Namísto stísněného a tmavého obývacího pokoje velkolepý prostor s množstvím světla

Projekt rodinného domu, nesplňující představy manželů, prošel ještě před realizací rukama architekta. Namísto stísněného a tmavého obývacího pokoje se tak mohou těšit na velkolepý prostor s množstvím světla.
Reklama

Problém čtenáře

Milá redakce,
s manželkou už roky plánujeme stavbu domu, který by měl být naším rodinným sídlem. Značná půdorysná plocha však způsobila, že jeho centrum, obývací pokoj, se stal tmavým a nepřívětivým místem, takže náš sen mít z něho prostor pro návštěvy, širokou rodinu a na odpočinek se zdál už dávno ztracený. Obrátili jsme se však na architektku, její tvořivý návrh a spolupráce se stavební firmou tento sen znovu vrátily do reality a my se postupně dostáváme k jeho realizaci.
Zdraví Vás čtenáři Richard a Beáta

Řešení architekta

Hluboká dispozice dvoupodlažního domu si vyžádala daň, kterou bylo právě jeho srdce – centrální obývací pokoj. A protože manželé koncentrovali všechny pokoje a funkce domu na přízemí, prostor druhého podlaží neměl konkrétní využití. Návrh otevření obývacího pokoje prostřednictvím odstranění části stropu proto vyřešil hned dva problémy. Obývací pokoj se stal elegantním prosvětleným místem se vzdušnou atmosférou a vzniklá galerie na druhém podlaží dostala funkci čítárny a pracovny. Výška dvou propojených podlaží je opticky snížená svítidly, která zavěšením až shora místnosti prosvětlují současně obě podlaží a zároveň tento prostor vyplňují. Vkusu obou manželů i pro poměrně časté cestování voní spíše design hotelů, proto využili materiály jako masivní dřevo a travertin, které dodaly prostoru eleganci a jejich teplé odstíny v kombinaci s měděnými doplňky i nádech domova.

Ing. arch. Lucia Kušnírová
architektka (FA STU Bratislava)

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Denní světlo proniká do centrálního prostoru shora a zároveň přes francouzská okna z jídelny. Když se k tomu přidá světlo z podhledů a závěsných svítidel, tmavé rohy i přes hlubokou dispozici úplně zaniknou.

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Plasticity prostoru je docíleno odsazením jednotlivých ploch a vytvářením mezer mezi nimi. Nasvícením všech takových míst se tento efekt ještě upevňuje.

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Správný výběr rostlin jako součást doplňků je v interiérech jako tento výjimečně důležitý, protože elegantní, jemně konzervativní styl s výstřednostmi příliš nekomunikuje. Na místě jsou taktéž umělecká díla, obrazy či sochy.

Materiály a jejich barevné odstíny jsou pečlivě vybrány a zkombinovány, aby vynikl kontrast mezi tmavým dřevem, speciální dýhou (Jafholz, jasan) a travertinovým obkladem, bílou barvou i měděnými doplňky. Cílem bylo dosáhnout vkusné elegance velkorysého interiéru. Krb otevřený ze tří stran svou hmotou odděluje obývací pokoj od jídelny a kuchyně.

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Knihovna je od prostoru obývacího pokoje pocitově oddělena prostřednictvím stropu, který je zde už zachován. Zároveň jí to dodává útulnost, což je u čtenářských koutků důležité. Druhým oddělovacím prvkem je předsíňka dětských pokojů, koupelny a WC.

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Galerie v poschodí je s obývacím pokojem propojena vizuálně i materiálově. Dvě strany dřevěného zábradlí působí zdola jako plynulé napojení stěn, ostatní dvě zábradlí jsou kvůli vzdušnosti a prosvětlení zasklená.

„Jemně konzervativní a elegantní interiéry získají svůj punc, až když jsou domyšleny do posledního detailu. Výběrem správných doplňků získají teplý nádech a nepůsobí sterilně.“

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

NÁVRH LUCIA KUŠNÍROVÁ

Obývací pokoj se čtenářským koutkem má plochu téměř 40 m2, takže vyžaduje i dostatečnou výšku, aby jeho strop „nepadal na hlavu“. Do podkroví se tedy hledí oknem v podlaze s rozměry 4 × 5 m, čímž se sem dostane dostatečné množství denního světla. Centralitu této místnosti upevňuje i fakt, že je z ní přístup do všech ostatních pokojů v domě, proto má její velkolepost opodstatnění.

NÁVRH A TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ

Reklama

Komentáře

  • Večer mám ráda tlumenější osvětlení. Aromalampy po pokoji jsou super, hází světlo, ale jen do rohu 🙂 Je to takové tajemné

    Olina
  • Kdy přestanou developeři stavět obrovské kuchyňopokoje se smradem z odpadů a kuchyňských výparů vedle třeba klavíru a kdy přestanou drolit zbytek bytů na minipidi ložničky 10 m2?
    Tento obývák cca 40 m2 je hezký ,ale je zbytečně veliký a zejména nevytopitelný na přijatelných 25 st. C ,a protože útulný domov dělá teplo,
    tady bych nebydlela ani chvilku.
    Z obrovského obýváku si stejně nakonec každý zaleze do svého pokoje ke svému kompu 🙂

    jitka

Komentovat