14. 05. 2012
Diskuze (0)
Sdílet

Vždy když mluvíme o rekonstrukci starých panelových bytů a zásadních změnách jejich dispozic, jedná se o pravý designérský oříšek. Cílem tohoto projektu nebyla ani tak změna půdorysného uspořádání pokojů, ale spíše snaha vměstnat do relativně malého […]

Vždy když mluvíme o rekonstrukci starých panelových bytů a zásadních změnách jejich dispozic, jedná se o pravý designérský oříšek. Cílem tohoto projektu nebyla ani tak změna půdorysného uspořádání pokojů, ale spíše snaha vměstnat do relativně malého panelového bytu veškeré potřeby mladého páru zakládajícího rodinu.

 

Dobrý den,
s manželkou se nám podařilo koupit sice malý a panelákový, ale přece jen konečně vlastní byt. Chtěli bychom vás poprosit o pomoc při řešení jeho dispozice tak, abychom z něho vytvořili příjemné a vzdušné bydlení, ve kterém však bude i dostatek úložného prostoru.

Děkujeme
Vaši věrní čtenáři Marek a Daniela

Mladá rodina přišla s jasným zadáním rekonstrukce bytu (původně 2+1) včetně navržení nového nábytku, který by celý byt sjednocoval. Pár svolil k menším stavebním úpravám, které pomohly částečně změnit drobná komunikační úskalí starého bytu. Přáním zadavatele bylo rovněž rekonstruovat staré panelákové jádro a efektivněji využít jeho prostor i za cenu zmenšení relativně velké předsíně. Jako téměř každý mladý pár se navíc nebál propojení kuchyňského a obývacího prostoru. Významnou úsporu v rozpočtu zajistilo ponechání původních dveří. Na základě konzultace s designéry byla dohodnuta výměna podlahové krytiny, takže místo staré dlažby v kuchyni, předsíni a na toaletě bylo možné položit podlahovou krytinu novou, kvalitnější a prostory vzájemně opticky propojit. Sladění barev a dekorů ponechali zadavatelé plně v kompetenci interiérových designérů, jediným omezením bylo užití decentních tónů a oblíbených barev páru. U majitele to byly zemité barvy, u jeho partnerky červené vínové tóny.

Majitelé se nebáli propojení obývacího a kuchyňského prostoru. Dominantním výrazovým prvkem interiéru se stala tapeta s neobvyklým grafickým vzorem.
NÁVRHY: tým viewART
SUPERVIZE: FINEZZA design

Základní idea rekonstrukce byla jasně determinována finančními požadavky a stylovým zadáním klienta. Téměř okamžitě byly dohodnuty jednoduché stavební úpravy. Dveře do malé kuchyňky byly zásadně rozšířeny, čímž se dosáhlo funkčního propojení společenské zóny a zóny pro přípravu potravy. Vstup do ložnice a do předsíně byl ponechán v původních dispozicích. Zásadní změny doznalo panelákové jádro, které se po vybourání propojilo, a nový prostor tak dovolil navrhnout jednoduchou koupelnu přesně dle představ mladé začínající rodiny. V předsíni byla rovněž navržena velká šatní skříň, která se vkusně osadila zrcadlovými dveřmi pocitově zvětšujícími velmi malý vstupní prostor. Původní dlažba v kuchyni, předsíni i koupelně byla odstraněna, stejně jako parkety v obývacím pokoji, a nahrazena odolnou a vzhlednou plovoucí podlahou v dekoru dubových parket. Jediným místem, kde byla nakonec položena dlažba, se stala samozřejmě koupelna. Spojením podlahových povrchů a bezprahových přechodů v celém bytě se prostor rapidně opticky zvětší, uživatel pak přestane chápat jednotlivé pokoje jako samostatné prostory, ale vnímá je jako kompaktní prostor.

