jidlo
Ohřívání zbytkových jídel může ohrozit vaše zdraví. Vyhněte se při tom nejčastějším chybám!
Zbytky z připravených jídel mohou být záchranným lanem, když nevíte, co máte uvařit, nemáte čas nebo nové potraviny. Zužitkovat jídla, která jste vařili dny předtím, do posledního zbytku je nejen ekologické, ale i ekonomické. Avšak je třeba vědět, jak na to, a naučit se umění přihřívat zbytky jídla.
Znáte test čerstvosti vajíček? Víte, jak se mají správně skladovat a jak dlouho vám doma vydrží?
Vajíčka by měla být v každé lednici. Uděláte z nich rychlý a výživný pokrm na snídani či na svačinu, potřebujete je při zapékání, pečení, do večerní omelety se zeleninou. Dalším kladem je, že při dobrém skladování vydrží dlouho, i když ne neomezeně. Jak dlouho tedy vajíčka opravdu vydrží? Jak zjistit, zda jsou stále v pořádku?
Bylinky stále po ruce
Od jara do podzimu můžete v kuchyni využívat čerstvé zelené bylinky z vlastní zahrádky nebo balkonu. Nemusíte se jich ale zříkat ani v zimě.V létě patří bylinky k nejvděčnějším užitkovým rostlinám, protože mají minimální nároky […]
Letní lupení
V poslední době se výrazně změnil pohled na syrovou stravu. Nemusíte jíst zrovna „raw food“, větším podílem syrové zeleniny si přesto zlepšíte svůj zdravotní stav i váhu.Listová zelenina je k jídlu za syrova ideální. Její […]
Food styling aneb jak naaranžovat jídlo
Jídlo z celkového zážitku nemusí být to hlavní, dojem a pocity utváří vše okolo, tedy prostřený stůl, květiny, atmosféra (svíčky, hudba, vůně), správně zvolené víno. Až potom přichází zlatý hřeb v podobě menu. Nicméně vše musí ladit, jedno bez druhého nebude fungovat.
Rozhovor s expertkou na jedlé kvítí a býlí
V minulém čísle jsme si povídali s floristkou o květinách a kyticích pěkných na pohled. Zkusme se nyní podívat na rostliny z trochu jiného úhlu a zaměřit se na květy, které nám mohou poskytnout i […]
Pěstujeme listovou zeleninu
Listová zelenina má mezi zahrádkáři pověst spolehlivých zaplňovačů mezer mezi hlavními plodinami, a to jak časových, tak prostorových. Jako hlavní plodina se chápe většinou jen pěstování špenátu a jarních salátů k řezu. To je ale […]
Pěstování brambor v trávě
Brambory je možné pěstovat i jinak než zažitým způsobem, a to v posečené trávě. Tato téměř zapomenutá technologie pěstování je hodně stará a hodí se i pro horské oblasti. Určitě stojí za to dostat ji […]
Jarní přeměna servírovacího podnosu
Máte doma hodně používaný, ale léty opotřebovaný podnos, který sice už nevypadá tak pěkně jako kdysi, ale nahradit novým ho nechcete? Zkuste jej zrenovovat a vytvořit z něj atraktivní doplněk nejen na sváteční stůl. Poradíme […]
Zahřejte se jídlem
Je vám stále zima, i když doma topíte a ven se teple oblékáte? Zkuste se zamyslet nad tím, co přesně v zimních měsících konzumujete.Teorie ochlazujících a zahřívacích potravin vychází sice z čínské medicíny, ale praktikovali […]