Recepty vaření

Krémová houbová polévka nebo lahodná smaženice? Podzimní recepty, které provoní domov a zahřejí duši
Houbaření patří v Česku k nejoblíbenějším koníčkům a právě teď, kdy je sezóna v plném proudu, lesy nabízejí spoustu úlovků. Košíky se plní hřiby, bedlami, liškami i masáky a doma z nich pak vznikají ty nejlepší jídla. Ať už chodíte na houby jen občas, nebo patříte mezi vášnivé houbaře, dvě klasiky byste si měli vždycky připravit – poctivou houbovou polévku a voňavou smaženici.

Paprika v hlavní roli: 6 receptů z celého světa
Papriky nejsou jen surovina na lečo nebo plněné lusky. V různých koutech světa se používají od sladkých dezertů přes jemné omáčky až po exotické směsi koření. Objevte originální recepty, které vás zavedou na Blízký východ, do Karibiku nebo až do Indie – a ukažte paprice novou tvář.

Už opravdu nevíte, co s ní? 6 rychlých a netradičních receptů z cukety
Cuketa je jedna z nejvděčnějších letních plodin. Umí být jemná i výrazná, sladká i slaná. Zapomeňte na klasické cuketové placky nebo grilované plátky – přinášíme originální nápady, jak tuto zeleninu využít jinak.

Nadýchaná borůvková bublanina jako od babičky
Šťavnaté borůvky v objetí jemného, voňavého těsta. Tak vypadá dezert, který provoní celou vaši kuchyň a vrátí vás do dětství i prázdnin strávených u babičky. Tato bublanina je navíc snadná na přípravu, k tomu krásně nadýchaná a samozřejmě skvěle chutná. Stačí pár minut práce a máte na stole vynikající moučník třeba k odpolední kávě.

Tradiční české jídlo se probojovalo do top 100 nejlepších na světě. Není to svíčková ani česnečka
Prestižní žebříček TasteAtlas Awards každoročně porovnává stovky tradičních jídel z celého světa. Výsledky vycházejí z více než milionu recenzí a hodnocení od lidí, kteří daná jídla opravdu ochutnali. V aktuálním žebříčku 2024/25 se mezi stovku nejlepších dostalo i jedno české jídlo – i když jen těsně.

Ledové kostky s bylinkami pro letní drinky, které ohromí vaši návštěvu
Léto je v plném proudu a s ním přichází i touha po něčem studeném, co nás trochu ochladí. Ano, obyčejné kostky ledu umí udělat svou práci, ale když jim dáme trochu nápadu a přidáme do nich bylinky, máme najednou nejen osvěžení, ale i malý kousek krásy na každém stole. Já jsem si výrobu bylinkových ledových kostek zamilovala hlavně proto, že je to jednoduché, rychlé, a navíc dokážou povznést obyčejnou vodu nebo limonádu na úplně jinou úroveň.

Rozhovor s Renátou Fučíkovou: V kuchyni u jedné z nejlepších českých ilustrátorek dětských knih
V čase vánočním je tady speciální díl Kuchyň dělá člověka s výjimečnou ženou jménem Renáta Fučíková. Její jméno jistě znáte, je to velice talentovaná ilustrátorka knih a pohádek pro děti. Ale kromě toho je již osmým rokem autorkou vánočních motivů porcelánu věhlasné německé značky Rosenthal. Renátu jsme navštívili v jejím bytě v centru Prahy. Tak vítejte a veselé Vánoce!

Domácí bujon bez konzervantů: Dosáhněte intenzivní chuti a zdraví v každé lžíci!
Domácí bujon je skvělým základem pro mnoho chutných jídel, jako jsou polévky, omáčky či rizoto. Na rozdíl od kupovaných variant neobsahuje žádné konzervační látky a je bohatší na chuť. Pokud se chcete naučit, jak si ho snadno připravit doma, přinášíme vám 5 praktických tipů, které zaručí výborný výsledek.

Recepty na jednoduché přírodní super čističe
Co dělat, když chcete mít čistý a voňavý domov, ale nechcete používat chemické přípravky plné agresivních látek a umělých, výrazných vůní? Stejně jako naše prababičky se poohlédněte v kuchyni.

Food styling aneb jak naaranžovat jídlo
Jídlo z celkového zážitku nemusí být to hlavní, dojem a pocity utváří vše okolo, tedy prostřený stůl, květiny, atmosféra (svíčky, hudba, vůně), správně zvolené víno. Až potom přichází zlatý hřeb v podobě menu. Nicméně vše musí ladit, jedno bez druhého nebude fungovat.