Byt promyšlený do detailů

Byt promyšlený do detailů

02. 01. 2013
Diskuze (0)
Sdílet

Na první pohled čistý, elegantní minimalismus, bez zbytečného nábytku a doplňků. Když se však podíváte blíž, zjistíte, že interiér promyšlený do posledního detailu poskytuje překvapivě hodně úložného prostoru a fíglů, které dělají život jeho obyvatel komfortním. Tak […]

Na první pohled čistý, elegantní minimalismus, bez zbytečného nábytku a doplňků. Když se však podíváte blíž, zjistíte, že interiér promyšlený do posledního detailu poskytuje překvapivě hodně úložného prostoru a fíglů, které dělají život jeho obyvatel komfortním. Tak to vypadá, když si architekt navrhuje bydlení sám pro sebe a není limitován žádnými, často nesmyslnými požadavky investora.

Na začátku tohoto projektu byl starý zdevastovaný byt zralý na přestavbu. Byl však na dobrém místě a s dobrým výhledem, a proto se vyplatilo investovat do jeho kompletní rekonstrukce. Základním úkolem bylo navrhnout dostatek úložných prostorů pro dva lidi a zároveň nezaplnit celou volnou podlahu, jejíž celková plocha je jen 51 m². Architekt proto navrhl každý kus nábytku přesně na míru. V obývacím pokoji část nábytku zavěsil na stěnu, aby příliš neukrojil z výměry podlahové plochy. Z dispozičního hlediska se nic zásadního neudálo. „Kromě rekonstrukčního klišé – vybourání příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem – jsme vyřešili jen vstupní prostory a koupelnu. V novém prostoru jsme tak získali místo na chodbu, šatnu, koupelnu a také samostatnou prádelnu. V interiérech je pro nás důležitá elegance a střídmost materiálů. Parkety i část nábytku jsou proto z bukového dřeva, bílá je kuchyň, stěny, záclony i okna, šedé jsou obklady, sedačka a postel. Prostoru ve dne dominuje jediný barevný prvek – zelená stěna v obývacím pokoji, která je zarostlá živou rostlinou,“ říká Rudolf. 

Obývací pokoj s ukrytou barevností
V malém bytě, kde se předpokládá soužití dvou lidí podobného věku s podobným rytmem života, nemá smysl prostor zónovat a dělit na ještě menší celky. Naopak, je rozumné byt co nejvíce otevřít, aby denní část působila jako jeden multifunkční celek. V tomto případě je spojen obývací pokoj s kuchyní i s předpokojem. „Zařízení obývacího pokoje jsme navrhli tak, aby eliminovalo největší handicap bytu – malou podlahovou plochu. Proto jsme většinu nábytku zavěsili na stěnu. Na konzoly jsme položili pracovní část kuchyně, pracovní stůl i police pod televizi. Tímto řešením jsme dosáhli i snazší údržby bytu – pod zavěšeným nábytkem je uklízení podlahy hračkou,“ tvrdí architekt. Veškerý nábytek je účelný a obsahuje skryté úložné prostory. Ve dne působí prostor jednoduše a útulně, dominuje mu zelená rostlina na stěně za televizí. V noci se ke slovu přihlásí propracovaný systém osvětlení. Jediným tlačítkem se může změnit nálada i atmosféra celého bytu. Uživatel si může vybrat, co chce: buď silné osvětlení imitující denní světlo, náladové halogenové osvětlení nebo LED osvětlení nabízející neomezený výběr barevných odstínů.



Zařízení obývacího pokoje je zavěšené na stěně, aby opticky nezmenšovalo i tak malou plochu bytu.



Propracovaný systém osvětlení vykouzlí jediným tlačítkem atmosféru, na jakou mají majitelé v dané chvíli náladu.

