S citem rekonstruovaný vinohradský byt okouzlí otevřeností a autentičností

S citem rekonstruovaný vinohradský byt okouzlí otevřeností a autentičností. Rodiče malého Edíka hledali bydlení v Praze ještě v době, kdy o miminku neuvažovali. Dvouletá cesta za vysněným bydlením je dovedla do bytu, který byl na první pohled naprosto nevyhovující. Dokázali z něj však díky vlastní invenci a nasazení vytvořit půvabný interiér, který spolehlivě předčí počáteční očekávání.
Reklama
Obývací pokoj s kuchyní zabírá celých 40 m². Vznikl propojením dvou místností, které si předchozí majitel vytvořil zazděním dvoukřídlých secesních dveří. Ty se naštěstí podařilo zachránit. FOTO JH STUDIO

Obývací pokoj s kuchyní zabírá celých 40 m². Vznikl propojením dvou místností, které si předchozí majitel vytvořil zazděním dvoukřídlých secesních dveří. Ty se naštěstí podařilo zachránit. FOTO JH STUDIO

Kuchyň vyrobil na míru truhlář Jakub Heral. Majitelé si přáli kuchyňský ostrůvek s plynovou varnou deskou a vysouvací digestoří. Na ten navazuje masivní jídelní stůl s mangového dřeva dovezený z Indie. Nad ním visí závěsné lampy ze showroomu Claro. FOTO JH STUDIO

Kuchyň vyrobil na míru truhlář Jakub Heral. Majitelé si přáli kuchyňský ostrůvek s plynovou varnou deskou a vysouvací digestoří. Na ten navazuje masivní jídelní stůl s mangového dřeva dovezený z Indie. Nad ním visí závěsné lampy ze showroomu Claro. FOTO JH STUDIO

Byt je orientovaný na sever, takže majitelé pracovali ve velké míře s umělým osvětlením, stejně jako i v případě krásných dřevěných svítidel nad jídelním stolem. Ten je z mangového dřeva a pochází z Indie. FOTO JH STUDIO

Byt je orientovaný na sever, takže majitelé pracovali ve velké míře s umělým osvětlením, stejně jako i v případě krásných dřevěných svítidel nad jídelním stolem. Ten je z mangového dřeva a pochází z Indie. FOTO JH STUDIO

Dominantou obývací zóny je na míru vyrobená podsvícená knihovna. Pohovku vybrali majitelé na Slovensku u značky Domark a bodové osvětlení doplňuje efektní závěsná lampa značky Nowodvorski. FOTO JH STUDIO

Dominantou obývací zóny je na míru vyrobená podsvícená knihovna. Pohovku vybrali majitelé na Slovensku u značky Domark a bodové osvětlení doplňuje efektní závěsná lampa značky Nowodvorski. FOTO JH STUDIO

Otevření prostoru

Martinu a Samuela už hledání vlastního bydlení unavovalo. Z podnájmu na Praze 1 se chtěli přestěhovat do vlastního, ale najít pěkný byt za přijatelnou cenu v širším centru se zdálo skoro nemožné. Když viděli vinohradský byt poprvé, nebyli nadšeni ani ze stavu domu, ani ze stavu, v jakém se nacházel samotný byt. Severní orientace je také příliš nepřesvědčila, ale vzhledem ke zkušenostem a faktu, že jim pár bytů uteklo před nosem, se rozhodli, že byt zrekonstruují a smíří se s nezměnitelnými nedostatky. Dneska ani trochu nelitují. Prostor o rozloze 77 m² byl původními majiteli využíván jako  a jeho dispozice byla nejen nelogická, ale zároveň zničila potenciál místa.

Do činžovního domu z roku 1889 se díky Martině a Samuelovi vrátila elegance secesního měšťanského bydlení. Rekonstrukce spolkla mnohem více financí, než se původně předpokládalo. Mladý pár stála hodně času při vyřizování povolení, stejně jako diskuzí nad návrhy, s jejichž technickou stránkou pomáhali Ing. Filip Gvizd a architekt Rastislav Hronský. Celý prostor se otevřel a z původních 3 menších pokojů vznikl velkorysý obývací prostor s kuchyní a dostatečně velká ložnice s přilehlou šatnou, z níž se vchází do koupelny s volně stojící vanou a sprchovým koutem.

