj: Matej Hakár

Původní s moderním, nenápadné s výrazným

Původní prvky (trámy, odhalené cihlové zdi natřené na bílo, dveře) jsou kombinovány s moderními, jemnou barevnost oživují modré schody, které vedou k relaxačnímu prostoru pod střechou u zděného komína.

Přečtěte si také:
Neobvyklý rodinný dům s lezeckou stěnou a skrytou koupelnou

V případě potřeby se tu dá i přespat. Zajímavostí tohoto projektu je fakt, že byl řešen během pandemie, a tedy na dálku. Debaty o interiéru a zařízení probíhaly online. Realizaci to však vůbec neublížilo.

Rekonstruovaný starší dům se světlým moderním interiérem

Terasa. Zdroj: Matej Hakár

Ateliér režiséra

architektonické studio: benkobenkova, gmb.

autoři: Mgr. art. Ing. arch. Jana Benková, Ing. arch. Juraj Benko, Ing. arch. Marián Gombarček

lokalita: Strekov

plocha pozemku: 1 006 m2

zastavěná plocha: 130 m2

podlahová plocha: 130 m2

projekt: 2019 – 2020

realizace: 2020 – 2022

Sabína Zavarská

Foto: Matej Hakár

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: pergoly přiznané trámy původní nábytek rekonstrukce starších domů rodinne domy venkovské domy venkovský styl
Sdílejte článek

Diskuze