Byt pro mladou rodinu, ve kterém se zaměřili na funkčnost a dlouhou životnost, aby ušetřili při řešení interiéru

12. 01. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Bydlení v nejvyšším poschodí má vždy specifickou příchuť. Když k tomu přidáme nezvyklou světlou výšku, výtah z garáže přímo do bytu a plochu téměř sto padesát metrů čtverečních, je jasné, že jde o bydlení, jakému říkáme nadstandardní.

Přísně čistý interiér dvou architektů – investorů vtahuje dovnitř panorama hlavního města ve skutečně neobvyklých pohledech. Katarína Moneva a Metodiy Monev ve spolupráci s kolegy Kalinem Cakovem a Jánem Obuškem z ateliéru cakov+partners vytvořili interiér, který určitě mnohé překvapí. I když díky odhalené materiálové podstatě (ocelobetonu) působí přímo puristicky střízlivě, v konečném důsledku, změkčený elegantními materiály, textiliemi a vrstvením, vytváří příjemné prostory k bydlení.

Šedá obdélniková pohovka v dřevěné chodbě

Nejvýraznějším prvkem, kterého si na první pohled nemusíte všimnout, je světlá výška místností a úžasné prosvětlení. Zdroj: Tomáš Manina

Jednotný design nechává vyniknout světlo

Celý interiér je řešen celistvě. Stejné materiály a principy najdete v každé části bytu. Nejvýraznějším prvkem, kterého si na první pohled nemusíte všimnout, je světlá výška místností a úžasné prosvětlení.

Přečtěte si také:
S citem rekonstruovaný vinohradský byt okouzlí otevřeností a autentičností

Toho autoři projektu dosáhli nejen běžnými okny a proskleními, ale i mini atriem mezi kuchyňskou a jídelní částí hlavní denní zóny, do které osadili zeleň. Další specialitou, která prostor ještě výrazněji prosvětlila, jsou střešní světlíky.

Betonová obývací část s velkým světllým gaučem a moderním dílem

Drsnost betonu je patrná v každém pokoji, navzdory tomu je byt útulný. Zdroj: Tomáš Manina

Důraz na funkčnost a dlouhou životnost

Každý, kdo to myslí s vybraným prostorem na bydlení vážně, uvažuje prakticky a dlouhodobě. Podobně uvažovali architekti, kteří byli v tomto případě zároveň investory. „Naše řešení prostoru v nejvyšším poschodí novostavby zabezpečí jeho dlouhodobou životnost.

Moderní dřevěná kuchyň s ostruvkem a jídelnou u atria

Úžasné prosvětlení architekti dosáhli nejen prosklením, ale i mini atriem mezi kuchyňskou a jídelní částí hlavní denní zóny, do které osadili zeleň. Zdroj: Tomáš Manina

Kladli jsme důraz na funkčnost, vzdušnost, trvalost použitých materiálů a denní světlo. Kombinace pohledového betonu, dřeva a přírodního kamene je přítomna všude v bytě. Proč právě tato kombinace? Působí nevtíravě, dává možnost soustředit se na umělecká díla a krásný výhled na Bratislavu,“ vysvětlují autoři návrhu a zároveň majitelé bytu.

Přečtěte si také:
Moderní, příjemný a praktický: O zútulňovaní bytu pro mladou rodinu

Nerušivý prostor zvýrazňují akcenty

Pokud bychom měli úplně nerušivý prostor, zřejmě by vyzníval fádně. Avšak když interiér obohatíte zvýrazněnými zajímavými prvky, rázem získáte jinou atmosféru. Střízlivý interiér v prostorech tohoto zajímavého bytu doplňují geometrické tvary zvýrazněné černou nebo bílou barvou. Funkčně oddělují jednotlivé prostory a zároveň působí dekorativně. Autoři projektu využili hlavně dva oblíbené geometrické tvary – kruh a obdélník v různých mírách.

Dřevěná kuchyň s výhledem na Bratislavuuchy§

Kuchyň. Zdroj: Tomáš Manina

Nábytek na míru a jednotné barvy

Veškerý nábytek kromě sedačky, sanity a některých světel, je vyroben na míru. Použitý kámen byl už ve výrobě předem nařezán přesně podle rozměrů povrchů, aby se minimalizoval odpad. Barevnost ostatních prvků a doplňků v bytě je sjednocena do neutrální černé.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce bytu s jasným rukopisem architekta: Ze 70letého bytu moderní

Právě ta podtrhuje světlost a slunečnost bytu. „Velikost prostorů je využita na maximum daných rozměrů. Podhled je snížený jen ve středové chodbě kvůli rozvodům rekuperace. Všude jinde v bytě se nám podařilo dosáhnout výšky 2,9 m. Omítky jsme použili jen minimálně. Drsnost betonu je patrná v každém pokoji, navzdory tomu ho vnímáme jako útulný,“ doplňují autoři projektu.

Výhled z velkých oken obývacího pokoje na Bratislavu

Kombinace pohledového betonu, dřeva a přírodního kamene je přítomna všude v bytě. Zdroj: Tomáš Manina

Byt pro mladou rodinu

autoři: Katarína Moneva, Metodiy Monev

spolupráce: Kalin Cakov, Ján Obušek, cakov+partners

lokalita: Bratislava

realizace: 2020

plocha: 149 m2

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Manina

Kategorie: Design interiérů
Tagy: byty designový nábytek industriální styl moderni architektura prosklené plochy skandinávský design terasy
Sdílejte článek

Diskuze