Kouzelný interiér bytu ve vinohradském činžovním domě

Když jsem vystoupala po kamenném schodišti do jednoho z bytů ve vinohradském činžovním domě z počátku 20. století, vydechla jsem. Samozřejmě mi daly trošku zabrat schody, ale hlavně mě okouzlil interiér, který nenavrhoval architekt, ale módní návrhářka.
Reklama
K realizaci přistupovala její autorka s maximální zodpovědností k historii a snažila se bytu vrátit zpět původního ducha. Některé části zařízení bylo možné restaurovat, někdy bylo nutné nechat vyrobit repliky. Se stejným smyslem pro detail pak vybírala i nábytek. Pohovka je vyrobená podle jejího návrhu firmou Češpivo. FOTO JIŘÍ HURT

K realizaci přistupovala její autorka s maximální zodpovědností k historii a snažila se bytu vrátit zpět původního ducha. Některé části zařízení bylo možné restaurovat, někdy bylo nutné nechat vyrobit repliky. Se stejným smyslem pro detail pak vybírala i nábytek. Pohovka je vyrobená podle jejího návrhu firmou Češpivo. FOTO JIŘÍ HURT

Obývací pokoj se koupe v záplavě denního světla. Ale i po setmění je díky pečlivému výběru osvětlení vidět na starý psací stůl, autorkou realizace navržený kovový regál, nebo původní trubkové křeslo s koženým sedákem od Mart Stam. FOTO JIŘÍ HURT

Obývací pokoj se koupe v záplavě denního světla. Ale i po setmění je díky pečlivému výběru osvětlení vidět na starý psací stůl, autorkou realizace navržený kovový regál, nebo původní trubkové křeslo s koženým sedákem od Mart Stam. FOTO JIŘÍ HURT

Střih

Když víte, že hlavou i srdcem rekonstrukce je Alexandra Pavalová z Timoure et Group, očekáváte vkus a soulad. Trošku jste ale zvědaví, jak si oděvní designérka poradila s dispozicí a technickými řešeními. Hned, jak vstoupíte do bytu, si můžete oddechnout. Alexandra, která založila oděvní značku spolu s Ivanou Šafránkovou v roce 1992, si totiž může od oděvních kolekcí odskočit klidně i k navrhování bytů. Rozumí si nejen s módou, ale dokáže se vypořádat i s architektonickými výzvami. Tou vinohradský byt rozhodně byl.

Čekala ji velmi obvyklá situace. Původní měšťanské byty dostaly v době socialistického pohrdání vším, co bylo vnímané jako buržoazní, pěkně za uši. Původní prvky se buď nezachovaly vůbec, nebo byly zničené či zbyly jen fragmenty. Stejné to bylo i na Vinohradech. Alexandra Pavalová přistoupila k rekonstrukci s jasným cílem – zachovat původní prvky a upravit dispozici tak, aby vyhovovala požadavkům na moderní bydlení. Začalo se tedy bourat, stavět a repasovat.

Renovací prošly kazetové dveře, obložky, špaletová okna i kazetové deštění pod okny. Ty historické prvky, které se nedochovaly, byly doplněny replikami tak, aby dotvořily stávající zařízení a celkový ráz interiéru. Strop dostal novou štukovou výzdobu, která reflektuje dobové dekorace v domě a zároveň kopíruje novou dispozici. Stejně jako štuky patří do takového typu stavby i fabiony, takže řemeslníci si dali záležet na měkkých oblých přechodech mezi příčkami a stropy. Otevřená obývací zóna vzniklá odstraněním příčky mezi dvěma místnostmi nabízí velkoryse dimenzovaný prostor pro pár s odrostlými dětmi. Předsíň a koupelna jsou menší, ale velikostí přesně odpovídají provozu v domácnosti dvou lidí.

Nástěnné lampy jsou variací na atypická svítidla navržená Sašinou sestrou, architektkou Danielou Polubědovovou. Komoda je vyrobená na míru z tmavým voskovým olejem napuštěné březové překližky a kovu. FOTO JIŘÍ HURT

Nástěnné lampy jsou variací na atypická svítidla navržená Sašinou sestrou, architektkou Danielou Polubědovovou. Komoda je vyrobená na míru z tmavým voskovým olejem napuštěné březové překližky a kovu. FOTO JIŘÍ HURT

Kuchyně nabízí opravdu velkorysý úložný prostor, ač nepůsobí nijak masivním dojmem. Je to i díky jemné kresbě dřeva, tenké pracovní desce z materiálu Kompakt a volbě bílých horních skříněk. Podle Sašina návrhu ji vyrobila firma Dyzyk. FOTO JIŘÍ HURT

