Ledové polévky – osvěžující, rychlé a extrémně zdravé

Osvěžující, rychlé a extrémně zdravé. Polévky, ve kterých ještě plavou kostky ledu či dokonce zmrzliny, se nemusíte obávat zařadit během těchto parných letních dnů do jídelníčku.

Pikantní melounové gazpacho

Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA

01_thinkstockphotos-513705145

 

4 šálky nakrájeného žlutého melounu
1 šálek nakrájeného zeleného melounu
3 šálky nakrájených žlutých rajčat
1 šálek nakrájené žluté papriky
1 šálek nakrájené okurky
1 středně velká nakrájená cibule
1–2 vylisované citrony
1–2 vylisované limetky
1 paprička jalapeño
1 PL červeného vinného octa
cayenská paprika (dle chuti)
2–3 větvičky čerstvé bazalky
sůl
koření
1/2 šálku olivového nebo avokádového oleje

1. Melouny, rajčata, papriky, okurku, cibuli spolu s papričkou jalapeño smícháme ve velké míse a necháme marinovat zalité citronovou šťávou několik hodin.

2. Po pár hodinách tyto ingredience přendáme do kuchyňského robotu a spolu s olejem dobře rozmixujeme. Pak ochutíme limetkovou šťávou, cayenskou paprikou, octem, osolíme a opepříme. Takto polévku uzavřeme a necháme dobře zchladit.

3. Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou a posypané ingrediencemi, které nám zbyly. Tak jako všechny ledové polévky, i toto netradiční gazpacho můžeme servírovat s kostkami ledu.

Sladké jahodové osvěžení

Čas potřebný na přípravu: 30 MINUT

02_thinkstockphotos-178371031

600 g jahod
1/2 šálku vody
1/4 šálku suchého červeného vína
1/2 šálku řeckého jogurtu nebo mascarpone
4 lžíce medu
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1 stonek vanilky
čerstvá máta
1/2 šálku ledu

1. Vodu, víno, kostky ledu, mátu a jahody vložíme do mixéru a dobře umixujeme na dřeň.

2. Do směsi zlehka vmícháme polovinu množství jogurtu, med a vanilku.

3. Vložíme do lednice a necháme odstát asi hodinu, během níž polévku několikrát promícháme.

4. Podáváme ozdobenou mátou, ledem a lžící jogurtu nebo mascarpone.

Ruská okroshka

Čas potřebný na přípravu: 30 MINUT

03_thinkstockphotos-4751151342

2 šálky studené vody
1/3 šálku kysané smetany
3–4 PL octa
2,5 PL soli
svazeček čerstvého kopru
1 PL čerstvého petržele
1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
1 šálek na kostičky nakrájené okurky
1 šálek na kostičky nakrájené ředkvičky
3–4 brambory – volitelné
3 vajíčka

1. Brambory oloupeme a nakrájíme jako zbytek ingrediencí – na kostky velké 1×1 cm. Ve středně velkém hrnci je pak zalijeme vodou, přidáme 1 PL octa a vaříme asi 10 minut. Vodu slijeme a brambory necháme vychladnout.

2. Mezitím uvaříme vajíčka natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. V hrnci nebo v míse smícháme všechny nakrájené ingredience s nasekaným koprem a petrželkou.

3. Ve zvláštní misce smícháme vodu a smetanu, zbývající ocet a sůl. Dobře promícháme.

4. Připravenou zálivkou zalijeme směs tuhých ingrediencí a poté, co je dobře promícháme, vložíme polévku do lednice alespoň na dvě hodiny. Pokud jsme vynechali brambory, podáváme s topinkami.

Řepno-zázvorové zchlazení

Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA

04_thinkstockphotos-499617999

1 cibule

olivový olej

750 kg řepy

3 středně velké petržele

3 šálky zeleninového vývaru

2 PL křenu

7 cm kousek zázvoru

šťáva z jednoho citronu

1 PL cukru

sůl

koření

snítka čerstvých bylinek (kopr, petržel, pažitka)

1/2 okurky

5 ředkviček

(4 vajíčka)

 

  1. Řepu a petržele důkladně umyjeme a oloupeme. Polovinu množství zeleniny nakrájíme na drobné kostky, druhou nastrouháme na co nejjemnějším struhadle.
  2. V hrnci na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu, chvilku spolu dusíme a potom zalijeme vývarem. Po přivedení k varu necháme polévku vařit na mírném plameni asi 20–30 minut, až jsou všechny kostky měkké. Potom dochutíme solí, kořením, zázvorem a křenem. Po vychladnutí přimícháme citronovou šťávu, dochutíme a vložíme do chladničky aspoň na dvě hodiny.
  3. Polévku podáváme s čerstvými, nadrobno pokrájenými okurkami a ředkvičkami, posypanou bylinkami (pro sytější polévku přidáme natvrdo uvařená vajíčka).

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ FOTO THINKSTOCK.CZ

Komentovat