Netradiční kuchyň
Jednoduchá bílá kuchyň v sobě ukrývá kromě kuchyňských spotřebičů i malé multimediální centrum – počítač, hifi komponenty a tiskárnu. „Pracovní část s kamennou pracovní deskou jsme dali na konzolu, kuchyň se tak jako by vznáší nad podlahou,“ popisuje majitel. Kuchyňské spotřebiče jsou zabudovány, hifi komponenty jsou umístěny za skleněnými dvířky. Kuchyň obsahuje vše potřebné – je tu myčka nádobí, zabudovaná chladnička s mrazákem a výrobníkem ledu, kompaktní parní trouba a digestoř vyvedená do exteriéru. „Pracovní plocha v kuchyni je rozšiřitelná o plochu za roletou – sem jsme schovali malé spotřebiče a předměty, které je třeba mít na dosah, ale ne na očích,“ doplňuje Rudolf. Povrchová úprava kuchyňských dvířek je kombinace bílé barvy v lesklém a matném vyhotovení.

Elegance kuchyně spočívá v jednoduchosti. Díky promyšleným úložným prostorům působí kuchyň mimo provoz čistě a sterilně, navzdory tomu při plném provozu poskytuje komfort díky ergonomii. V kuchyni jsou všechny spotřebiče vestavěné.

Horní skříňky jsou výklopné, kromě vrchní skříňky napravo nad deskou, ta je pro lepší přístup vyřešena jako zásuvka. Potravinová skříň je složena z nerezových zásuvek Blum. Vedle je skříňka na hifi sestavu, počítač i tiskárnu, ve spodní části jsou větší zásuvky na hrnce. Vestavěná chladnička s mrazákem Liebherr je jediná, která má ve vestavěné verzi při šířce 60 cm samostatný výrobník ledu s připojením na vodu. Vedle chladničky je plně vestavěná myčka nádobí Miele. Nerezová kuchyňská roletka po vysunutí rozšíří pracovní plochu kuchyně a slouží k uskladnění malých kuchyňských spotřebičů a předmětů potřebných při přípravě jídla, jako jsou čaje, koření nebo mikrovlnná trouba či prostor na pečivo. Pod pracovní deskou se nacházejí úložné prostory, zásuvky na příbor, odpadkový koš a kompaktní parní trouba Siemens. Digestoř Elica je vyvedena na fasádu.

Kamennou pracovní desku Zodiaq z umělého kamene navrhli tak, aby byla v jedné rovině s okenním parapetem. Pod oknem se nachází radiátor, proudění vzduchu je zabezpečeno větracími mřížkami, které jsou vyřezány přímo do desky. Pro rychlé připojení drobných spotřebičů do desky navrhli velmi praktické výsuvné elektrické zásuvky. Večer, když je skříňka osvětlená, multimediální jádro doslova září. Ovládání komponentů ve skříni zabezpečuje takzvaný IR-extender (resp. IR-repeater). Je to zařízení, které přeměňuje rádiový signál z hlavního ovladače Logitech Harmony 1100 na infračervený.
 

Malá velká chodba
Vstupní prostor bytu má pro dva lidi dostatečnou šířku 120 cm. Kromě vstupních dveří jsou zde dveře do prádelny a koupelny a jednu stěnu vyplňuje šatní skříň. S výjimkou vstupních dveří je vše navrženo i vyrobeno na míru. Skleněné dveře i skříň jsou navrženy s milimetrovou přesností na celou výšku místnosti. Dveře do koupelny i prádelny jsou taktéž zhotoveny na míru v Itálii.

Dřevěná skříň s posuvnými dveřmi je navržena tak, aby přesně zapadla do stavebního otvoru a maximálně využila jeho prostor. Materiál skříně je z přírodní bukové dýhy, stejně jako parkety. Skříň se skládá ze dvou částí. Vlevo jsou univerzální úložné prostory, vpravo prostor pro odkládání kabátů a obuvi. Skříň je navržena jako samostatný kus nábytku, což znamená, že ji není nutné uchytávat do stěn či stropu. U tohoto druhu skříně jsou vodicí lišty posuvného systému přichyceny přímo do korpusu skříně. Proti systému rolldor to má několik výhod: vrchní ani spodní lištu není nutné uchytávat do podlahy ani stropu, což zjednodušuje montáž. Rolldor má horní i spodní lištu viditelné a spodní kolejnice se může zanést prachem, což snižuje životnost a hladkost posunu dveří. U systému Hettich Top Line jsou viditelná jen křídla dveří.

