jidlo

Hovězí vývar
Recepty

Od babiččina hovězího vývaru až k vietnamské Pho. Tradiční a exotické recepty pro každou kuchyni

Silný poctivý domácí vývar není jakákoliv polévka, a proto ho neuvaříme s kupovaným bujónem v kostce. Nejlepší poctivé vývary umí zpravidla babičky. Poctivé domácí vývary si budou v české kuchyni vždy držet své přední místo – jsou skvělé jako základ do omáček, polévek a do rizota.

Variace zeleniny
Recepty

Zeleninové variace: Okouzlující pokrmy pro moderní gurmány

Inspirace na lahodné pokrmy plné čerstvosti a vitamínů z lokálně pěstované zeleniny a ovoce. Pestrý salát s brambory, chřestem a hráškem, lehké těstoviny prima vera, výtečné kuřecí maso s bylinkovým pestem či krémová polévka z pórku a hrášku. Vše je krásně barevné, zdravé a hlavně chutné.

Přátelé grilují maso
Recepty

Jednoduché recepty na grilování masa, sýrů a zeleniny

Grilování je nejen oblíbenou letní aktivitou, ale je to také skvělý způsob, jak si vychutnat výborné jídlo, a přitom posedět s přáteli či rodinou. Ať už patříte mezi „grilovací“ začátečníky nebo profesionály, zde najdete jednoduché recepty na dokonalé grilované pokrmy.

Jak upéct vepřové maso
Recepty

Užitečné tipy, jak upečete vepřové maso, aby bylo chutné a voňavé

Jestli vás zajímá odpověď na otázku, jak upéci to nejchutnější vepřové maso, jste na správném místě. V článku probereme všechno podstatné, aby vás výsledek okouzlil nejen chutí, ale i vůní a texturou.

Skladování nedojezených jídel v lednici
Recepty

Ohřívání zbytkových jídel může ohrozit vaše zdraví. Vyhněte se při tom nejčastějším chybám!

Zbytky z připravených jídel mohou být záchranným lanem, když nevíte, co máte uvařit, nemáte čas nebo nové potraviny. Zužitkovat jídla, která jste vařili dny předtím, do posledního zbytku je nejen ekologické, ale i ekonomické. Avšak je třeba vědět, jak na to, a naučit se umění přihřívat zbytky jídla.

Domácí vejce
Recepty

Znáte test čerstvosti vajíček? Víte, jak se mají správně skladovat a jak dlouho vám doma vydrží?

Vajíčka by měla být v každé lednici. Uděláte z nich rychlý a výživný pokrm na snídani či na svačinu, potřebujete je při zapékání, pečení, do večerní omelety se zeleninou. Dalším kladem je, že při dobrém skladování vydrží dlouho, i když ne neomezeně. Jak dlouho tedy vajíčka opravdu vydrží? Jak zjistit, zda jsou stále v pořádku?

Bylinky_1.jpg
Zahrada

Bylinky stále po ruce

Od jara do podzimu můžete v kuchyni využívat čerstvé zelené bylinky z vlastní zahrádky nebo balkonu. Nemusíte se jich ale zříkat ani v zimě.V létě patří bylinky k nejvděčnějším užitkovým rostlinám, protože mají minimální nároky […]

Lupeni_1.jpg
Zahrada

Letní lupení

V poslední době se výrazně změnil pohled na syrovou stravu. Nemusíte jíst zrovna „raw food“, větším podílem syrové zeleniny si přesto zlepšíte svůj zdravotní stav i váhu.Listová zelenina je k jídlu za syrova ideální. Její […]

Jídlo v hlavní roli. Rustikální pokrmy v podobě nejrůznějších steaků, krkoviček, ale i pizzy nebo foccacii nejlépe vyniknou na prkénku. Můžete na nich podávat třeba i výběr sýrů. FOTO THINKSTOCK
Kuchyně

Food styling aneb jak naaranžovat jídlo

Jídlo z celkového zážitku nemusí být to hlavní, dojem a pocity utváří vše okolo, tedy prostřený stůl, květiny, atmosféra (svíčky, hudba, vůně), správně zvolené víno. Až potom přichází zlatý hřeb v podobě menu. Nicméně vše musí ladit, jedno bez druhého nebude fungovat.

Jedle_2.jpg
Recepty

Rozhovor s expertkou na jedlé kvítí a býlí

V minulém čísle jsme si povídali s floristkou o květinách a kyticích pěkných na pohled. Zkusme se nyní podívat na rostliny z trochu jiného úhlu a zaměřit se na květy, které nám mohou poskytnout i […]