Citlivá rekonstrukce činžovního bytu v Praze

Kombinace rokokového křesla a plastového stolku dnes už asi nikoho nepřekvapí. Požadavek na sloučení starého s novým zní při zadávání návrhů stále častěji. Popularita eklekticismu souvisí zejména s potřebou rekonstruovat starší byty tak, aby odpovídaly moderním standardům bydlení.
Reklama

Starší manželský pár se obrátil na Veroniku Brůhovou, diplomantku ateliéru Architektura IV. na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, s požadavkem na modernizaci bytu v činžovní zástavbě v Praze na Letné. Budoucí architektka dostala relativně velkorysý rozpočet − 1 200 000 Kč − a volné zadání: „Chtěli bychom provést rekonstrukci bytu tak, aby bylo obnoveno co nejvíce z vybavení a prvků, které se ještě zachovaly. Jinak máte volné ruce…“

Do bytu se vstupuje skrze vstupní halu, přivítá vás tu věšáková stěna s dobovým dekorem v pastelových tónech. Stejný najdete i na dalších místech interiéru. Vstupní dveře, přestože působí historicky, jsou ve skutečnosti replikou se soudobými bezpečnostními prvky. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Do bytu se vstupuje skrze vstupní halu, přivítá vás tu věšáková stěna s dobovým dekorem v pastelových tónech. Stejný najdete i na dalších místech interiéru. Vstupní dveře, přestože působí historicky, jsou ve skutečnosti replikou se soudobými bezpečnostními prvky. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

„Klienti měli představu, že dojde ke spojení původních a současných prvků. V návrhu byla snaha posílit atmosféru doby, ve které byl dům postaven, tedy prvních desetiletí dvacátého století. Jako hlavní téma jsem proto zvolila eklekticismus. Kombinace prvků pocházejících z různých časových období jsem použila ve spojení s jemnými tóny pastelových barev, abych tak docílila jednotného, příjemného dojmu z prostoru,“ vysvětluje Veronika.

Obývací pokoj je – stejně jako celý interiér – zařízen vzdušně a vyhýbá se „přeplácanosti“. Dlouhé závěsy a záclony podtrhují výšku stropů a prostornost celého bytu. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Obývací pokoj je – stejně jako celý interiér – zařízen vzdušně a vyhýbá se „přeplácanosti“. Dlouhé závěsy a záclony podtrhují výšku stropů a prostornost celého bytu. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Nová doba si žádá novou dispozici

Byt nacházející se v prvním nadzemním podlaží má rozlohu 75 m2. Samotná dispozice prošla při rekonstrukci poměrně velkou změnou, na jejímž konci byl světlý, útulný byt. Z původní kuchyně je nyní koupelna s vazbou na ložnici, která se nachází na jižní straně. (Z dřívější koupelny vznikla technická místnost a z původního kumbálu se stala vestavěná šatní skříň snadno přístupná z ložnice.) Kuchyň je v současnosti spojená s jídelnou a orientovaná na sever. Na kuchyň navazuje obývací pokoj, tyto dvě místnosti jsou odděleny příčkou se širokým dveřním otvorem.

Osvětlení stylového jídelního stolu vyřešila mladá architektka originálně moderní stojací lampou z dílny známé, kvalitou proslulé značky Artemide. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Osvětlení stylového jídelního stolu vyřešila mladá architektka originálně moderní stojací lampou z dílny známé, kvalitou proslulé značky Artemide. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Co nejvíce dobových detailů

Snaha zachovat autentické prvky je tu patrná nejen na rekonstruovaných stropních štucích, ale také na dřevěných zárubních dveří, nábytku a dokonce i detailech, jako jsou nově instalované retro vypínače ABB. Zárubně dveří a nábytek jsou zdobeny stejným dekorem, na podlaze jsou nové parkety, které nahradily původní betonovou podlahu se zbytky zpuchřelého linolea. Dobové dveře do bytu pořídili dodatečně, protože původní se nezachovaly. Stejně tak dekorativní litinová výlevka, ani ta není původní. „Sehnala jsem ji až na severu Čech v zapadlém bazaru,“ vypráví studentka architektury. Povrchy v koupelně a u výlevky tvoří odolný benátský štuk. Bytem se vine linie stejného klasického dekoru, který je na čalounění houpacího křesla, věšáku na kabáty a závěsech sahajících až k podlaze.