Umístění pračky
V malém bytě s malým balkonem by bylo sušení prádla velkým problémem, sušička proto byla nevyhnutelností. „Pokud to situace dovolí, snažíme se praní a sušení umístit do samostatné místnosti. V tomto případě jsme spotřebiče strčili do skladu, kde nejsou na očích a ani ‚na uších‘. Kromě nich je tu místo na prádlo, prací prostředky a hifi sestavu koupelny, stejně jako i na elektrické a datové rozvaděče bytu,“ vysvětluje architekt.

„Chodbová“ koupelna 
Koupelna má úzký tvar chodby a tomu se muselo přizpůsobit celé zařízení. „Navrhli jsme sem úzké a dlouhé umyvadlo a ‚chodbu‘ ukončili sprchovým koutem. Toaleta je ukryta za posuvnými dveřmi z mléčného skla na delší straně koupelny. V koupelně jsme použili stejný obklad jako v ostatních pokojích bytu. Ozvučení zabezpečují tři voděodolné reproduktory s regulátorem hlasitosti umístěné v podhledu. Komfort koupelny doplňuje elektricky vyhřívaná podlaha a vyhřívaný zděný schůdek ve sprchovém koutě. Navzdory optické čistotě má koupelna dostatek úložných prostorů. Navrhli jsme je tak, aby nebily do očí a byly po ruce tehdy, když je jich třeba,“ vysvětluje Rudolf.

 

Chladná ložnice
Pro dobrý spánek je nutný chlad a klid – v tomto duchu je navržen design ložnice. Pokoji dominuje obložená stěna s televizí proti posteli. Na její obklad majitel použil velkoformátový gres, stejný jako v obývacím pokoji a v koupelně. Ačkoli si hodně lidí neumí představit použití téhož obložení v ložnici i koupelně, tento projekt dokazuje, že by svůj postoj mohli přehodnotit. Kámen na stěně dodává ložnici pocit chladu. V horkých dnech k příjemné teplotě přispívá i klimatizace nad postelí. Použití jednoduchých tvarů a rastrů bez dynamických prvků dodává ložnici klid a harmonii. „V ložnici si na první pohled kromě postele, bílé skříně, televize a nočního stolku nevšimnete téměř ničeho. Vše rušivé jsme zakryli nebo skryli. Do podhledu jsme ukryli reproduktory, světla i kolejnici za záclonu. Hifi systém a všechny úložné prostory jsou ve skříni,” uzavírá Rudolf.

Velkoformátový obklad na stěně ložnice dodává místnosti pocit chladu a klidu

Systém barevného osvětlení bytu spolu se zrcadlovými plochami dělá interiér výjimečným a posouvá ho do jiné, téměř snové dimenze.

Ateliér RULES architekti založil Rudolf Lesňák po působení ve Vídni. Ateliér se věnuje návrhům domů i interiérů. V architektuře klade důraz kromě estetiky i na nízké provozní náklady a použití materiálů z obnovitelných zdrojů. Nízkoenergetická řešení preferuje i v interiérech – navrhuje je promyšlené a komfortní, aby jejich budoucí majitelé při používání šetřili energií.
www.rules.sk, office@rules.sk

TEXT: Jana Veselská ve spolupráci s Ing. arch. Rudolfem Lesňákem
FOTO: Dano Veselský

Kategorie: Design interiérů Záclony do kuchyně
Tagy: byt design interier
Sdílejte článek

Diskuze