V ložnici je kromě šicího stroje jediným kusem nábytku postel od německé značky Mazzivo Boxspring. FOTO JH STUDIO

V ložnici je kromě šicího stroje jediným kusem nábytku postel od německé značky Mazzivo Boxspring. FOTO JH STUDIO

Šatna pojme všechno oblečení Martiny i Samuela, takže v bytě nemusí být žádné skříně. FOTO JH STUDIO

Šatna pojme všechno oblečení Martiny i Samuela, takže v bytě nemusí být žádné skříně. FOTO JH STUDIO

Využití potenciálu

Martina je stylistka, takže má k zařizování bydlení přirozený talent. O to víc ji pak samozřejmě těšilo pracovat na vzhledu vlastního domova. Inspirovala se interiéry, které navštívila, nebo fotkami na Pinterestu. Nápady a návrhy samozřejmě probírala se Samuelem, se kterým se shodli na zachování co možná největšího množství původních prvků. Samuel se sám podílel třeba na renovaci vstupních dveří. Pokud bylo zařízení příliš zničené, volili věrné kopie nebo zařízení, které odpovídalo dobovému. Parketové podlahy jsou seskládány tak, jak to bylo na přelomu 19. a 20. století běžné, a pro lepší autentičnost volili majitelé třetí jakost s žádoucími nedokonalostmi, které spíše odpovídají vzhledu původních parket.

Truhlář Jakub Heral, který vyrobil veškerý na míru navržený nábytek včetně kuchyňské linky, stojí i za kopiemi secesních dveří a dveřních rámů. Radiátory dostaly krásné dřevěné kryty a čistý základ pro nábytek byl položen. Martina i Samuel měli jasnou představu o tom, že nechtějí prostor zaplnit přemírou nábytku. Proto se také rozhodli pro praktickou šatnu, která pojme veškeré ošacení a prostor ložnice pak nemusí narušovat šatní skříň. Úložné prostory v obývací části řešili s ohledem na estetiku a na míru vyrobený regál je především krásným prvkem s ambientním osvětlením.

Do koupelny se vešla i volně stojící vana Kreiner. Vtipným dekorativním prvkem jsou ozdobná zrcadla, která jsou nad ní zavěšená. FOTO JH STUDIO

Do koupelny se vešla i volně stojící vana Kreiner. Vtipným dekorativním prvkem jsou ozdobná zrcadla, která jsou nad ní zavěšená. FOTO JH STUDIO

Koupelnový nábytek je vyrobený na míru. Stěny sprchového koutu jsou ošetřeny cementovou stěrkou, která se dá snadno udržovat. FOTO JH STUDIO

Koupelnový nábytek je vyrobený na míru. Stěny sprchového koutu jsou ošetřeny cementovou stěrkou, která se dá snadno udržovat. FOTO JH STUDIO

Martinin pohled

Prostorný a dobře řešený byt je, myslím, odrazem osobností jeho obyvatel. Líbí se mi výsledek snahy zachovat bytu původní secesní ráz napasovaný na potřeby moderní domácnosti. Je vidět, že majitelé přesně věděli, co k životu potřebují, a podle toho k zařízení přistupovali. Dominantní kuchyň s ostrůvkem s plynovou varnou deskou umožňuje komunikaci kuchaře či kuchařky s obývacím prostorem, což je pro majitele, kteří se rádi scházejí s přáteli i doma, ideální. Nevýhoda severní dispozice je potlačena množstvím regulovatelného osvětlení, které pomůže vytvořit v bytě příjemnou atmosféru. Privátní část je logicky umístěná v jedné zóně. Z ložnice se projde přes šatnu do prostorné koupelny, kde si mohou majitelé dopřát jak rychlou sprchu, tak relaxaci ve volně stojící vaně. Povedené, příjemné, inspirativní.

Kdo tu bydlí

Samuel, Martina a malý Edko

Martina je stylistka a Samuel pracuje v bance. Společně by se chtěli v budoucnosti věnovat renovaci starých bytů.

činžovní dům

dispozice 2+kk

plocha 77 m²

lokalita Praha, Vinohrady

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: JH STUDIO
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat