Střechy našikmo

16. 07. 2011
Diskuze (0)
Sdílet

Řeknete si, co může být škaredého na šikmé střeše? Vždyť je to klasika ověřená staletími. Co už se tu dá pokazit? Odpověď zní – všechno. Proporce, přílišná členitost, nevhodně zvolený materiál, neadekvátní tvar vzhledem k […]

Řeknete si, co může být škaredého na šikmé střeše? Vždyť je to klasika ověřená staletími. Co už se tu dá pokazit? Odpověď zní – všechno. Proporce, přílišná členitost, nevhodně zvolený materiál, neadekvátní tvar vzhledem k prostředí a podobně. Pěkná střecha totiž nasadí rodinnému domu královskou korunu, je to výrazný architektonický prvek, který ovlivní charakter celé stavby.

   
 Tahle střecha vypadá, že je kvalitně provedená, kvalita se ale ztrácí v katastrofální barevnosti detailů, špatných proporcích a členitosti.  Pozitivní příklad, kdy méně opravdu znamená více, v tomto případě více elegance. Vkusně zvolená kombinace barev, tvarů a široká římsa dům pěkně usadily v prostředí.
   
 Neuvěřitelné, co všechno se u nás vyskytuje. Že by novodobá podoba hradu s prvky vysokohorské architektury v městském prostředí? Špetka respektu k okolí a soudnost by neškodily.  Nevím, co k tomu dodat: střechy jsou docela ucházející, možná to ale celé působí poněkud impotentně a suše, jako by právě někdo postavil domečky z lega a za chvíli je chtěl rozebrat. Snad postačí jen čas, aby se to trošku zabydlelo a přibyla zeleň, ale zatím je to jaksi bez názoru.

 

 Tady vidíme snahu o pěkný jednoduchý dům, trochu však utekla proporce střechy k domu. Možná by byly vhodné jiné detaily, jako je široká římsa a podobně. Chybí mi tu něco, co by vytvořilo spojení mezi střechou a hmotou domu, střecha totiž působí, jako by byla prozatím zapůjčena z většího domu, než se nepostaví ta pravá. Toto považuji za velmi pěknou a citlivou rekonstrukci původní architektury. Je super, že střecha zůstala v původním tvaru, bez vikýřů a tvarových ozdob.

Kamila Ďuríková
Foto: archiv vydavatelství JAGA
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: rodinný dům sikma strecha střecha
Sdílejte článek

Diskuze