Zdroj: Šárka Hasara

Barevný byt s mentolovou kuchyní ve starém činžovním domě v Brně

15. 08. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Mladá rodina si přála bydlet tak, aby byli její členové co nejvíce spolu, když jsou doma. Přání jim splnila Ing. arch. Iva Zezulová z brněnského architektonického studia IAK. Ta kromě úpravy dispozic bytu navrhla interiér barevný, veselý a vzdušný.

Téměř stoletý brněnský činžovní dům, v němž se nachází tento byt, dýchá atmosférou první poloviny minulého století. Je to i zásluhou ostatních majitelů bytů, kteří o dobrý stav původních prvků náležitě pečují. Procházejí se tak i dnes po původním schodišti, podestách pokrytých sto let starou mozaikovou dlažbou, která stále slouží ve své někdejší kráse, používají původní domovní schránky…

Přečtěte si také:
Kouzelný interiér bytu ve vinohradském činžovním domě

Je tak pochopitelné, že úcta k nezaměnitelné atmosféře celého domu se ze společných prostor přelévá i do jednotlivých bytů. V jednom z nich spokojeně žije čtyřčlenná rodina. Prostor postupně přirozeně prošel většími i menšími úpravami.

Zrekonstruovaný starši byt v barvách s dřevěným nábytkem

V hlavní obytné místnosti upoutá mentolová kuchyně. Zdroj: Šárka Hasara

Při té poslední se sice změnila někdejší dispozice bytu, zachováno ale zůstalo množství původních, nadčasových detailů i materiálů – okna, dveře, parketové podlahy, fabiony nebo část osvětlení. Těmto prvkům dává vyniknout celková jednoduchost stylu, v němž je byt nově zařízen. Zpestření nanejvýš elegantního celku zajišťují barvy, které byly mezi počátečními přáními investorů.

Parketová podlaha v hale plynule přechází do velké otevřené místnosti, která slouží jako kuchyň, obývák a jídelna, ale také trochu jako herna, čítárna a odpočívárna.

Jak už bylo řečeno, rodina si přála především vytvořit dostatek místa, kde by mohli všichni její členové trávit co nejvíce času společně. Výsledek? „Největší část téměř stometrového bytu představuje otevřený společný prostor, který je centrem dění v domácnosti. V rámci dispozice se dále nachází rodičovská ložnice a dětský pokoj prozatím společný oběma dětem, který je však do budoucna připravený na rozdělení na dvě samostatné místnosti.

Zrekonstruovaný starši byt v barvách s dřevěným nábytkem

Velký a funkční obývací prostor, ve kterém by mohla rodina trávit společný čas, byl důležitým požadavkem majitelů bytu. Dominuje v něm mentolově zelená barva, kterou najdeme na obou stranách místnosti jak na lince, tak na obývací stěně. Zdroj: Šárka Hasara

Důležitým prvkem dispozice je vstupní hala, z níž se jednak vchází do zmíněných tří místností, jednak je v jejím středu situována jedna ze dvou koupelen,“ popisuje dispozici Ing. arch. Iva Zezulová. Parketová podlaha v hale plynule přechází do velké otevřené místnosti, která slouží jako kuchyň, obývák a jídelna, ale také trochu jako herna, čítárna a odpočívárna.

Přečtěte si také:
Veselý a rozmanitý byt v činžovním domě v Holešovicích

V hlavní obytné místnosti upoutá mentolová kuchyně a obývací stěna ve stejném materiálovém a barevném provedení na protější straně, které zabírají stěnu v celé její šířce i výšce. Mezi nimi se pak odehrává veškerý společenský život. U kuchyňské linky netráví čas jen maminka, děti jí občas pomáhají, a to i radou, sedí přitom na kuchyňském ostrůvku a pohupují nohama. U velkého stolu se jí, ale také se tu parádně maluje, hraje pexeso nebo skládají puzzle. Pohovka částečně zasunutá v obývací stěně je ideální pro odpočinek – můžete tu číst, povídat si, odpočívat po dobrém jídle nebo sledovat, co se děje v kuchyni. Nechcete-li sedět, pak hurá na zem.

Pokud jde o použití dlaždic v koupelnách, obložené jsou všechny stěny a obklad sahá
až ke stropu. Vzniká tak dojem většího prostoru.

architektka Iva Zezulová

Velikou výhodou pro rodinu jsou dvě koupelny. Bílá koupelna je určena pro běžný denní provoz. Pro úsporu místa jsou v ní posuvné dveře. Vybavena je úsporněji, k dispozici je tu pouze umyvadlo a sprchový kout, větrání zajišťuje větráček. Proti tomu druhá koupelna, situovaná v sousedství dětského pokoje a vstupní haly, se nese ve výrazné žluté barvě a najdete v ní vše nezbytné ‒ umyvadlo, vanu a toaletu, přirozené odvětrání i přísun denního světla je zajištěno oknem. V obou místnostech zvyšuje komfort podlahové vytápění. Keramická mozaika RAKO v koupelnách je navíc nenásilnou reakcí na dochovanou původní mozaiku na chodbách činžovního domu, která pochází ze sortimentu stejné značky, je však o téměř sto let starší.

Zrekonstruovaný starši byt v barvách s dřevěným nábytkem

Promyšlené jsou zde i skryté úložné prostory. Nacházejí se při jedné ze stěn za posuvnými dveřmi vestavěné skříně a ze dvou stran obklopují i „bílou“ koupelnu obloženou jednoduchými keramickými dlaždicemi. Zdroj: Šárka Hasara

Práce s barvami v podání architektky

Barvy jsou pro tento interiér velmi důležité, pro kýžený efekt ale architektka každé ponechala vlastní prostor – mentolové hlavní obytnou místnost, tyrkysové předsíň, žluté koupelnu. Tyto svébytné odstíny jsou v jednom prostoru kombinovány jen s neutrální bílou nebo barvou dřeva – na podlaze či na nábytku vyrobeného mj. z březové překližky.

Přečtěte si také:
Krásný byt v činžovním domě aneb jak bydlí Jana Bernášková

Z té je zhotovena skříňka v bílé koupelně, jídelní stůl, kuchyňský ostrůvek, záda obývací stěny i kuchyňské linky. Za kuchyní chrání překližku před znečištěním deska z čirého skla. Pomyslnými třešničkami na dortu jsou pak detaily, např. na míru vyráběné úchyty u kuchyňské linky či vyfrézované půlkruhové otvory u skříní ve vstupní hale.

Zrekonstruovaný starši byt v barvách s dřevěným nábytkem

Už v hale příchozí přivítá sympatický barevný prvek v podobě tyrkysového botníku s věšákovou stěnou, do níž se odkládají právě nošené svršky. Zdroj: Šárka Hasara

Profil

NEMOVITOST

Byt s rozlohou téměr 100 m2 ve starém činžovním domě, Brno

AUTORKA PROJEKTU

Ing. arch. Iva Zezulová z architektonického studia IAK

Redakčně zpracovala: Lucia Blažiová

Foto: Šárka Hasara

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Design interiérů
Tagy: barvy v interiéru byty v Brně dřevěné parkety koupelny kuchynské linky modulový nábytek rekonstrukce starších domů
Sdílejte článek

Diskuze