
Jak zachránit přesolené jídlo? Máme pro vás 9 vyzkoušených tipů
Slané jídlo přespříliš bývá důvodem k zklamání. Přesolené jídlo proto často končí v koši. Celkem zbytečně, protože i takto zdánlivě zkažené jídlo je možné opravit. Známe hned několik osvědčených triků, s nimiž můžete slanost zmírnit a pokrm zachránit. Rádi vám je prozradíme.
Slané jídlo přespříliš
Slané jídlo přespříliš se nedá mnohdy jíst. Nicméně ani bez soli si jídlo neumíme představit. Sůl zvýrazňuje chuť pokrmů a bez ní by nám většina jídel vůbec nechutnala. K nejčastějším chybám, k nimž dochází při vaření, patří právě přesolení. Někdy se to prostě tak stane, že člověk neodhadne sílu soli nebo se mu ruka nad jídlem více zatřese a rázem je jídlo přesolené. Není třeba si však zoufat, i takové nehody je možné napravit. Poradíme vám jak.
Osvědčené jsou syrové brambory
Použití syrových brambor k eliminaci přemíry soli v pokrmu, patří k těm nejznámějším a nejpoužívanějším. Fungují skvěle v polévkách, omáčkách i dušených pokrmech. Stačí, když bramboru oloupete a vložíte ji do hrnce. Popravdě, ji nemusíte ani příliš krájet. Po 10-15 minutách pak brambory vytáhněte a jídlo by mělo být slané tak akurát. Brambora do sebe vsákne přebytečnou slanost.
Kromě brambor můžete použít i jablko
Jablko totiž funguje podobně jako brambory. Pokud přidáte jablko do hrnce s přesoleným jídlem, pohltí nadbytečnou sůl a zároveň pokrmu dodá jemně nasládlou chuť. Nicméně, jablko nejpozději po 15 minutách vaření vyjměte, aby se nerozvařilo a výrazně nepoznamenalo chuť celého pokrmu. Použití jablka se hodí nejlépe k záchraně přesoleného salátu.
Rýže ve varných sáčcích vás překvapí
Pokud nemáte po ruce bramboru, ani jablko, zkusit to můžete s rýží. Rýže je totiž také skvělým absorbentem soli. Kouzlo nespočívá v tom, že do polévky rýži ve varném sáčku. Takovou rýži stačí v přesolené polévce nebo omáčce vařit 10 minut a nadbytečná sůl by měla být odstraněna. Sáček pak z polévky nebo omáčky snadno vyjmete.
Když je to doopravdy urgentní, sáhněte po chlebu
Pokud vám ujela ruka s přesolenou polévkou, můžete situaci rychle zachránit i pomocí krajíce chleba. Dávejte si však pozor, abyste ho v polévce nenechali příliš dlouho, protože pak hrozí, že se rozmočí a rozpadne se. Takže jej v polévce ponechte maximálně 5 minut.
Méně známým pohlcovačem soli je i vejce
Vaječná bílkovina totiž dokáže v průběhu vaření pohlcovat přebytečnou sůl. Pokud se vám tedy jeví polévka nebo omáčka příliš slaná, přidejte do ní rozšlehané vejce, které krátce povařte a poté ho vyjměte.
Mléko a smetana umí pracovat s chutí
Smetana, mléko, jogurt nebo zakysaná smetana, dokážou zjemnit slanou chuť pokrmu. Dejte si však pozor, abyste to nepřehnali s množstvím, protože se potom může stát, že pokrm bude příliš mléčný.
Kyselostí proti slanosti
Kdo by to řekl, ale v případě přípravy masa v troubě nebo na pánvi, můžete slanost vyvážit přidáním půl sklenky suchého vína. Kyselost vína totiž neutralizuje slanou chuť masa. A na podobném principu funguje i citronová šťáva, med nebo cukr. Ty se zase hodí k přípravě marinády pro přesolené maso. Sladkokyselá chuť marinády vyváží slanost a maso bude opět chutné.
Vyrobte si speciální pohlcovač soli
K pohlcení přebytečné soli v pokrmu můžete použít vlastně jakékoliv těsto, pokud však žádné nemáte, rychle si ho vyrobte. Stačí vám k tomu hladká mouka a voda. Hněťte těsto do hladka a vytvarovanou kuličku pak přidejte do hrnce s jídlem. Je schopna absorbovat skutečně velké množství soli. Nakonec ji samozřejmě nezapomeňte vyjmout.
Nejjednodušší trik spočívá ve znásobení objemu
V případě, že jste přesolili jídlo hned na začátku vaření, můžete situaci zachránit jednoduše tím, že přidáte další ingredience a zvětšíte objem pokrmu. Tím se slanost rozředí.
Text: Adriana Dosedělová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis HOME