Atypický podkrovní byt s velkorysou výškou a příjemnou terasou

Atypický podkrovní byt s velkorysou výškou a příjemnou terasou ležel „na pultu“ developera celých pět let. Na vině byla možná nešťastně řešená koupelna a strach ze šikmin, ale své sehrála i přemrštěná cena. A tak tam čekal, než přišla jeho chvíle, sleva, velkorysá majitelka a kouzelné víly ze studia Mooza, které vychytaly všechny jeho mouchy a vtiskly mu moderní, hravý ráz.
Reklama

Byt, který vznikl stavebními úpravami podkroví staršího činžovního domu v pražských Vršovicích, byl připraven k prodeji jako holobyt s hotovými sádrokartonářskými pracemi, laminátovou podlahou, dveřmi a schodištěm na terasu. Poslední tři zmíněné prvky nesly každý jiný dřevěný dekor, což asi také mohlo pár zájemců odradit. Tvůrčí duo Mooza však z tohoto „nedostatku“ udělalo přednost a architekti zvolili veškeré další vybavení v dekoru „koláže“ různých dřevěných dýh – v podobných odstínech, jaké najdeme na podlaze nebo na dveřích (různě mořená třešeň a ořech).

Z kuchyňské linky vybíhá pultík, který slouží pro pohotovostní sezení, jako prodloužení pracovní plochy, popřípadě pro rychlou snídani.

Z kuchyňské linky vybíhá pultík, který slouží pro pohotovostní sezení, jako prodloužení pracovní plochy, popřípadě pro rychlou snídani. Původně uvažované řešení kuchyně (viz půdorys č. 1) bylo nepraktické a trpělo nedostatkem úložných prostor. FOTO DANO VESELSKÝ

„Mým nejoblíbenějším místem je rozhodně lenošící koutek pod oknem v kuchyni, která je pro mě centrem bytu.“
Pavla, majitelka

Konzervativní ráz skříněk z tmavé dýhy narušily veselé prvky v podobě tabulové stěny za linkou a podokenní lavice, jejíž sokl je rovněž natřen černou tabulovou barvou.

Konzervativní ráz skříněk z tmavé dýhy narušily veselé prvky v podobě tabulové stěny za linkou a podokenní lavice, jejíž sokl je rovněž natřen černou tabulovou barvou. Majitelka tak může kreativně měnit podobu své kuchyně klidně každý den. FOTO DANO VESELSKÝ

Na prvním místě úložné prostory

V bytě původně chyběly jakékoli úložné prostory. První přání majitelky proto znělo: vytvořit co nejvíce úložného prostoru, ale zachovat vzdušnost bytu, nezahltit ho nábytkem. A také co nejefektivněji využít nízké i vysoké stropy. Architektky naplnily tyto požadavky do posledního puntíku. Skříňky vměstnaly doslova do každého koutu. Většina vybavení vznikala na míru v truhlářství Koupil ve Valšově. Kuchyně, veškeré úložné prostory, jídelní stůl i dřevěné prvky v koupelně. Také zrcadlo za umyvadlovou skříňkou, které je umístěno pod jednou ze šikmin, bylo vyrobeno na míru. Zbytek zařízení je umně namíchaným mixem originálních, designových kousků a nábytku z běžné obchodní nabídky. „Na holky z Moozy jsem měla skvělé reference z několika zdrojů. Líbilo se mi, že si na nic nehrají a mají určitou pokoru. Zároveň ze sebe hned na první schůzce začaly sypat nápady a měla jsem pocit, že se hezky doplňují. Když jsem viděla první návrhy, byla jsem nadšená. Občas nás až nějaký řemeslník postavil zpátky na zem a projekt se upravoval za běhu. Ale pocit nadšení mě neopustil doteď − neutrální tóny, dřevo, černá tabulovka v kuchyni, spousta skříní, které do interiéru krásně zapadly a nijak ho nenarušily, to vše si mě získalo,“ popisuje majitelka Pavla.

Pod šikminu do nejnižšího místa v obytném prostoru architektky umístily sezení s pohodlnou a přestavitelnou pohovkou BonBon od Feydomu, tu si vybrala sama majitelka.

Pod šikminu do nejnižšího místa v obytném prostoru architektky umístily sezení s pohodlnou a přestavitelnou pohovkou BonBon od Feydomu, tu si vybrala sama majitelka. „Líbí se mi, že je jednoduchá, flexibilní a splňuje vše, co jsem chtěla − je pohodlná, dá se různě přestavovat včetně dvojlůžka pro návštěvy a hlavně se vejde do omezeného prostoru.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Zde měla původně být obýváková stěna – sedačka otočená směrem k ní byla plánována do místa, kde nyní trůní velkorysý jídelní stůl.

