jidlo

Od babiččina hovězího vývaru až k vietnamské Pho. Tradiční a exotické recepty pro každou kuchyni
Silný poctivý domácí vývar není jakákoliv polévka, a proto ho neuvaříme s kupovaným bujónem v kostce. Nejlepší poctivé vývary umí zpravidla babičky. Poctivé domácí vývary si budou v české kuchyni vždy držet své přední místo – jsou skvělé jako základ do omáček, polévek a do rizota.

Zeleninové variace: Okouzlující pokrmy pro moderní gurmány
Inspirace na lahodné pokrmy plné čerstvosti a vitamínů z lokálně pěstované zeleniny a ovoce. Pestrý salát s brambory, chřestem a hráškem, lehké těstoviny prima vera, výtečné kuřecí maso s bylinkovým pestem či krémová polévka z pórku a hrášku. Vše je krásně barevné, zdravé a hlavně chutné.

Jednoduché recepty na grilování masa, sýrů a zeleniny
Grilování je nejen oblíbenou letní aktivitou, ale je to také skvělý způsob, jak si vychutnat výborné jídlo, a přitom posedět s přáteli či rodinou. Ať už patříte mezi „grilovací“ začátečníky nebo profesionály, zde najdete jednoduché recepty na dokonalé grilované pokrmy.

Užitečné tipy, jak upečete vepřové maso, aby bylo chutné a voňavé
Jestli vás zajímá odpověď na otázku, jak upéci to nejchutnější vepřové maso, jste na správném místě. V článku probereme všechno podstatné, aby vás výsledek okouzlil nejen chutí, ale i vůní a texturou.

Ohřívání zbytkových jídel může ohrozit vaše zdraví. Vyhněte se při tom nejčastějším chybám!
Zbytky z připravených jídel mohou být záchranným lanem, když nevíte, co máte uvařit, nemáte čas nebo nové potraviny. Zužitkovat jídla, která jste vařili dny předtím, do posledního zbytku je nejen ekologické, ale i ekonomické. Avšak je třeba vědět, jak na to, a naučit se umění přihřívat zbytky jídla.

Znáte test čerstvosti vajíček? Víte, jak se mají správně skladovat a jak dlouho vám doma vydrží?
Vajíčka by měla být v každé lednici. Uděláte z nich rychlý a výživný pokrm na snídani či na svačinu, potřebujete je při zapékání, pečení, do večerní omelety se zeleninou. Dalším kladem je, že při dobrém skladování vydrží dlouho, i když ne neomezeně. Jak dlouho tedy vajíčka opravdu vydrží? Jak zjistit, zda jsou stále v pořádku?

Bylinky stále po ruce
Od jara do podzimu můžete v kuchyni využívat čerstvé zelené bylinky z vlastní zahrádky nebo balkonu. Nemusíte se jich ale zříkat ani v zimě.V létě patří bylinky k nejvděčnějším užitkovým rostlinám, protože mají minimální nároky […]

Letní lupení
V poslední době se výrazně změnil pohled na syrovou stravu. Nemusíte jíst zrovna „raw food“, větším podílem syrové zeleniny si přesto zlepšíte svůj zdravotní stav i váhu.Listová zelenina je k jídlu za syrova ideální. Její […]

Food styling aneb jak naaranžovat jídlo
Jídlo z celkového zážitku nemusí být to hlavní, dojem a pocity utváří vše okolo, tedy prostřený stůl, květiny, atmosféra (svíčky, hudba, vůně), správně zvolené víno. Až potom přichází zlatý hřeb v podobě menu. Nicméně vše musí ladit, jedno bez druhého nebude fungovat.

Rozhovor s expertkou na jedlé kvítí a býlí
V minulém čísle jsme si povídali s floristkou o květinách a kyticích pěkných na pohled. Zkusme se nyní podívat na rostliny z trochu jiného úhlu a zaměřit se na květy, které nám mohou poskytnout i […]