Kuchyň v bílém provedení odkazuje na dávný původ bytu historizujícími porcelánovými úchytkami, které tematicky navazují na porcelánové vypínače použité v předsíni. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Kuchyň v bílém provedení odkazuje na dávný původ bytu historizujícími porcelánovými úchytkami, které tematicky navazují na porcelánové vypínače použité v předsíni. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Kuchyň v bílém provedení odkazuje na dávný původ bytu historizujícími porcelánovými úchytkami, které tematicky navazují na porcelánové vypínače použité v předsíni. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Kuchyň v bílém provedení odkazuje na dávný původ bytu historizujícími porcelánovými úchytkami, které tematicky navazují na porcelánové vypínače použité v předsíni. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Se zvláštním zřetelem na osvětlení

Osvětlení kuchyně a obývacího pokoje vyřešila autorka návrhu centrálními stropními světly, která zde byla i původně umístěna ve štukových rozetách. Černé autorské svítidlo Veroniky Brůhové, které vytváří spolu s historizujícími štuky zajímavý kontrast, je vlastně struktura z papíru prořezaného laserem. V místnostech najdeme také nástěnná svítidla − jde o moderní kusy ze sortimentu značky Delta Light − a stojací lampu Tolomeo Mega od Artemide.

Prosluněná jižní ložnice se světelnou lištou a barevnými nočními stolky je zařízena skromně. Na druhou stranu, co víc v ložnici potřebujete? Vestavěná šatní skříň je umístěna v místnosti původně využívané jako kumbál, která je z ložnice snadno přístupná. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Prosluněná jižní ložnice se světelnou lištou a barevnými nočními stolky je zařízena skromně. Na druhou stranu, co víc v ložnici potřebujete? Vestavěná šatní skříň je umístěna v místnosti původně využívané jako kumbál, která je z ložnice snadno přístupná. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Do detailu promyšlená a citlivě provedená rekonstrukce dala vzniknout interiéru, za který by se nikdo nemusel stydět. Vkusná kombinace prvků z různých časových období působí harmonický, nikoliv lacině efektně. Noví obyvatelé se rozhodně nemusejí bát mít u dveří své oblíbené barevné bačkory − interiér není přísně strohý a snese i osobní předměty, zkrátka opravdové zabydlení.

Štukový strop s designovým svítidlem. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Štukový strop s designovým svítidlem. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Vstupní hala s litinovou výlevkou – největším „šperkem“ v místnosti. Autorka proměny ji sehnala až v zapadlém severočeském bazaru. „V případě architektů se někdy jedná o téměř sběratelskou práci. Shromáždit veškeré dobové doplňky je o to náročnější, že na ně neexistují žádné katalogy a obchodní domy na výpadovce z města,“ vypráví Veronika Brůhová. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Vstupní hala s litinovou výlevkou – největším „šperkem“ v místnosti. Autorka proměny ji sehnala až v zapadlém severočeském bazaru. „V případě architektů se někdy jedná o téměř sběratelskou práci. Shromáždit veškeré dobové doplňky je o to náročnější, že na ně neexistují žádné katalogy a obchodní domy na výpadovce z města,“ vypráví Veronika Brůhová. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Provedení dřevěného nábytku. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Provedení dřevěného nábytku. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Do bytu se vstupuje skrze vstupní halu, přivítá vás tu věšáková stěna s dobovým dekorem v pastelových tónech. Stejný najdete i na dalších místech interiéru. Vstupní dveře, přestože působí historicky, jsou ve skutečnosti replikou se soudobými bezpečnostními prvky. Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Text: Renata Horová
Redakční úprava: Dominika Záveská
Foto: Veronika Brůhová a Štěpán Zápotocký

Reklama

Komentovat