Žíhaná laminátová podlaha předurčila podobu většiny vybavení. Odstíny v ní obsažené inspirovaly architektky ke hře s dřevěnými dekory.

Žíhaná laminátová podlaha předurčila podobu většiny vybavení. Odstíny v ní obsažené inspirovaly architektky ke hře s dřevěnými dekory. Majitelka měla původně trochu obavy, aby to nebylo „přes čáru“. Architektky s ní v průběhu vše konzultovaly a nakonec je z výsledku nadšená. FOTO DANO VESELSKÝ

Prostorový hlavolam

Umístění postele a šatní skříně do stísněné ložnice, kde je většina stěn zkosených, byl jeden z největších oříšků. Architektky měly oprávněné obavy, že v takovém případě by majitelka každé ráno vstávala s boulí na hlavě. Řešením pro ložnici nakonec bylo obrácení postele o 180° hlavou směrem do místnosti, kde je nejvyšší světlá výška.

I když ložnice pod střechou prostorem zrovna neoplývá, šikovným architektkám se sem vešly dvě nízké komody po celé délce jedné ze šikmin a stejně tak klasická ložnicová vestavná skříň.

I když ložnice pod střechou prostorem zrovna neoplývá, šikovným architektkám se sem vešly dvě nízké komody po celé délce jedné ze šikmin a stejně tak klasická ložnicová vestavná skříň. Ta se s nedostatkem centimetrů vypořádala specifickým zavíráním – skládacími dveřmi. FOTO DANO VESELSKÝ

Schodiště na terasu je ústředním prvkem obytného prostoru.

Schodiště na terasu je ústředním prvkem obytného prostoru. V případě velké párty poslouží i k sezení. FOTO DANO VESELSKÝ

Světlé dřevěné prvky na schodech příliš nekorespondují s ostatními původními dekory dřeva (podlaha, dveře, trámy).

„Malý“ kousek nebe. Z prostorné, vzdušné terasy je působivý výhled na okolní zástavbu, v podstatě 360°.

„Malý“ kousek nebe. Z prostorné, vzdušné terasy je působivý výhled na okolní zástavbu, v podstatě 360°. FOTO DANO VESELSKÝ

Přestože je relativně malý, byt nepůsobí stísněným dojmem. Může za to vysoký strop a dostatek přirozeného světla. FOTO DANO VESELSKÝ

Přestože je relativně malý, byt nepůsobí stísněným dojmem. Může za to vysoký strop a dostatek přirozeného světla. FOTO DANO VESELSKÝ

Malé změny, velký rozdíl

Koupelna doznala jistých dispozičních změn. Byla sice poměrně prostorná, ale původně plánované umístění plynového kotle a pračky nebylo zrovna praktické, stejně tak zbytečně velká vana zabírala místo a chyběl sprchový kout. Toho se však nová majitelka nechtěla vzdát, a tak Klára s Petrou dispozici chytře upravily. Pračku s kotlem přesunuly ke stěně v zadní části místnosti a schovaly je za posuvná dvířka, místo kotle umístily skříňku s umyvadlem. Vanu vyměnily za užší, kompaktnější model a tak u protilehlé stěny vzniklo dostatek místa pro minimalistický sprchový kout.

Obdélníková kompaktní vana nahradila původní developerovu rohovou. Díky tomu v místnosti vznikl dostatek prostoru pro sprchový kout, jenž si majitelka moc přála. FOTO DANO VESELSKÝ

Obdélníková kompaktní vana nahradila původní developerovu rohovou. Díky tomu v místnosti vznikl dostatek prostoru pro sprchový kout, jenž si majitelka moc přála. FOTO DANO VESELSKÝ

V koupelně si architektky také šikovně poradily se šikminou.

V koupelně si architektky také šikovně poradily se šikminou. Umístily pod ní umyvadlo a ze zrcadla vyrobeného na míru nechaly „vyrůst“ podmítkovou baterii. Výsledek tak působí velmi čistě. FOTO DANO VESELSKÝ

„To, co z koupelny holky dokázaly nakonec vykouzlit, je pro mě jeden z největších úspěchů celého projektu.“
Pavla, majitelka

Mezi vanou a koutem zbyl díky změnám dostatek místa na pohyb.

Mezi vanou a koutem zbyl díky změnám dostatek místa na pohyb. Za posuvnými dvířky se skrývá technické zázemí koupelny – kotel, pračka i věci na úklid. FOTO DANO VESELSKÝ

Půdorys dle developera

Půdorys dle developera

Půdorys aktuálního stavu

Půdorys aktuálního stavu

Mooza Architecture
Ing. arch. Petra Bíšková,
Ing. arch. Klára Císařovská
www.mooza-arch.cz

text DOMINIKA ZÁVESKÁ
foto DANO VESELSKÝ
zdroj časopis HOME 9/2015, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat