I navzdory zničenému interiéru majitel rozpoznal potenciál secesních prostorů

V jednom z bratislavských bytů se dostaly do těsného kontaktu evropský secesní prostor, ikony poválečného nábytkového designu a současné výtvarné umění z jihovýchodní Asie. A toto neobyčejné spojení také velmi neobyčejně zafungovalo.
Reklama

Na začátku tohoto příběhu byla práce, která přivála muže z Indonésie do Bratislavy. Jelikož sem jezdil několikrát do roka na delší čas i s rodinou, nechtěl bydlet v hotelu a koupil si ve starém městě byt. I navzdory zničenému interiéru rozpoznal potenciál secesních prostorů, které ho okouzlily.

V chodbě se podařilo zachovat původní strop. Podsvícením architekti zvýraznili oblouky a nechali vyniknout jeho zajímavému tvarování.

V chodbě se podařilo zachovat původní strop. Podsvícením architekti zvýraznili oblouky a nechali vyniknout jeho zajímavému tvarování. Foto Ing. arch. Martin Križan

Do nejmenšího detailu. Dokonce i nové vypínače mají dobový design.

Vzor na cementové dlažbě dovezené z Bali pozoruhodně ladí se stylem historické budovy.

Design ze 60. let. Dánský designér lb Kofod-Larsen nabídl ve svém křesílku ze dřeva a čalounění komfort v ikonických tvarech.

Design ze 60. let. Dánský designér lb Kofod-Larsen nabídl ve svém křesílku ze dřeva a čalounění komfort v ikonických tvarech. Foto Ing. arch. Martin Križan

Foto Ing. arch. Martin Križan

Foto Ing. arch. Martin Križan

Pohled z ložnice přes všechny místnosti bytu. Rodina žije otevřeným způsobem, takže jim otevřené řešení dispozice vyhovuje a naplno využívají spojovací možnosti dvoukřídlých dveří.

Pohled z ložnice přes všechny místnosti bytu. Rodina žije otevřeným způsobem, takže jim otevřené řešení dispozice vyhovuje a naplno využívají spojovací možnosti dvoukřídlých dveří. Foto Ing. arch. Martin Križan

Návrat starých časů

Rekonstrukce a zařizování bytu se ujal ateliér Kosi architekti pod vedením Pavla Kosnáče. „Měli jsme štěstí na investora, kterému se líbila autentická atmosféra bytu – vysoké stropy, velké průchozí místnosti i dvoukřídlé dveře,“ říká architekt Kosnáč. „Měnili jsme jen to nezbytné. Dispozici jsme vyčistili a otevřeli. Podstatu jsme zachovali, zrušili jsme v první řadě úpravy po předchozích majitelích, abychom navrátili interiéru někdejšího ducha.“

Byt byl ve špatném stavu. Omítky museli odstranit až na cihlu a stropy očistit až na dřevěné podbití. Dělaly se nové rozvody. Některé příčky museli kvůli špatnému stavu nahradit, některé mírně posunuli nebo odstranili, aby se dispozice zjednodušila a místnosti dostaly praktičtější rozměry. Odkryli zazděné niky, koupelnu vrátili na původní místo, trochu ji zvětšili a vedle ní vytvořili šatník. Větší jsou i dveře v jídelně, díky čemuž vznikl přímý průchod do kuchyně. V koupelně přibyl sprchový kout a vedle vznikla malá pracovna. Úpravu ještě potřebuje balkón přístupný z kuchyně.

Typickým prvkem bytu postaveného před více než sto lety jsou za sebou řazené průchozí místnosti, spojené velkorysými dvoukřídlými dveřmi. Uprostřed této řady jsou obývák a jídelna, na koncích rodičovská ložnice (u jídelny) a dětský pokoj (sousedí s obývákem).

Typickým prvkem bytu postaveného před více než sto lety jsou za sebou řazené průchozí místnosti, spojené velkorysými dvoukřídlými dveřmi. Uprostřed této řady jsou obývák a jídelna, na koncích rodičovská ložnice (u jídelny) a dětský pokoj (sousedí s obývákem). Foto Ing. arch. Martin Križan

Foto Ing. arch. Martin Križan

Foto Ing. arch. Martin Križan

S láskou k detailům

„Jelikož dům je z přelomu 19. a 20. století a je součástí památkové zóny, museli jsme dodržet požadavky památkářů a nenarušit původní vzhled fasády,“ upozorňuje Pavel Kosnáč. „Bylo například potřebné zachovat stejný rastr i tloušťky dřevěných rámů oken,“ vysvětluje. Kromě oken museli nahradit i původní dveře – zde dali architekti vyrobit přesné repliky. Nové dubové parkety znovu uložili do klasického rybího vzoru. Výměna byla potřebná i při zařízení koupelen. Hledali přitom nové zařízení v retro stylu, který by pasoval do období, kdy dům vznikl. V dobrém stavu byl klasický strop v chodbě tvořený řadou zděných cihlových kleneb opřených o ocelové nosníky. „Zachovali jsme ho a povýšili – po okrajích je sádrokartonový podhled ukrývající osvětlení,“ říká spoluautor návrhu. Za sádrokarton se skryly i rozvody plynu.