Použití výrazné šedé barvy na roh obývacího pokoje, který sousedí s koupelnou, pasovalo tento prvek do role středobodu bytu. Jeho specialitou je potom atypická knihovna.
NÁVRHY: tým viewART
SUPERVIZE: FINEZZA design

U použitých barev byly zohledněny požadavky klientů. Výrazná šedá barva je použitá na rohu obývacího pokoje, který sousedí s prostorem koupelny. Použitím výrazné, ale přitom naprosto neutrální barvy se podařilo zdůraznit význam tohoto prvku a pasovat jej do pozice středobodu bytu. Na tento tmavý „komín“ byla umístěna TV a AV technika s drobnou knihovnou. Dominantním výrazovým prvkem interiéru se stala grafická tapeta, která přechází z tmavého sloupu do prostoru. Důležitý efekt přitom vytvořila na zdi za sedací soupravou, kde záměrně přesahuje přes roh, ze stěny na stěnu. Tím se hlavní zeď obývacího pokoje opticky protáhla a prostor je vnímán jako delší.

Významnou úsporu v rozpočtu zajistilo ponechání původních dveří. Dveře do malé kuchyňky byly zásadně rozšířeny, díky čemuž se funkčně propojila společenská zóna a zóna pro přípravu potravy.

Kuchyňská linka byla navržena tak, aby co nejúsporněji hospodařila s nabízeným prostorem. Stěna sousedící s koupelnovým jádrem, jako nejméně pohledová, byla vcelku logicky osazena technologickým sloupem se spotřebiči. Množství úložných prostor kuchyně přitom bylo řádně konzultováno, aby co nejefektivněji odpovídalo potřebám tříčlenné rodiny. Jelikož byla vyměněna podlahová krytina a stará byla velmi nerovná, bylo potřeba pod novou podlahu nanést vrstvu stěrky. Tím se ale zvedla výška podlahové roviny o cca 2 cm. V kuchyni tak došlo k situaci, kdy se výška v panelových bytech už tak nízkých parapetů okna nestřetávala s výškou pracovní desky. Designéři však využili tohoto snížení pro plochu potřebnou k varnému centru a kuchyňská linka nakonec doznala jasného rozdělení na zóny. Zajímavý detail schodu pracovní desky je navíc krásně využit pro zásuvku na příbory.

Kuchyňská linka byla navržena tak, aby co nejúsporněji hospodařila s nabízeným prostorem. Schod pracovní desky, vzniklý v důsledku položení nové podlahy, byl vtipně využit pro zásuvku na příbory.
Majitelka má v oblibě červené vínové tóny, designéři proto pro ni připravili návrh kuchyně i v tomto odstínu.

Rekonstrukce panelového bytu je vždy zajímavou výzvou pro designéry a je jen otázkou finančních prostředků, nakolik se mohou nechat návrháři unést svými nápady. Na tomto projektu je však zřejmé, že i s minimálními změnami a náklady lze jinak tuctový panelákový prostor zajímavě oživit. 


Spojením podlahových povrchů a bezprahových přechodů v celém bytě došlo k optickému zvětšení prostoru. Ten navíc nyní působí velmi kompaktně.

O společnosti FINEZZA design
Společnost FINEZZA design, která se zabývá tvorbou originálních designových interiérů, byla založena v roce 2009 jako propojení aktivit společností CR DESIGN LTD. a viewART s.r.o. Nabídku kvalitního italského designu tak doplňuje o servis v podobě individuálního přístupu jak k návrhům, tak i realizaci originálních interiérů. Více informací o společnosti naleznete na
www.finezzadesign.cz.

TEXT: Ing. Milan Vrbík
NÁVRHY: tým viewART
SUPERVIZE: FINEZZA design 
Odpovědná redaktorka: Dominika Záveská
ZDROJ: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Kategorie: Design interiérů Interiérový design Koupelna v paneláku
Tagy: byt cinzak design interier panelak výška schodů
Sdílejte článek

Diskuze