Byt s královským výhledem

Reklama

Tento byt měl kromě lokality s velkým L i další obrovskou přednost – nádherný výhled. A tak se mladý muž rozhodl akceptovat necelých 45 m2 obytné plochy jako svůj nový životní prostor. Vždyť pohled z velkoryse pojatého okna by dostal každého. A starosti s tím, aby se interiér bytu stal hodným královského výhledu, naložil na bedra architektovi

 

Architekt Rudo Lesňák byl pro tento úkol správným adeptem – je dostatečně mladý na to, aby mu nechyběly svěží nápady, jaké interiér bytu pro mladého muže potřebuje. Na druhou stranu, pokud jde o zkušenosti, není to žádný „zelenáč“. Jak sám říká, každý byt potřebuje nějaký nápad, něco, s čím se majitel identifikuje a co prostor udělá zajímavým. V tomto případě povýšil na hlavní motiv celého prostoru stěnu u schodiště. Měla mu dodat punc originality, ale přitom neměla majitele finančně zruinovat. Protože šlo o poměrně velkou plochu, musel architekt vybírat materiály i s ohledem na cenu – zvítězila překližka v kombinaci se zrcadlovou fólií, jejímž úkolem bylo prostor opticky zvětšit. „Původně působil tento minibyt opravdu stísněně – podlahová plocha bez galerie nečítá totiž ani 30 m2. Když jsem sem přišel poprvé, majitel byl na pochybách, jestli neudělal hloupost, že ho koupil. Ale nakonec se podařilo vyřešit interiér tak, že nyní je majitel opravdu spokojený a byt se mu líbí,“ říká Rudo Lesňák.



Původně navrhované zařízení obývacího pokoje, v němž se jaksi nepočítalo s jídelním stolem, architekt otočil o 90° a stůl nahradil prostorově podstatně úspornějším barovým pultem – výhled si tak můžete vychutnávat jak od snídaně, tak i ze sedačky. Na televizi tak zbylo místo před velkým francouzským oknem. FOTO: Dano Veselský

Z bytu v novostavbě přímo na nábřeží je krásný výhled. Ani interiér tohoto minimezonetu však za ním navzdory svým skromným rozměrům nezaostává. Dostalo se mu správné míry nápadů – aby nebyl fádní a stal se praktickým, a též střídmosti – aby se malý prostor nerozbil, ale naopak příjemně sjednotil. FOTO: Dano Veselský

Počítání centimetrů

Rozlohou nevelký, avšak o to vyšší byt s galerií v poschodí měl sloužit mladému muži, časem možná dvojici. Celkem logicky je dispozičně rozčleněn na hlavní denní prostor (obývací pokoj s kuchyňským koutem) ve spodním a ložnici v horním podlaží. Navzdory tomu, že je celý prostor otevřený, byt nepůsobí jako garsonka, ale díky výškovému členění spíše jako jednopokojový. „I když tady nejsou dveře, soužití dvou lidí zde může bez problémů fungovat tak, že se nebudou rušit,“ zdůrazňuje architekt.

Opticky zvětšující efekt zrcadla mezi pracovní plochou a horními skříňkami chtěl architekt zopakovat i na části stropu nad kuchyní na okraji galerie, majitel měl však obavy z čištění, a tak se nápad nakonec nerealizoval. FOTO: Dano Veselský K tmavým dřevěným parketám vybral architekt na stěnu obklad ze světlé překližky. Její přírodní povrch chrání jen tenká vrstva matného laku. Mezi kusy překližky je zrcadlová fólie – jejím úkolem bylo prostor opticky zvětšit. FOTO: Dano Veselský

Kdyby byl byt asi o dva metry hlubší, vešla by se do spodního podlaží kromě kuchyňského koutu i sedačka a jídelní stůl, na boční stěnu by se dala umístit televize… Jenže hlubší není a jídelní stůl se sem prostě nevešel. Architekt to vyřešil barovým pultem a dvěma fintami – barový pult jednak tvoří jeden kus s podnoží sedačky, jednak je sedačka otočena proti původnímu návrhu o 90°, směrem k oknu. „Tímto otočením jsme dosáhli toho, že se tady pohodlně nají dva lidé a také si tu mohou posedět s případnou návštěvou. Důsledkem této změny původního konceptu zároveň bylo to, že jsme nemohli dát televizi na boční stěnu se schodištěm, kde jsme pro ni připravili vše potřebné – i tak se tam nevešla,“ upozorňuje Rudo Lesňák.