Naproti jídelně, jen kousek přes chodbu, je moderní kuchyň. Jednoduchá, zcela čistá bílá linka nenápadně kontrastuje s podstatně pestřejším zařízením jídelny a obýváku.

Naproti jídelně, jen kousek přes chodbu, je moderní kuchyň. Jednoduchá, zcela čistá bílá linka nenápadně kontrastuje s podstatně pestřejším zařízením jídelny a obýváku. Foto Ing. arch. Martin Križan

Architekti chtěli vrátit do obýváku kachlová kamna, která tam kdysi byla. Původní komín byl však nepoužitelný, vytvořili tedy nový a osadili k němu moderní krbová kamna.

Architekti chtěli vrátit do obýváku kachlová kamna, která tam kdysi byla. Původní komín byl však nepoužitelný, vytvořili tedy nový a osadili k němu moderní krbová kamna. Foto Ing. arch. Martin Križan

Foto Ing. arch. Martin Križan

Foto Ing. arch. Martin Križan

Vybavení koupelen je nové. Architekti se však snažili vybrat prvky v retro stylu, tak, aby navodili atmosféru začátku 20. století.

Vybavení koupelen je nové. Architekti se však snažili vybrat prvky v retro stylu, tak, aby navodili atmosféru začátku 20. století. Foto Ing. arch. Martin Križan

Pozoruhodná trojice

Základ interiéru tvoří dispoziční řešení kopírující původní rozložení místností. Zařízení je však moderní, s několika kousky designérské klasiky, doplňky a umělecká díla mají původ v Indonésii a Malajsii. Ty dodaly bytu osobitý punc. „Majitel bytu žije hlavně na Bali a v Singapuru a je ovlivněn tamní kulturou. Kombinace s evropskou tradicí nám připadá zajímavá,“ objasňuje Pavel Kosnáč. Z Bali jsou dovezena nejen umělecká díla a většina nábytku, ale i pozoruhodná cementová dlažba použitá v chodbě a v koupelnách.

Bytu v secesním domě ponechali původní dispozici a replikami autentického vybavení oživili někdejší atmosféru prostoru ze začátku minulého století. Ten potom zařídili v moderním duchu.

Bytu v secesním domě ponechali původní dispozici a replikami autentického vybavení oživili někdejší atmosféru prostoru ze začátku minulého století. Ten potom zařídili v moderním duchu. Foto Ing. arch. Martin Križan

Půdorys bytu po rekonstrukci

Půdorys bytu po rekonstrukci

Fakta o bytě

Autoři návrhu: KOSI architekti, Ing. arch. Pavel Kosnáč, Ing. arch. Martin Križan
Realizace: 2012–2013
Podlahová plocha: 150 m²
Koupelna: keramika Flaminia (Aqua Trade), baterie Axor Montreaux, vana Victoria + Alberts Cheshire (obojí Rubicon K–Interiér)
Kuchyň: linka – návrh KOSI Architekti, výroba Brik, spotřebiče Gorenje Ora Ito (Domo Omnia).
Audio a video technika: Bang & Olufsen (Bang & Olufsen Bratislava)
Svítidla: závěsná Kartell Neutra, bodová Panzeri Carlo Invisbili (Smart Light)
Zásuvky a vypínače: ABB Decento (ABB)
Podlahy: dubové olejované vlysy (Koratex)
Dveře a okna: návrh replik KOSI Architekti, výroba Ing. Cagalinec, Kovania Olivari Tecno (IC Design)
Topení: Kotel Buderus, litinové radiátory Laurens Biaxo (KTO international), krbová kamna Spartherm Ambiente A4 (Filux design)

Foto Ing. arch. Martin Križan

Foto Ing. arch. Martin Križan

KOSI architekti
Ing. arch. Pavel Kosnáč, Ing. arch. Martin Križan
www.kosi.sk

Text Erika Kuhnová
Foto Ing. arch. Martin Križan
Zdroj časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama
Reklama

Komentovat