Rekonstrukce bytu s jasným rukopisem architekta: Ze 70letého bytu moderní

Při realizaci rekonstrukcí hraje vždy velkou roli souhra mezi majitelem nemovitosti a architektem. Když musí architekti přizpůsobovat svůj projekt ne zrovna nejvhodnějším přáním pana domácího, výsledek může působit chaoticky. Úplným opakem je zrekonstruovaný byt na Račianské ulici v Bratislavě.
Reklama

Do jisté míry i proto, že architekt byl zároveň i klientem. Tak dostala architektonická výpověď šanci vyznít naplno. A je to cítit.

Reklama
foto: ORA Architekti

foto: ORA Architekti

Ušitý na míru

V tomto bytě po rekonstrukci cítit hravost, ale především silnou individualitu. Je ušitý doslova na míru potřebám svých obyvatel a nebojí se ukázat pravou tvář. Jelikož jde o byt ve starším domě z 50. let minulého století, bylo ho třeba předělat tak, aby vyhovoval moderním potřebám. V první řadě výrazněji otevřeli dispozici, ale také na více místech odhalili povrchy a materiály staré stavby. Ty připomínají věk stavby a původ bytu změněného k nepoznání.

foto: ORA Architekti

foto: ORA Architekti

Bourání, řezání, nová elektro- i vodoinstalace

Rekonstrukce bytu s omezenou investicí zahrnovala bourací práce, řezání zdiva a odstraňování omítek. Bylo nezbytné vyměnit elektroinstalaci, všechny stěny se drážkovaly nanovo. V koupelně a WC byly měněny původní rozvody vody za nové. Nerovnosti, které při rekonstrukci odhalili na stěnách v chodbě a v šatníku, zůstaly přiznané. Architekt Zoran Samoľ se je rozhodl zvýraznit lesklým nátěrem.

foto: ORA Architekti

foto: ORA Architekti

Bez recyklace by to nešlo

Jelikož finanční možnosti majitele bytu byly omezené, bylo třeba co nejvíce a co nejlépe využít danosti původního bytu. Mnoho věcí je prostě zrecyklováno a použito opětovně. Po původním majiteli zůstala například stará „československá skříň“. Velká část prací architekta a domácího v jedné osobě řešil svépomocí po víkendech. Velkou výhodou bytu je jeho oboustranná orientace, takže okna nesměřují jen do rušné Račianské ulice, ale i do tichého vnitrobloku.

foto: ORA Architekti

foto: ORA Architekti

Nejsilnější momenty rekonstrukce

Už při vstupu vás osloví odhalený betonový nosník a cihlová stěna, které připomínají historii bytu. Kulaté zrcadlo umístěné na cihly opticky zvětšuje prostor a zvýrazňuje kontrast hladkého s drsným. Podlahy zůstaly ve velké části původní – bukové parkety a černobílá cementová dlažba. Na některých místech je nová xylolitové červená podlaha.

Fascinujícím prvkem je otevírací police, respektive tajemné dveře, které vypadají jako policová skříň. Spojují kuchyni a obývací místnost. Kuchyňská linka je řešena velmi jednoduše a efektně, vrchní skříňky zde nenajdete – jen otevřenou polici. „Vestavěný, volně stojící nábytek, doplňky a osvětlení jsou navrženy tak, aby nezatěžovaly prostor, vyplňovaly určené místo a ponechaly byt ve své vzdušné podobě s cílem udržet městský, otevřený dojem,“ vysvětluje architekt důležité momenty při zařizování interiéru.

foto: ORA Architekti

foto: ORA Architekti

Celý byt se nese v dramatické kombinaci černé, bílé a červené, přičemž bílá dostala největší plochu. Působí svěže, stylově čistě a prosvětleně.

Rekonstrukce bytu na Račianské ve zkratce

Architektonický ateliér: ORA Architekti

Architekti: Ing. arch. Zoran Samoľ, Ing. arch. Martina Barborjaková

Lokalita: Račianská ulice, Bratislava

Návrh: 2017

Realizace: 2017 až 2018

Užitná plocha: 80 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ORA Architekti

Reklama
Reklama

Komentovat