V interiéru se téměř veškerý nábytek (kromě židlí) vyráběl na míru. „Sedačky a postele si necháváme dělat na míru i proto, že to vychází cenově lépe,“ prozrazuje architekt. „Našli jsme výrobce, který dělá téměř výhradně pro nás, a kvalita vyhotovení je opravdu perfektní, často lepší než z velkovýroby,“ dodává. FOTO: Dano Veselský

Sedačka s barovým pultem a stejně tak i jednoduchý nízký stolek s úložným prostorem jsou vyrobeny na míru. „Především do malých prostorů je problém najít nábytek s vhodnými rozměry,“ vysvětluje architekt. „Typizované prvky se většinou nedají využít. Tady totiž obvykle jde o centimetry, aby se vám vešlo vše, co potřebujete, a aby to v místnosti i nějak vypadalo. Nábytek byl proto vyroben na míru. A přitom je za podobnou cenu jako průměrná konfekce. Kdybyste si chtěli vybrat nějaké lepší značky, určitě byste za podobné zařízení zaplatili více.“



FOTO: Dano Veselský

Výhled i soukromí

Vysoká místnost s otevřenou galerií v poschodí vypadá skvěle, ale obytný prostor ve výšce má i svá úskalí. „Součástí vybavení bytu například nebyla stropní lampa, jen boční svítidla na stěnách,“ vzpomíná Rudo Lesňák. „A umístit sem centrální svítidlo byl celkem problém. Už jen vysekat drážku do stropu byla slušná kovbojka – museli jsme na to postavit lešení. Také závěs na obrovské okno nebyl jednoduchým úkolem.“ Jistě, vždyť okno má téměř stejnou velikost jako podlahová plocha bytu. Protože majitel chtěl stínění vyřešit co nejjednodušeji, závěs s rozměry divadelní opony se ovládá mechanicky. Architekt by při této výšce sice nejraději viděl elektrické ovládání, i to je však podle něj poměrně komfortní. „Elektrické ovládání by přitom v poměru k ceně tohoto obrovského závěsu celkovou sumu příliš nezvýšilo, mechanické však znamenalo méně zásahů do konstrukcí,“ vysvětluje. Stejným závěsem se dá oddělit i ložnice na galerii, aby se tu dalo vytvořit soukromí a tma, i když se dole svítí.

Protože byt je jen pár metrů nad opravdu živou promenádou, mohlo by obrovské okno narušovat soukromí. Ale když se zatáhnou závěsy, je tu klid. Závěsy jsou z kvalitní látky, tak aby opravdu zatemňovaly, s různými hi-tech úpravami, takže celková suma za jejich pořízení nebyla malá. Okno má téměř takovou plochu jako celý byt – ale právě díky němu má byt skvělou atmosféru. FOTO: Dano Veselský

Původně chtěl majitel bytu závěs jen na spodní polovině okna – obával se obrovského rozměru. „Jenže kdyby závěs v horní části okna nebyl, bylo by mu vidět z promenády až do postele,“ upozorňuje architekt. „Takto vypadá i funguje lépe a a ve spolupráci se závěsem na galerii se dá ložnice perfektně zatemnit.“ FOTO: Dano Veselský

FOTO: Dano Veselský

Aby se malý prostor příliš nerozčlenil, ale naopak sjednotil, bylo důležité vnést do celého bytu stejný rukopis. Proto architekt všude použil stejné materiály, tvarosloví nábytku i lampy. V maličké ložnici v poschodí se přitom odehrálo i podobné pootočení o 90° jako v obývacím pokoji – postel, původně plánovanou přesně proti schodům a velkému oknu, architekt obrátil čelem k boční stěně proti vestavěné skříni. „Tak působí místnost útulněji a spící se tu bude cítit příjemněji,“ vysvětluje.

Elegantní a prakticky vyřešenou koupelnu plnou světla a zrcadel dostal malý byt do vínku už při výstavbě. „Tady opravdu nebylo co dodat. Nic lepšího bych tu zřejmě nevymyslel,“ chválí nadstandardní vybavení architekt Lesňák. FOTO: Dano Veselský

Vizitka architekta:
Ing. arch. Rudo Lesňák
Ateliér Rules Architekti,
www.rules.sk

TEXT: Erika Kuhnová
FOTO: Dano Veselský
ODPOVĚDNÁ REDAKTORKA: Dominika Záveská
ZDROJ: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.
{R1}

Reklama
Reklama

Komentovat