Ledové polévky – osvěžující, rychlé a extrémně zdravé
Osvěžující, rychlé a extrémně zdravé. Polévky, ve kterých ještě plavou kostky ledu či dokonce zmrzliny, se nemusíte obávat zařadit během těchto parných letních dnů do jídelníčku.
Pikantní melounové gazpacho
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
4 šálky nakrájeného žlutého melounu
1 šálek nakrájeného zeleného melounu
3 šálky nakrájených žlutých rajčat
1 šálek nakrájené žluté papriky
1 šálek nakrájené okurky
1 středně velká nakrájená cibule
1–2 vylisované citrony
1–2 vylisované limetky
1 paprička jalapeño
1 PL červeného vinného octa
cayenská paprika (dle chuti)
2–3 větvičky čerstvé bazalky
sůl
koření
1/2 šálku olivového nebo avokádového oleje
1. Melouny, rajčata, papriky, okurku, cibuli spolu s papričkou jalapeño smícháme ve velké míse a necháme marinovat zalité citronovou šťávou několik hodin.
2. Po pár hodinách tyto ingredience přendáme do kuchyňského robotu a spolu s olejem dobře rozmixujeme. Pak ochutíme limetkovou šťávou, cayenskou paprikou, octem, osolíme a opepříme. Takto polévku uzavřeme a necháme dobře zchladit.
3. Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou a posypané ingrediencemi, které nám zbyly. Tak jako všechny ledové polévky, i toto netradiční gazpacho můžeme servírovat s kostkami ledu.
Sladké jahodové osvěžení
Čas potřebný na přípravu: 30 MINUT
600 g jahod
1/2 šálku vody
1/4 šálku suchého červeného vína
1/2 šálku řeckého jogurtu nebo mascarpone
4 lžíce medu
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1 stonek vanilky
čerstvá máta
1/2 šálku ledu
1. Vodu, víno, kostky ledu, mátu a jahody vložíme do mixéru a dobře umixujeme na dřeň.
2. Do směsi zlehka vmícháme polovinu množství jogurtu, med a vanilku.
3. Vložíme do lednice a necháme odstát asi hodinu, během níž polévku několikrát promícháme.
4. Podáváme ozdobenou mátou, ledem a lžící jogurtu nebo mascarpone.
Ruská okroshka
Čas potřebný na přípravu: 30 MINUT
2 šálky studené vody
1/3 šálku kysané smetany
3–4 PL octa
2,5 PL soli
svazeček čerstvého kopru
1 PL čerstvého petržele
1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
1 šálek na kostičky nakrájené okurky
1 šálek na kostičky nakrájené ředkvičky
3–4 brambory – volitelné
3 vajíčka
1. Brambory oloupeme a nakrájíme jako zbytek ingrediencí – na kostky velké 1×1 cm. Ve středně velkém hrnci je pak zalijeme vodou, přidáme 1 PL octa a vaříme asi 10 minut. Vodu slijeme a brambory necháme vychladnout.
2. Mezitím uvaříme vajíčka natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. V hrnci nebo v míse smícháme všechny nakrájené ingredience s nasekaným koprem a petrželkou.
3. Ve zvláštní misce smícháme vodu a smetanu, zbývající ocet a sůl. Dobře promícháme.
4. Připravenou zálivkou zalijeme směs tuhých ingrediencí a poté, co je dobře promícháme, vložíme polévku do lednice alespoň na dvě hodiny. Pokud jsme vynechali brambory, podáváme s topinkami.
Řepno-zázvorové zchlazení
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
1 cibule
olivový olej
750 kg řepy
3 středně velké petržele
3 šálky zeleninového vývaru
2 PL křenu
7 cm kousek zázvoru
šťáva z jednoho citronu
1 PL cukru
sůl
koření
snítka čerstvých bylinek (kopr, petržel, pažitka)
1/2 okurky
5 ředkviček
(4 vajíčka)
- Řepu a petržele důkladně umyjeme a oloupeme. Polovinu množství zeleniny nakrájíme na drobné kostky, druhou nastrouháme na co nejjemnějším struhadle.
- V hrnci na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu, chvilku spolu dusíme a potom zalijeme vývarem. Po přivedení k varu necháme polévku vařit na mírném plameni asi 20–30 minut, až jsou všechny kostky měkké. Potom dochutíme solí, kořením, zázvorem a křenem. Po vychladnutí přimícháme citronovou šťávu, dochutíme a vložíme do chladničky aspoň na dvě hodiny.
- Polévku podáváme s čerstvými, nadrobno pokrájenými okurkami a ředkvičkami, posypanou bylinkami (pro sytější polévku přidáme natvrdo uvařená vajíčka).
TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ FOTO THINKSTOCK.CZ