Industriální design, ale ne příliš surový? Proměna dvoupokojového bytu splnila očekávání

14. 06. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Byty v novostavbách obvykle nevyžadují tolik úprav jako prostory ve starých obytných domech. Druhá věc je přizpůsobení interiéru vkusu a osobnosti majitele. Decentní, příjemný, prosvětlený byt s použitím přírodních materiálů a větší kuchyňskou linkou – to byla základní představa majitele dvoupokojového bytu v Bratislavě.

Zároveň chtěl, aby interiér obsahoval prvky industriálního designu, ale řešení neměla být příliš surová. Autory moderní proměny bytu na Tehelném poli jsou tři architekti: Juraj Hubinský, Peter Kuklica a Martin Smerek. Právě díky nim se prostor stal plně funkčním a řemeslně dotaženým do posledního detailu.

Přečtěte si také:
Architektům se podařilo proměnit starší byt v moderní byt v industriálním stylu

I když majitel bytu s architekty komunikoval při výběru materiálů a designu, ostatní nechal čistě na jejich bedrech. Protože jednou ze zálib mladého energického majitele a sběratele umění je vaření, přál si velkou kuchyňskou linku s dostatečným prostorem pro práci i ukládání. Netradičně zahnutý tvar kuchyňské linky opticky rozděluje prostor obývací a kuchyňské části. Toto šikmé rameno linky je ze strany obývací části řešeno jako skříňka s úložnými prostory.

Kuchyň z překližky a parkety

Hlavním materiálem, který prochází celým bytem, je březová překližka s výraznější kresbou dřeva. Z ní jsou všechny dveře a též vestavěný nábytek. Zdroj: Lousy Auber

Drátosklo, keramický obklad, černá baterie

Šedo-béžovou kombinaci ve spojené denní zóně doplňuje černá a osvěžuje výrazný modrý jídelní stůl oválného tvaru. Součástí bytu je světlá jednoduchá ložnice s velkou postelí a vestavěnými skříněmi, jíž dominuje velké závěsné svítidlo. Toaleta je řešena jako samostatná – na podlaze i stěnách najdete bílý keramický obklad s kontrastní spárovačkou a vestavěnými skříněmi nad malým umyvadlem.

Výrazný modrý jídelní stůl

Šedo-béžovou kombinaci ve spojené denní zóně doplňuje černá a osvěžuje výrazný modrý jídelní stůl oválného tvaru. Zdroj: Lousy Auber

Na moderní industriální design upozorňuje černá baterie, sifon černé barvy a stejné kliky na dveřích. Též v koupelně je cítit industriální styl. Umyvadlo je vloženo do černé kovové konstrukce, sprchový kout ukrytý za drátovaným sklem v černých kovových rámech.

Přečtěte si také:
Přizpůsobivý byt pro tři: Podívejte se, jak se umí měnit!

Březová překližka a dubové parkety, ale i ocel

A co ostatní materiály? Hlavním materiálem, který prochází celým bytem, je březová překližka s výraznější kresbou dřeva. Z ní jsou všechny dveře a též vestavěný nábytek. Na dvířka některých skříněk architekti navrhli ocelový plech s perforacemi. V celém bytě se nacházejí dubové parkety – samozřejmě kromě vstupní chodby a koupelny s WC, kde je keramická dlažba. Industriální nádech interiéru dodávají též elektrické zástrčky, na některých místech přiznané kabely.

Hrazda v prostoru

Pokud by majitel dostal chuť zacvičit si, má k dispozici hrazdu v prostoru mezi denní částí a ložnicí. Zdroj: Lousy Auber

Železobetonové stěny nechali přiznané

„Stěny, které byly železobetonové od své podstaty, jsme nechali přiznané,“ vysvětluje Juraj Hubinský. „Konstrukční systém stavby je železobetonový a některé stěny v interiéru taktéž. Proto jsme se snažili tento materiál využít i v interiéru – přiznat ho a pracovat s ním.

Přečtěte si také:
Minimalistický byt v horách, který vás překvapí

Povrch stěn prošel následně dalšími úpravami: přebroušením, penetrováním a lakováním.“ V prostoru vstupu s vestavěnými překližkovými úložnými prostory nechybí ani držák na kolo, a tak nezabírá prostor na podlaze a je vždy v bezpečí. A pokud by majitel dostal chuť zacvičit si, má k dispozici hrazdu v prostoru mezi denní částí a ložnicí.

Chodba s držákem na kolo

V celém bytě se nacházejí dubové parkety – samozřejmě kromě vstupní chodby a koupelny s WC, kde je keramická dlažba. Zdroj: Lousy Auber

Byt Tehelné pole

autoři: Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek
lokalita: Tehelné pole, Bratislava
podlahová plocha: 60 m2
projekt: 2019 – 2019
realizace: 2019 – 2020

Sabína Zavarská
Foto: Lousy Auber

Kategorie: Design interiérů
Tagy: březová překližka byty černý kov dřevěné parkety dvoupokojové byty industriální styl kuchyňská linka
Sdílejte článek

Diskuze