Perníčky jsou vánoční must-have. Vyzkoušejte je ve zdravé či švédské variantě
Měkké perníčky tradičně patří k vánočním svátkům společně s dalšími druhy cukroví. V historii patřily poddajné medové perníčky k velkému luxusu kvůli velmi vysoké ceně koření. Vyzkoušejte recept na okamžitě měkké perníčky, jejich zdravou variantu nebo skandinávskou obdobu vánočních perníčků.
Malé medové perníčky různých tvarů a podob se tradičně připravují a zdobí před vánočními svátky s dostatečným předstihem, aby stihly změknout. Ale nebylo tomu tak vždy. Perníkové koření bylo dříve velice drahé a ne každý si mohl dovolit přípravu perníčků.
Když si nějaká rodina mohla dovolit nákup cenného koření, byl to skutečně svátek jednou ročně. V dnešní době naštěstí nepatří voňavá měkká pochoutka mezi luxusní zboží.
Perníčky, které jsou měkké hned
V předvánočním shonu je snadné zapomenout upéct včas medové perníčky. Je velmi důležité naplánovat je s dostatečným předstihem, aby stihly do Vánoc změknout. Naštěstí existuje recept na perníčky, které jsou hned poddajné.
Kromě medu se používá také cukr a je více než důležité perníčky nepéct příliš dlouho – zůstaly by totiž tvrdé. Perníkové koření si můžeme koupit, anebo vyrobit sami. V mlýnku pomeleme skořici, hřebíček, badyán, anýz, muškátový oříšek, kardamom, zázvor či koriandr.
Ingredience na zhruba 3 plechy
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 2 celá vejce
- 50 g másla
- 2 polévkové lžíce kvalitního tekutého medu
- zarovnaná lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření
Postup
- Všechny suché ingredience smícháme v míse. Poté přidáme máslo a promícháme. Následně vlijeme 2 celá vejce, která jsme předtím rozkvedlali, a tekutý med.
- Vypracujeme měkké těsto buď ručně na pracovní desce, anebo pomocí robotického hnětače těsta. Jestliže se těsto stále drolí, přidejme vodu po polévkových lžících a znovu těsto zapracujme.
- Až bude těsto dostatečně měkké a poddajné, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet minimálně 2 až 3 hodiny v chladničce. Pokud nás netlačí čas, necháme odležet přes noc.
- Troubu si předehřejeme na 160 °C a do plechů si rozprostřeme papír na pečení. V menší misce rozmícháme 1 žloutek s jednou čajovou lžičkou studené vody.
- Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále nebo na pracovní desce na sílu asi 0,5 cm. Vykrájíme tvary pomocí formiček a pokládáme na plechy.
- Perníčky pečeme 8–10 minut podle jejich velikosti.
- Pozor na přepečení. Jakmile půjdou perníčky lehce zvednout z plechu, přestože budou ještě trochu poddajné, je hotovo. Perníčky zesílí i v průběhu stydnutí.
- Ještě horké perníčky potřeme rozmíchaným žloutkem s vodou, aby byly hezky lesklé.
- Vyčkáme asi 3 minuty a přemístíme perníčky z pečicího plechu na mřížku, aby se nezapařily.
Zdravé špaldové perníčky
Nejen vánoční období, ale celý prosinec se nese v duchu rodinných návštěv a hodování ve velkém stylu, které je zakončené silvestrovskou nocí. Co si letošní Vánoce alespoň trochu odlehčit zdravější variantou perníčků?
Ingredience
- 5 šálků špaldové mouky nebo celozrnné mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého hřebíčku
- 1 ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička mořské soli
- 1 šálek změklého másla
- 2/3 šálku medu
- 2/3 šálku melasy
- 1 celé vejce
Postup
- V menší míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, zázvor, skořici, hřebíček, sůl a jedlou sodu).
- Ve velké míse rozšleháme změklé máslo s medem a melasou.
- Poté přidáme celé vejce a těsto opět dobře vymícháme.
- Suché přísady z menší mísy postupně přidáváme do máslového těsta a průběžně mícháme, dokud nebude těsto dostatečně hladké a měkké.
- Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vytvarujeme kulatý tvar bochníku. Oba dva zabalíme do potravinářské fólie a chladíme v lednici alespoň 2 hodiny.
- Předehřejeme troubu na 190 °C a na pomoučené pracovní desce vyválíme perníkové těsto válečkem na sílu půl centimetru.
- Vykrajovátky vytvoříme perníčky požadovaných tvarů a pokládáme na plech s pečicím papírem.
- Pečeme přibližně 10 minut podle velikostí. Jakmile zdravé perníčky zhnědnou, vyjmeme je z trouby a necháme pár minut odpočinout.
- Po pár minutách je přemístíme na mřížku, aby vystydly i ze spodní strany.
- Po vychladnutí zdobíme zdravé perníčky bílkovou polevou, rozinkami nebo kakaovou polevou.
Švédské sušenky pepparkakor
Malé, tenké a křupavé sušenky pepparkakor by se daly přirovnat k našim medovým perníčkům. Sušenky pepparkakor jsou typické vánoční cukroví ve skandinávských zemích.
Název pepparkakor je složenina dvou slov mající význam pepřové sušenky. I naše perníčky mají kořen ve slově pepř. V moderních receptech na perníky se však pepř už nepoužívá.
Ingredience na zhruba 80 sušenek
- 2 ½ šálku hladké mouky
- 170 g změklého másla
- 4 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky černého mletého pepře
- Špetka kajenského pepře
- 1 ¼ šálku hnědého třtinového cukru
- ¼ šálku melasy nebo medu
- 1 celé vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 žloutek
- ½ lžičky soli
Postup
- V míse smícháme hladkou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo na střední teplotu, dokud se nerozpustí. Neustále kroužíme pánví, aby máslo nezhnědlo. Po rozpuštění přelijeme máslo do velké mísy.
- V menší misce si promícháme koření a přidáme ho k máslu společně s cukrem a melasou. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hladké těsto.
- Do máslového těsto přidáme celé vejce, žloutek a šleháme metličkou do hladké lepkavé konzistence.
- Do máslového těsta nasypeme suché ingredience a důkladně promícháme.
- Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a přemístíme na 2 hodiny do chladničky.
- Těsto půl hodiny před vykrajováním necháme při pokojové teplotě. Troubu si předehřejeme na 130 °C a plechy vysteleme papírem na pečení.
- Těsto vyválíme válečkem na tloušťku 1 milimetru. Pokud těsto praská, uhladíme ho prsty a pokračujeme ve válení.
- Vykrajovátky tvoříme libovolné tvary a opatrně přemístíme na plechy. Mezi jednotlivými sušenkami necháme mezeru, protože se při pečení mírně roztáhnou.
- Sušenky vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 minut podle velikosti. Ke konci pečení zvýšíme teplotu na 180 °C.
- Sušenky pepparkakor jsou hotové, jakmile budou na dotek tvrdé a kolem okrajů ztmavnou.
Fotogalerie
Text: Adéla Ozomová
Foto: Shutterstock
Zdroj: kucharkaprodceru.cz, artfulhomemaking.com, thecutlerychronicles.com