Kuchyně nabízí opravdu velkorysý úložný prostor, ač nepůsobí nijak masivním dojmem. Je to i díky jemné kresbě dřeva, tenké pracovní desce z materiálu Kompakt a volbě bílých horních skříněk. Podle Sašina návrhu ji vyrobila firma Dyzyk. FOTO JIŘÍ HURT

Kompletace

Dispozici bytu realizovala Alexandra Pavalová tak, aby do něj bylo možné umístit co nejvíce vestavných úložných prvků, které by zároveň nezmenšovaly obytnou plochu bytu a minimálně zasahovaly do prostoru. Stejně pojatá je i dostatečně velká kuchyňská linka s množstvím úložných prostor. Vyrobená je na míru z březové překližky napuštěné černým olejem, kterou doplňuje bílý matný lak na horních skříňkách. Designérka ji navrhla tak, aby plynule navázala na jídelnu a obývací pokoj a zároveň zabírala co možná nejmenší plochu. Důraz byl opět kladen na vytvoření maximálního možného úložného prostoru.

Krásná partie je sehraná i s osvětlením. Ve dne má byt dostatek přirozeného světla díky své orientaci a za tmy si mohou jeho uživatelé vybrat, jestli dají přednost plnému osvětlení, nebo se ponoří do polostínu soukromějších zón. Alexandra si dala záležet na tom, aby vytvořila otevřený, vzdušný prostor, ve kterém budou jednotlivé zóny plynule napojeny a propojeny. K tomu využila i podlahové krytiny. V ložnici ponechala původní parkety, které prošly renovací, a v hlavním obytném prostoru je doplnila o klasické dubové parkety druhé jakosti, které více odpovídají kresbě a kvalitě dřeva těch původních. Sjednotila je tvrdým voskovým olejem s bílým pigmentem. V předsíni a koupelně použila hexagonální dlažbu Wincklemans NOIR od značky Archtiles. Celá podlahová plocha je ukončena dřevěnou bílou profilovanou lištou, která navazuje na původní dřevěné prvky.

Jednoduše zařízená ložnice pojme i obrovskou vestavěnou skříň, která zároveň funguje i jako zvuková izolace. FOTO JIŘÍ HURT

Jednoduše zařízená ložnice pojme i obrovskou vestavěnou skříň, která zároveň funguje i jako zvuková izolace. FOTO JIŘÍ HURT

Koupelna není příliš velká, ale svému účelu slouží dokonale. Ve sprchovém koutě a nad umyvadlem je použita epoxidová stěrka, ostatní stěny jsou natřené voděodolným bílým nátěrem. Matné ultratenké umyvadlo Thin z materiálu Rockstone, a baterie Minimal z matného broušeného nerezu dotváří celkový dojem. FOTO JIŘÍ HURT

Koupelna není příliš velká, ale svému účelu slouží dokonale. Ve sprchovém koutě a nad umyvadlem je použita epoxidová stěrka, ostatní stěny jsou natřené voděodolným bílým nátěrem. Matné ultratenké umyvadlo Thin z materiálu Rockstone, a baterie Minimal z matného broušeného nerezu dotváří celkový dojem. FOTO JIŘÍ HURT

Martinin pohled

Tohle je byt, kde bych se hned usadila a žila spokojeným životem člověka, který už vychoval děti a teď, právě v tenhle moment má už nárok na nikdy nekončící pohodlí. Tady bych se povalovala na k lenošení vyloženě lákající pohovce, vařila několikachodové večeře nebo začala psát povídky u starého psacího stolu. Krásně sladěný, vzdušný, pohodlný, praktický interiér, který si na nic nehraje. Příjemně navržený a sladěný nábytek, dobře zvolené osvětlení a místa tak přesně akorát, aby se člověk necítil opuštěný, když je doma sám, ani utlačovaný, když má společnost. Úložného prostoru tolik, že můžete všechno, co máte, uskladnit tam, kde to budete za pár týdnů logicky hledat, a přitom jím není interiér nijak omezován. Značku Timoure et Group znám zdálky, ale rozhodně ji hodlám prozkoumat zblízka. Myslím, že bude stejně pohodlná, přirozená, praktická a návyková jako interiér, který Saša na Vinohradech vytvořila.

byt v činžovním domě

obytná plocha 74 m²

dispozice 2 + kk

lokalita Praha Vinohrady

TEXT MARTINA PAULOVÁ
FOTO JIŘÍ HURT
ZDROJ časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat