Ledové polévky – osvěžující, rychlé a extrémně zdravé

Osvěžující, rychlé a extrémně zdravé. Polévky, ve kterých ještě plavou kostky ledu či dokonce zmrzliny, se nemusíte obávat zařadit během těchto parných letních dnů do jídelníčku.
Reklama

Pikantní melounové gazpacho

Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA

01_thinkstockphotos-513705145

 

4 šálky nakrájeného žlutého melounu
1 šálek nakrájeného zeleného melounu
3 šálky nakrájených žlutých rajčat
1 šálek nakrájené žluté papriky
1 šálek nakrájené okurky
1 středně velká nakrájená cibule
1–2 vylisované citrony
1–2 vylisované limetky
1 paprička jalapeño
1 PL červeného vinného octa
cayenská paprika (dle chuti)
2–3 větvičky čerstvé bazalky
sůl
koření
1/2 šálku olivového nebo avokádového oleje

1. Melouny, rajčata, papriky, okurku, cibuli spolu s papričkou jalapeño smícháme ve velké míse a necháme marinovat zalité citronovou šťávou několik hodin.

2. Po pár hodinách tyto ingredience přendáme do kuchyňského robotu a spolu s olejem dobře rozmixujeme. Pak ochutíme limetkovou šťávou, cayenskou paprikou, octem, osolíme a opepříme. Takto polévku uzavřeme a necháme dobře zchladit.

3. Podáváme ozdobené čerstvou bazalkou a posypané ingrediencemi, které nám zbyly. Tak jako všechny ledové polévky, i toto netradiční gazpacho můžeme servírovat s kostkami ledu.

Sladké jahodové osvěžení

Čas potřebný na přípravu: 30 MINUT

02_thinkstockphotos-178371031

600 g jahod
1/2 šálku vody
1/4 šálku suchého červeného vína
1/2 šálku řeckého jogurtu nebo mascarpone
4 lžíce medu
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1 stonek vanilky
čerstvá máta
1/2 šálku ledu

1. Vodu, víno, kostky ledu, mátu a jahody vložíme do mixéru a dobře umixujeme na dřeň.

2. Do směsi zlehka vmícháme polovinu množství jogurtu, med a vanilku.

3. Vložíme do lednice a necháme odstát asi hodinu, během níž polévku několikrát promícháme.

4. Podáváme ozdobenou mátou, ledem a lžící jogurtu nebo mascarpone.

Ruská okroshka

Čas potřebný na přípravu: 30 MINUT

03_thinkstockphotos-4751151342

2 šálky studené vody
1/3 šálku kysané smetany
3–4 PL octa
2,5 PL soli
svazeček čerstvého kopru
1 PL čerstvého petržele
1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
1 šálek na kostičky nakrájené okurky
1 šálek na kostičky nakrájené ředkvičky
3–4 brambory – volitelné
3 vajíčka

1. Brambory oloupeme a nakrájíme jako zbytek ingrediencí – na kostky velké 1×1 cm. Ve středně velkém hrnci je pak zalijeme vodou, přidáme 1 PL octa a vaříme asi 10 minut. Vodu slijeme a brambory necháme vychladnout.

2. Mezitím uvaříme vajíčka natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. V hrnci nebo v míse smícháme všechny nakrájené ingredience s nasekaným koprem a petrželkou.

3. Ve zvláštní misce smícháme vodu a smetanu, zbývající ocet a sůl. Dobře promícháme.

4. Připravenou zálivkou zalijeme směs tuhých ingrediencí a poté, co je dobře promícháme, vložíme polévku do lednice alespoň na dvě hodiny. Pokud jsme vynechali brambory, podáváme s topinkami.

Řepno-zázvorové zchlazení

Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA

04_thinkstockphotos-499617999

1 cibule

olivový olej

750 kg řepy

3 středně velké petržele

3 šálky zeleninového vývaru

2 PL křenu

7 cm kousek zázvoru

šťáva z jednoho citronu

1 PL cukru

sůl

koření

snítka čerstvých bylinek (kopr, petržel, pažitka)

1/2 okurky

5 ředkviček

(4 vajíčka)

 

  1. Řepu a petržele důkladně umyjeme a oloupeme. Polovinu množství zeleniny nakrájíme na drobné kostky, druhou nastrouháme na co nejjemnějším struhadle.
  2. V hrnci na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu, chvilku spolu dusíme a potom zalijeme vývarem. Po přivedení k varu necháme polévku vařit na mírném plameni asi 20–30 minut, až jsou všechny kostky měkké. Potom dochutíme solí, kořením, zázvorem a křenem. Po vychladnutí přimícháme citronovou šťávu, dochutíme a vložíme do chladničky aspoň na dvě hodiny.
  3. Polévku podáváme s čerstvými, nadrobno pokrájenými okurkami a ředkvičkami, posypanou bylinkami (pro sytější polévku přidáme natvrdo uvařená vajíčka).

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ FOTO THINKSTOCK.CZ

Reklama
Reklama

Komentovat